Η όμορφη Καστροπολιτεία της Σκύρου είναι ξανά επισκέψιμη μετά από 18 χρόνια που παρέμεινε κλειστή, εξαιτίας του σεισμού του 2001, για λόγους ασφαλείας.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Καστροπολιτείας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 10/07/2019, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Τα χρόνια που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκαν έργα αποκατάστασης σημαντικών μνημείων του χώρου, με σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και πιστώσεις του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μνημείων, των επισκεπτών και των κατοίκων της Χώρας έναντι κατολισθήσεων και να καταστεί πάλι ο χώρος επισκέψιμος.
Στον χώρο διαπιστώνεται συνεχής κατοίκηση από τους προϊστορικούς χρόνους ως τις αρχές του 20ου αιώνα.
Αποτέλεσε χώρο κατοίκησης και έδρα της πολιτικής, και κατά τους χριστιανικούς χρόνους, και της εκκλησιαστικής αρχής του νησιού.
Κατά την προϊστορική περίοδο αποτέλεσε, μάλιστα, πιθανότατα τον μόνο χώρο κατοίκησης, στη θέση της σημερινής χώρας Σκύρου.
Η Σκύρος είναι ένα μικρό διαμάντι με ανεπανάληπτη ομορφιά! Ποικιλόμορφο φυσικό τοπίο, πλούσια ιστορία και πολλές αντιθέσεις συνδυάζονται αρμονικά με τα κατάλευκα σπίτια και τα γραφικά καλντερίμια.
Πλησιάζοντας στη Χώρα, το βλέμμα σου μαγνητίζεται από την Καστροπολιτεία της, το Κάστρο της Σκύρου! Η θέα που προσφέρει σου κόβει πραγματικά την ανάσα!
Σύμφωνα με τον μύθο αυτό ήταν το σημείο που ο βασιλιάς της Αθήνας, Θησέας, έχασε τη ζωή του. Ακόμα και στα βυζαντινά χρόνια το πέτρινο αυτό φρούριο προστάτευε το νησί από εχθρούς και πειρατές. Κατά τους Ύστερους Οθωμανικούς χρόνους ο χώρος λειτουργούσε περιστασιακά ως καταφύγιο σε περίπτωση κινδύνου,
με τις οικογένειες να διατηρούν ένα δεύτερο νοικοκυριό εντός του οχυρωμένου χώρου. Μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης και την σύσταση του Ελληνικού Κράτους το μνημείο εγκαταλείφθηκε. Το 1827 πεθαίνει ο τελευταίος επίσκοπος Σκύρου Γρηγόριος, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος μόνιμος κάτοικος του Κάστρου της Σκύρου.