Με σύνθημα «Ας μετρηθούμε εδώ που ζούμε, στον τόπο που κατοικούμε» τρέχει η καμπάνια του Δήμου Παύλου Μελά για την παρότρυνση των πολιτών σχετικά με τη συμμετοχή τους στη διενέργεια Απογραφής Πληθυσμού 2021. Πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων της πόλης και όσων κατοικούν και δραστηριοποιούνται στον Δήμο Παύλου Μελά.
«Η διαδικασία της απογραφής είναι εξαιρετικά απλή, αλλά πολύ σημαντική για την πόλη που ζούμε. Συμμετέχοντας στην εθνική προσπάθεια, ισχυροποιούμε τον τόπο μας, διεκδικούμε ακόμα περισσότερα και χτίζουμε τις βάσεις για το μέλλον μας. Είτε ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr είτε ‘’πόρτα πόρτα’’ δηλώνουμε παρών και ενισχύουμε τη φωνή του Δήμου Παύλου Μελά, ενισχύουμε την πόλη μας» τονίζει ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και καλεί τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας να συνδράμουν ώστε να καταμετρηθεί σωστά ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου Παύλου Μελά.
Απογραφή Πληθυσμού 2021
Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η γενική Απογραφή Πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ), που διενεργείται κάθε δέκα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της πολυπλοκότητάς της, η εκάστοτε Απογραφή χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης».
Φέτος λοιπόν λαμβάνει χώρα η γενική απογραφή πληθυσμού στην Ελλάδα η οποία θα γίνει με την μέθοδο της αυτοαπογραφής και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Τι είναι η αυτοαπογραφή πληθυσμού
Η ΕΛ.ΣΤΑΤ λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που έχει φέρει η πανδημία του κορονοϊού, βάζει τέλος στην μέθοδο απογραφής «πόρτα – πόρτα» που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, οι περίπου 60.000 απογραφείς που έχουν προσληφθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν ήδη ξεκινήσει να εναποθέτουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.
Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού είναι αυτός που ουσιαστικά θα διενεργεί την απογραφή, αφού θα πρέπει να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.Να σημειωθεί ότι σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.
Απογραφή με την μέθοδο «πόρτα – πόρτα»
Για όσους για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.
Η απογραφή με την μέθοδο αυτή θα ξεκινήσει να διενεργείται από τους απογραφείς από τις 27 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορονοϊού COVID-19.
Επισημαίνεται ακόμα, ότι τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ ενώ δεν θα ζητηθούν κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους.
Η απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών, αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της Χώρας και σε τοπικό επίπεδο. Έχει σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του Κράτους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. Ηνωμένα Έθνη, ΟΟΣΑ).
Σκοπός της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών είναι:
➢η καταμέτρηση του Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής,
➢η καταμέτρηση του Νόμιμου Πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε Δήμου και Δημοτικής Ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες, κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος),
➢η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών, κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές κατοικίες), και η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους,
➢η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τη σύνθεση των νοικοκυριών και των πυρηνικών οικογενειών,
➢η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου πληθυσμού της Χώρας,
➢η καταγραφή στοιχείων σχετικών με την μετανάστευση (εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση).
Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.