“Δεμένους” θέλει ο νέος εκλογικός νόμος τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και απ’ ότι διαφάνηκε κατά τη συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, “δεμένους” τους θέλει και ο Δήμαρχος Καρδίτσας, όπως και η ομάδα που συγκυβερνά και συναποφασίζει μαζί του. Φαίνεται τα βρίσκουν στις αδικίες, γιατί αν μη τι άλλο αδικία αποτελεί για τις Τοπικές Κοινότητες ο νέος εκλογικός νόμος. Όσο για την κατάληξη της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα περί καταγραφής των θέσεων, ώστε να κινηθεί ανάλογα ο Δήμος, κρατήστε μικρό καλάθι. Η βούληση εκφράστηκε και οι Πρόεδροι που διαφωνούν γίνανε “απόπαιδα”.
Προσωπικά από την πρώτη στιγμή εξέφρασα την αντίθεσή μου ς’ αυτή την προοπτική, εξηγώντας ότι:
Ο νέος εκλογικός νόμος θα αφήσει τους κατοίκους, χωρίς εκτός εκπροσώπηση τις κοινότητες και το σχέδιο νόμου θέλει να αυξήσει τα πληθυσμιακά κριτήρια με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Καταργεί την ανεξάρτητη κάλπη και ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκλέγεται πρόεδρος που δεν ψηφίζεται από τους κατοίκους, αλλά θα εκλέγεται επειδή βγήκε πρώτος ο εκάστοτε συνδυασμός.
Ο νέος εκλογικός νόμος αφήνει τις κοινότητες χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση, ενώ και η επιλογή προέδρου δεν θα γίνεται με βάση του βούληση των ψηφοφόρων αφού πρόεδρος θα εκλέγεται ο υποψήφιος που βρίσκεται στο συνδυασμό του Δημάρχου κάθε περιοχής.
Για τις Τοπικές Κοινότητες έχει εκφράσει την αντίθεση της και η ΚΕΔΕ, καθώς προτείνει να μειωθεί το όριο εκλογής πολυμελών οργάνων, από τους 500 στους 300 κατοίκους, αφού με δεδομένη τη νέα απογραφή του 2021, σε πολλά χωριά θα σημειωθεί μείωση του πληθυσμού.
Οι αλλαγές που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για ύπαρξη κοινού, ενιαίου ψηφοδελτίου σε χωριά κάτω των 500 (300) κατοίκων, μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, με το να εμφανίζεται ένας υποψήφιος σε πολλά ψηφοδέλτια.
Το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να είναι ενιαίο και παραταξιακό, ανεξάρτητα από το όριο των κατοίκων. Κάθε συνδυασμός να έχει τους δικούς του υποψήφιους, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πόλης ή χωριού.
Επίσης να παραμείνουν οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.3852/2010 σύμφωνα με τις οποίες προβλέπονται: Τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό μέχρι τριακόσιους (300) κατοίκους όπου εκλέγεται ένας εκπρόσωπος που θα είναι ο πρόεδρος της κοινότητας, Τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους με τριμελές συμβούλιο, Πληθυσμός έως δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους πενταμελές συμβούλιο, Πληθυσμός από δέκα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (10.001- 50.000) κατοίκους από έντεκα (11) μέλη και Πληθυσμός από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους από δεκαπέντε (15) μέλη.
Ως εκ τούτου, συμφωνώ απόλυτα με το ψήφισμα των Προέδρων και τάσσομαι υπέρ των αιτημάτων τους. Προτείνω δε το σώμα να λάβει ομόφωνη απόφαση στήριξης των αιτημάτων, γιατί θεωρώ πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της, ανεξαρτησία που προκύπτει απ’ τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης των δημοτών, χωρίς τη διαστρέβλωσή της από ατέλειες του εκλογικού νόμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ
Πηγή
Author: admin.user