Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15 έως 17 ετών, όπως έκανε γνωστό στην ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, ραντεβού θα μπορούν να κλείνουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.2006, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση προανήγγειλε την ταχεία επαναπροσαρμογή σχεδίων και αποφάσεων λόγω της Μετάλλαξης Δέλτα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε στην υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι Pfizer και Moderna έχουν αποτελεσματικότητα στο 96%, AstraZeneca στο 92% και Johnson & Johnson στο 85%.
Τα δεδομένα που αξιολόγησε η επιτροπή για τον εμβολιασμό των εφήβων
- Τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 στους κάτω των 18 ετών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,1%
- Τον κίνδυνο θνητότητας από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο 1,2%, ενώ διερευνώνται οι επιπτώσεις από το post-covid σύνδρομο
- Τη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των 12 – 17 ετών λόγω κορωνοϊού, η οποία εκτιμάται 2,5 – 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Αναλυτικά, από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νευρομυϊκά, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα), 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το 5% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
- Η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των εφήβων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικίες, η οποία απειλεί τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
- Εμβόλια mRNA για τους εφήβους
Για τον εμβολιασμό των εφήβων που γεννήθηκαν πριν από τις 1/1/2006 από την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με περαιτέρω οδηγίες τη Δευτέρα, θα γίνει χρήση των mRNA εμβολίων, τα οποία έχουν αποδειχθεί έως και 100% αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους.
«Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ασφάλεια», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου επικαλούμενη ξανά στοιχεία από τις ΗΠΑ και μια πολυκεντρική μελέτη υπό δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν μόλις 250 περιστατικά ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας σε σύνολο 8 εκατ. εμβολασμών με μία δόση σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατ. με δύο δόσεις. Τα περιστατικά της σπάνιας αναφερόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.
Ο εμβολιασμός των εφήβων στην Ευρώπη
Το θέμα έχει μέχρι σήμερα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα εμβόλια είναι ασφαλή, έχουν δοκιμαστεί στις επίμαχες ηλικίες και δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές.
Στο εμβολιαστικό πρόγραμμά τους αρκετά κράτη εντός και εκτός ΕΕ έχουν συμπεριλάβει η πρόκειται να συμπεριλάβουν εμβόλια και για τους εφήβους. Όπως έγινε γνωστό τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση θα εμβολιάσει παιδιά 12 έως 15 ετών, ενώ η Γαλλία ξεκίνησε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει γονική συναίνεση.
Στη Γερμανία η συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια συνέστησε στις 10 Ιουνίου ότι μόνο παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα προβλήματα υγείας θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer, με την Αυστρία να σχεδιάζει να εμβολιάσει 340.000 παιδιά ηλικίας 12 – 15 έως τα τέλη Αυγούστου και τις Εσθονία, Ουγγαρία,
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη