Πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν για την μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε επενδυτικό πόλο στην μεταλιγνιτική εποχή, όπως προβλέπει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τοπικούς φορείς στην Κοζάνη.
Η απολιγνιτοποίηση είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Για την επίτευξή της καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 και θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε «Επενδυτική» Μακεδονία.
Η μετάβαση αυτή κατέστη πιο επείγουσα για τη χώρα μας, καθώς:
- Σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα δικά μας κοιτάσματα λιγνίτη είναι φτωχότερα και πιο αντιοικονομικά.
- Αρκετές παλαιές ρυπογόνες μονάδες της Δ.Ε.Η. έχουν εξαντλήσει τις μέγιστες ώρες λειτουργίας τους και έχουν αποσυρθεί
- Η εκτίναξη του κόστους των ρύπων, έχει καταστήσει ακριβή την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη κατά την έχει μειώσει κατά 70% την τελευταία δεκαετία.
- Η έλλειψη ενός σχεδίου μετάβασης των εξαρτημένων περιοχών στη νέα εποχή, είχε σαν συνέπεια την επιδείνωση της ανεργίας στην περιοχή.
Σήμερα η Ελλάδα:
- Είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.
- Είναι επίσης η πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών που δικαιούνται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης.
- Είναι το πρώτο κράτος-μέλος δικαιούχος του Ταμείου, με μεγάλη διαφορά ως προς την κατά κεφαλήν ενίσχυση ανά κάτοικο.
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης καταρτίστηκε -και ήδη εφαρμόζεται– ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα 2021-2023, με εξασφαλισμένους πόρους 368,7 εκατ. ευρώ.
Ήδη δημοπρατήθηκαν, ανατέθηκαν ή κατασκευάζονται κρίσιμα έργα με συγκεκριμένη το καθένα στόχευση:
- Για τη στήριξη της απασχόλησης μπαίνει σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ «κοινωνικό πακέτο» 107 εκατ. ευρώ. Προκηρύχθηκαν ήδη τα δυο πρώτα προγράμματα 62 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δημιουργήσουν 5.400 νέες θέσεις εργασίας.
- Για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των τηλεθερμάνσεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, υλοποιείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων 157 εκατ. ευρώ.
- Για τη θέρμανση της Φλώρινας χρηματοδοτείται η κατασκευή δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου καθώς και το 100% του κόστους της εξωτερικής σύνδεσης οικιακών και εμπορικών καταναλωτών, 40,2 εκατ. ευρώ.
- Για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση προκηρύχθηκε ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.
- Για την προετοιμασία της μετάβασης των ενεργειακών Δήμων χρηματοδοτούνται σχέδια δράσης 21 εκατ. ευρώ.
- Για την χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών, ψηφιακών και πράσινων δράσεων εγκρίθηκαν 30,5 εκατ. ευρώ.
- Για την ωρίμανση έργων αναγκαίων για την υλοποίηση του ΣΔΑΜ προκρίθηκαν για άμεση χρηματοδότηση μελέτες 3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, εκτός από το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έχουν εγκριθεί τους τελευταίους 15 μήνες για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 11 έργα, 30,4 εκατ. ευρώ.
Πηγή
Author: Ομάδα Best News