Η ελιά του Πεισίστρατου, δέντρο ηλικίας άνω των 2.500 ετών, βρίσκεται πίσω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Αττική.
Προέρχεται από τον ελαιώνα του Πεισίστρατου (560-527 π.Χ.). Κατά τη διάρκεια της Kατοχής μέρος του κορμού κόπηκε για καυσόξυλα. Παρόλα αυτά το δέντρο διασώθηκε μέχρι σήμερα και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Η ελιά «ανήκει στον αρχαίο Ελαιώνα του Πεισίστρατου, όπως πιστοποίησε το 1919 η Αρχαιολογική Υπηρεσία», ένα από τα δεκάδες χιλιάδες δέντρα του Ιστορικού Ελαιώνα των Αθηνών, που διασώθηκε.Η ελιά αυτή, που το 1996 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης «…ως ελιά του Πεισίστρατου και παρουσιάζει ιδιαίτερη βοτανική, αισθητική και ιστορική σημασία …», που είναι «εκατό χρόνια μεγαλύτερη από την Ακρόπολη και η αρχαιότερη ακμαία ελιά παγκοσμίως».
Ο Πεισίστρατος θεωρείται εκείνος που φρόντισε για τη διάδοση της ελιάς ως παραγωγικού δέντρου στην Αττική, η οποία «ψιλή και άδενδρος ούσα» κατεφυτεύθει με ελαιόδεντρα «Πεισιστράτου προστάξαντος».
Με εντολή του, οι ακτήμονες πολίτες έβγαιναν στους αγρούς ενωμένοι και φύτευαν ελαιόδεντρα, δημιουργώντας «πέλαγος» ολόκληρο ελαιοδέντρων σε όλη την Αττική.
Η Ελιά του Πεισίστρατου, το αρχαιότερο ελαιόδενδρο στη χώρα το οποίο συνδέει την πόλη των Αγών Αναργύρων με την ιστορία της αρχαίας Αθήνας, βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, στην οδό Πεισιστράτους μεταξύ των οδών Τριπόλεως και Κωνσταντινουπόλεως. Είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα.
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη