Ιάκωβος Πυλαρινός: Ο Κεφαλονίτης γιατρός που θεωρείται πρωτοπόρος των εμβολιασμών

Με αφορμή την κουβέντα που διχάζει την κοινωνία μας αναφορικά με τους εμβολιασμούς κατά του covid 19, ας ανατρέξουμε στο παρελθόν και στην ιστορία των εμβολιασμών για την ανθρωπότητα για να πληροφορηθούμε ότι πίσω από την επιστημονική εισήγηση των εμβολιασμών το 1715, βρίσκεται ένας Κεφαλονίτης, ο Ιάκωβος Πυλαρινός.

Μπορεί ο Έντουαρντ Τζένερ (Edward Jenner) να πέρασε στην ιστορία ως ο πατέρας του εμβολιασμού καθώς το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία της ιατρικής αναφέρεται το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, ωστόσο δύο σπουδαίοι Έλληνες γιατροί αποδεικνύεται πως είχαν προηγηθεί μετά από πρωτοποριακές μελέτες και πρακτικές.

Οι γιατροί από τη Χίο και την Κεφαλλονιά, Τιμόνης και Πυλαρινός αντίστοιχα, ανακάλυψαν τον εμβολιασμό τουλάχιστον 8 δεκαετίες πριν από Έντουαρντ Τζένερ.

Το 1796 ο Βρετανός παθολόγος Έντουαρντ Τζένερ παρατήρησε πως οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους (cowpox) και δεν νοσούσαν από την ευλογιά. Ο Τζένερ το 1978 χρησιμοποίησε το πύον από τις φυσαλίδες αυτές και εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι, τον Τζέιμς Φίλιπς. O Τζέιμς ήρθε σε επαφή με άτομα που έπασχαν από ευλογιά αλλά δεν νόσησε οπότε το πρώτο εμβόλιο πέρασε στην ιστορία. Παρόλα αυτά όμως σύμφωνα με τον Γιάννη Σαρρή (π.φ. Ιατρικής Α.Π.Θ. με άρθρο του στη philalithia) η επιστημονική μέθοδος των εμβολιασμών επινοήθηκε από δύο Έλληνες ιατρούς.

Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Τιμόνη (1669-1720) από τη Χίο που σπούδασε στη Πάδοβα και στην Οφόρδη έγινε ιατρός της Υψηλής Πύλης και μέλος της Βασιλικής Ιατρικής Εταιρείας του Λονδίνου. Ο δεύτερος ήταν ο Ιάκωβος Πυλαρινός (1659-1718) από την Κεφαλλονιά. Ο Ιάκωβος Πυλαρινός, γιός του Δημητρίου και της Διαμάντως, γεννήθηκε το 1659 στο Ληξούρι της Κεφαλληνίας.

Σπούδασε Νομικά και Ιατρική στην Πάδοβα , όπου το 1688 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Χρημάτισε διαδοχικά αρχίατρος του διοικητή της Κρήτης Ισμαήλ πασά, γιατρός του ηγεμόνα της Βλαχίας Κατακουζηνού, αρχίατρος του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας, γιατρός του στόλου του Φραγκίσκου Μοροζίνι και αρχίατρος του ηγεμόνα της Σερβίας και, τέλος εργάστηκε ως ιδιώτης γιατρός στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη (εκεί, και ως πρόξενος της Ενετίας), στο Χαλέπι και στην Αλεξάνδρεια.

Διαγωνισμός για το instagram: 2 Αντίτυπα του Βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»

Το BESTNEWS, οι Εκδόσεις 24 Γράμματα και ο συγγραφέας Άγις Ντούλιας, σας κάνουν δώρο μετά από κλήρωση, 2 αντίτυπα του βιβλίου «Ψηφιακό Εγώ»!


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα