Κατασκευάστηκαν 214 νέα ξενοδοχεία! Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα

Μελέτη της Grant Thornton με τίτλο: “Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα” που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Τα συμπερασματα είναι άκρως ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά και για τον αριθμό των νέων μονάδων και τις επιδράσεις στην εστίαση, προμήθειες και απασχόληση.

Κατοτέρω παραθετουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία:

Την ίδια ώρα, όπως έδειξε η μελέτη, καταγράφεται αύξηση δαπανών για προμήθειες κατά 42% στα καταλύματα και 8% στην εστίαση.

Εννοείται ότι επενδυτική ροή θα συνεχιζόταν δυνατά εάν η πανδημία δεν πάγωνε στην κυριολεξία την τουριστική δραστηριότητα. Παράγοντες του τουρισμού θεωρούν ότι σύντομα αμέσως θα προχωρήσουν σύντομα δεκάδες ξενοδοχειακά projects βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, παράλληλα με την ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας που προβλέπεται να είναι πολύ υψηλή για τα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη, μιλάει για 3 δισ. επενδύσεις σε ανακαινίσεις καταλυμάτων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2017-2019. Με 1 δισ. συνολική επένδυση για ανακαινίσεις το 2019 στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Παράλληλα εκτιμούν πως το μέσο ύψος της επένδυσης φτάνει τα 100 χιλ. για ανακαίνιση σε ξενοδοχεία ετησίως.

Παράλληλα παρατηρείται μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια αφού κατασκευάστηκαν 214 νέα ξενοδοχεία!

Με την δημιουργία νέων καταλυμάτων να φθάνει τα 170 εκατ. Ευρώ. Οι ξενοδοχειακές μονάδες, όλων των κατηγοριών, στην Ελλάδα ήταν το 2015 στις 9757, ενώ το 2019 έφτασαν στις 9971 σε ξενοδοχεία των 4 & 5 αστέρων. Την ίδια ώρα όπως έδειξε η μελέτη καταγράφεται αύξηση δαπανών για προμήθειες 42% στα καταλύματα και 8% στην εστίαση. Οι επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Όπως λέει η μελέτη η Φιλοξενία αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο σε προσφοράς θέσεων εργασίας (με 1 στις 4 θέσεις εργασίας να είναι αποτέλεσμα τουρισμού).

Με Βάση την ανάλυση του μέσου ετήσιου ύψους επένδυσης σε ανακαινίσεις ανά ξενοδοχειακή μονάδα (100 χιλ. ευρώ) στους επιμέρους “συνδεόμενους” κλάδους προκύπτει συνολική οικονομική συνεισφορά 4,8 δισ. ευρώ κατά το διάστημα 2015-2019 (~ 1 δισ. ανά έτος), μέσα από τις επενδύσεις σε ανακαίνιση καταλυμάτων. Το 80% του οικονομικού οφέλους αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο και τους κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου (χονδρικό και λιανικό).

 Έχει σημασία η απασχόληση στον τουρισμό αφού 1 στις 4  θέσεις εργασίας στην οικονομία είναι αποτέλεσμα του τουρισμού, αλλά και μεγάλη σημασία έχει ότι περίπου το ήμισυ (46%) των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ το μερίδιο των εργαζομένων νέων ξεπερνά κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το μέσο μερίδιο των λοιπών κλάδω

Η l’artigiano κάνει δώρο ένα SONY PS5

Η lartigiano διενεργεί διαγωνισμό στο επίσημο Instagram account της και κάνει δώρο ένα SONY PS5 Digital Edition στους gamers που θέλουν να απογειώσουν την εμπειρία τους.


Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα