Μας δουλεύουν: Είδε βελτίωση ο Μπορέλ στη συνάντηση με Τσαβούσογλου – OTA VOICE

Θέατρο του παραλόγου και γεωπολιτικά παιχνίδια. Βελτίωση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας διαπίστωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος και θα έπρεπε να μας απαριθμήσει τα γεγονότα που δικαιολογούν αυτή τη θέση. Τις απειλές, τις παραβιάσεις, και την ευθεία απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας.

Προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε πως διανύσαμε μια περίπλοκη χρονιά για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις στις κοινές δηλώσεις που παρέθεσε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες.

«Πρόσφατα, έχουμε δει και από τα δύο μέρη (ΕΕ-Τουρκία) μια βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα και ορισμένα σημαντικά βήματα. Και αυτή η συνάντηση σήμερα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ενός αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος, της ανάπτυξης της συνεργασίας και της αμοιβαίας σχέσης μας και των κρίσιμων κοινών αξιών».

Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η ανακοίνωση της επανάληψης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες».

Σημαντικό βήμα είναι και οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανέφερε ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ θέλει να δει «μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του χαρακτήρισε «προβληματική» χρονιά το 2020 «σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, οι επιπτώσεις της οποίας αποτυπώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου και στα Συμπεράσματά του» (σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση).

«Είναι πολύ σημαντική η δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας και μίας θετικής ατζέντας, αλλά προκειμένου να είναι βιώσιμη αυτή η ατζέντα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο πλευρές» ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν, ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «θα συζητήσουμε για τη Δήλωση για το μεταναστευτικό ΕΕ-Τουρκίας, της οποίας την ανανέωση έχουμε ήδη προτείνει από πλευράς μας και θα επιχειρήσουμε να αποσαφηνίσουμε τις λεπτομέρειες μίας τέτοιας συναίνεσης ή μίας Δήλωσης» και συμπλήρωσε ότι θα συζητηθεί το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης.

Πηγή πληρ. ΑΠΕ

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα