Από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα προκειμένου να μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό όλοι οι ενήλικοι από 18 ετών και άνω.
Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση.
Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, διότι τους θωρακίζει, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο. Άρα πάρα πολύ μεγάλης σημασίας είναι να προστρέξουμε να κάνουμε την τρίτη δόση όσοι έχουμε συμπληρώσει τους 6 μήνες», συμπλήρωσε.
Στις δηλώσεις του, ο υπουργός επεσήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι. «Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι αριθμοί. Πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ και συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο», υπογράμμισε.
Τι έδειξε μελέτη για την τρίτη δόση
Χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην πρώτη μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου.
Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης της Ιατρικής Σχολή του Χάρβαρντ και του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε στο Lancet. Αυτή αφορούσε ανάλυση στοιχείων από 728.231 άτομα στα οποία χορηγήθηκε η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και τη σύγκριση με άτομα στα οποία είχαν χορηγηθεί δύο δόσεις, τουλάχιστον πριν από 5 μήνες.
Η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που είχαν κάνει την τρίτη δόση είχαν κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και κατά 81% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.
«Το συμπέρασμα είναι πως η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσησης, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις. Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη