Φυτοπροστασία ελιάς | Ανακοινώσεις | Ο Δήμος |

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου,   τηλέφωνο 2810282248, κα Μαρία Ροδιτάκη.

Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέϊκη): Στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές ολοκληρώνεται το βλαστικό στάδιο του φουσκώματος των ανθοταξιών και περνάνε στο κρόκιασμα. Στις μεσοπρώιμες περιοχές οι ελιές βρίσκονται στα στάδια του σχηματισμού των ανθοταξιών και στο φούσκωμα και στις όψιμες συνεχίζεται ο σχηματισμός των ανθοταξιών. Η ανθοφορία φαίνεται να μην έχει διαταραχθεί από τις ακραίες καιρικές μεταβολές του τελευταίου 15ημέρου και εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Α Κ Α Ρ Ε Α : Eriophyidae Eriophyes oleae Aceria oleae

Διαπιστώσεις:

Τα ακάρεα Eriophyidae προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς. Παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα κατά την περίοδο του σχηματισμού και της ανάπτυξης των ανθοταξιών απ’ όπου διαδοχικά μεταναστεύουν στα άνθη και στους νεαρούς καρπούς. Έντονες προσβολές προκαλούν φυλλόπτωση, ανθόπτωση ή καρπόπτωση οδηγώντας τα ελαιόδεντρα σε εξασθένιση.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές στην ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών και προσβολών. Τα συμπτώματα της προσβολής στα φύλλα είναι χλωρώσεις (κιτρίνισμα) στην πάνω επιφάνεια και ανάγλυφες κηλίδες (παραμορφώσεις) στην κάτω επιφάνεια που σταδιακά αποκτούν έντονα καστανό χρώμα.

Οδηγίες:

– Συστήνεται ψεκασμός άμεσα στις παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές για την προστασία της νέας βλάστησης. Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες περιοχές μπορείτε να επέμβετε όταν η ακραία βλάστηση αποκτήσει μήκος 6 – 8 εκ. δηλαδή 3 – 4 ζεύγη αναπτυγμένων νέων φύλλων, λίγο πριν την άνθηση.

– Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν τα νεαρά δέντρα σε νέους ελαιώνες και σε φυτώρια όπως και τα αυστηρά κλαδεμένα και τα ποτιστικά δέντρα που έχουν πλούσια τρυφερή βλάστηση.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Παραφινικά λάδια, Βρέξιμο θειάφι (πράσινη Χαλκιδικής), abamectin (επιτραπέζιες ποικιλίες)

Με τα παραφινικά λάδια αυτή την εποχή καταπολεμούνται παράλληλα τα νεαρά προνυμφικά στάδια των κοκκοειδών (πολλίνια, παρλατόρια, ασπιδιωτός) και της ψύλλας (βαμβακάδα).

ΚΑΛΟΚΟΡΗ : Calocoris trivialis

Οδηγίες:

  • Συστήνεται η διατήρηση των αυτοφυών ξενιστών (τσουκνίδα βρούβα, περδικούλι) μέχρι την έναρξη της άνθισης για να αποφευχθεί η μετακίνηση του εντόμου στα ελαιόδεντρα.
  • Αποφεύγετε τους προληπτικούς, μη αναγκαίους ψεκασμούς αυτή την εποχή διότι θανατώνουν τις μέλισσες και άλλα έντομα επικονιαστές και βλάπτουν τα ωφέλιμα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη άλλων εχθρών αργότερα.
  • Η αναγκαιότητα καταπολέμησης εξαρτάται από το μέγεθος της ανθοφορίας και την πυκνότητα πληθυσμού του εντόμου. Ελέγχετε για την παρουσία και την πυκνότητα πληθυσμού πάνω στα Ελαιόδεντρα.

 

  • Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς. Στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx και http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx μπορείτε να ενημερώνεστε για τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα αντίστοιχα σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων.
  • Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον.
  • Οι επεμβάσεις με χαλκούχα μυκητοκτόνα συνιστούν προληπτική αντιμετώπιση και έχουν δράση προστατευτική.
  • Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού και ενημερώνεστε για να αποφεύγετε τους ψεκασμούς όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. δυνατός άνεμος ή βροχή.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα