Το Μουσικοθεατρικό δρώμενο “Η Σαρκοφάγος” βασισμένο στο ομώνυμο πεζογράφημα του Γιώργου Ιωάννου και σε μουσική για σαξόφωνο του Philip Glass, παρουσιάστηκε χθες στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών.
🔶Λίγα λόγια για το έργο:
Ένας μοναχικός περιπατητής, κατά τις νυχτερινές περιπλανήσεις του στο αστικό τοπίο, συναντά μια σαρκοφάγο και διαπιστώνει πως έχει γίνει το ερωτικό καταφύγιο ενός νεαρού ζευγαριού. Στο κείμενο του Γιώργου Ιωάννου, το αρχαίο μνημείο, κατοικημένο απροσδόκητα από ένα παλλόμενο παρόν, πυροδοτεί στον αφηγητή μια ποιητική φαντασίωση όπου ο έρωτας και ο θάνατος, ο μύθος και η ιστορία, η σύγχρονη πόλη και το παρελθόν της συμπλέκονται σε ένα θαυμαστό παλίμψηστο.
Αυτό επιχειρεί να ζωντανέψει η παράσταση, συμπλέκοντας τον λόγο του Ιωάννου με αποσπάσματα από άλλα σπουδαία κείμενα και με αυθεντικές συνθέσεις για σαξόφωνο του κορυφαίου μινιμαλιστή Philip Glass. Ειδικότερα, θα ερμηνευτούν οι σολιστικές Melodies, γραμμένες από τον Glass το 1995 για μια θεατρική εκδοχή του κειμένου του Ζαν Ζενέ Αιχμάλωτος του έρωτα.
Την ίδια χρονιά ο συνθέτης χρησιμοποίησε τις Melodies και ως μουσικά σκίτσα για την σύνθεση του Κουαρτέτου Σαξοφώνων σε τέσσερις κινήσεις, ως ανάθεση του διάσημου Raschèr Saxophone Quartet, έργο που επίσης θα διατρέξει την παράσταση.
🔶Συντελεστές
Ιδέα: Θεόφιλος Σωτηριάδης, Μελίνα Γαρμπή
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΒEARTIVE – Θεόφιλος Σωτηριάδης
Δραματουργική σύνθεση, σκηνοθετική επιμέλεια: Μελίνα Γαρμπή
Μουσική επιμέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Φωτισμοί, σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια: Σοφία Τσιριγώτη
Ηχοληψία: Γιώργος Βασίλας
➡Παίζουν: Αλέξανδρος Βοζινίδης (ηθοποιός) και Μελίνα Γαρμπή (ηθοποιός), Άλκμαν Κουαρτέτο Σαξοφώνων: Χρίστος Ζένιος (σοπράνο σαξόφωνο), Γιώργος Δαραβέλης (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο).
🔶Σύντομη αναφορά για τον χώρο:
Η πρώτη σαφής αναφορά στο παλαιό μετόχι Νέων Φλογητών της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονα ανάγεται στο 1311. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κτίρια –το Παλαιό, το Κεντρικό και τα Μεμονωμένα– χρονολογούνται από το 1853 έως το 1909.
Σταθμό στη νεότερη ιστορία του συγκροτήματος αποτέλεσε η δεκαετία του 1920, όταν εγκαταστάθηκε σ’ αυτό νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού, με το Κεντρικό Κτίριο να λειτουργεί ως η βασική κτιριακή μονάδα του. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το συγκρότημα μετατράπηκε σε έδρα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ το 1960, μετά από καταστροφική πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε. Το 1999 το συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής & Αγίου Όρους).