Αμπατζόγλου: «Η Βορέειος Βιβλιοθήκη γίνεται ένα “όπλο” για τα παιδιά» – OTA VOICE

Για τη σημαντική συνεισφορά της Βορέειου Βιβλιοθήκης στη Γνώση και την Παιδεία του Αμαρουσίου έκανε αναφορά ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το δημοσιογράφο Δημήτρη Βασιλόπουλο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Σκεφτήκαμε αυτό το διαδικτυακό εργαστήρι για να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά και να μεταλαμπαδεύσουμε γνώση, δημιουργία και μια παραγωγική διαδικασία.[…] Υπάρχει όντως μια μεγάλη γκάμα, που μπορεί να κεντρίσει κάθε ενδιαφέρον. Από εικαστικά θέματα έως επιστημονικά, από το θέατρο και τις ενδυμασίες του μέχρι την παράδοσή μας γύρω από την Ανάσταση. Η Βορέειος Βιβλιοθήκη βοηθάει τα μέγιστα σε αυτό το θέμα, με τους χιλιάδες τόμους βιβλίων που διαθέτει και που καλύπτουν όλα τα φάσματα. Με αυτό τον τρόπο η Βορέειος Βιβλιοθήκη γίνεται ένα όπλο για τα παιδιά. Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή και όχι μόνο από παιδιά του Αμαρουσίου, αλλά και από άλλους δήμους. Όποιο παιδί από οπουδήποτε επιθυμεί να συμμετέχει, θα μπορεί. Κανένα παιδί δεν αποκλείεται και ήδη, από τη στιγμή που το ανακοινώσαμε, δηλώνονται συνεχώς συμμετοχές, γι’ αυτό και πιστεύω πως η ανταπόκριση θα είναι πολύ μεγάλη».

Ακολουθεί η σχετική εκτενής αναφορά του ΑΠΕ – ΜΠΕ για τους συνδρομητές του:

Ο Δήμος Αμαρουσίου και η Βορέειος Βιβλιοθήκη «κεντρίζουν» τα ενδιαφέροντα των παιδιών

Τη φιλαναγνωσία των παιδιών και των εφήβων φέρνουν στο προσκήνιο ο δήμος Αμαρουσίου και η Βορέειος Βιβλιοθήκη, με ένα διαδικτυακό εργαστήρι που καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, από το ιατρικό μικροσκόπιο μέχρι τον Θεόφιλο, από το έδαφος της γης μέχρι το θέατρο και τις ενδυμασίες του και από την κυκλαδική τέχνη μέχρι τη λαϊκή παράδοση! Άλλωστε, η ίδια η Βορέειος Βιβλιοθήκη, που δημιούργησε κάποτε με την προσφορά της πλούσιας συλλογής βιβλίων του ο Μαρουσιώτης καθηγητής του Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός, αλλά και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Θεόφιλος Βορέας, καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα γνώσης και αντικειμένων, τόσο του επιστημονικού ενδιαφέροντος όσο και του λογοτεχνικού.

Και ακριβώς πάνω σε αυτή την πολυμορφία της γνώσης που παρέχει η βιβλιοθήκη, «πατάει» και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δημιουργώντας αυτό το πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων μέσω του διαδικτύου, με αποδέκτες τα παιδιά της σχολικής ηλικίας και με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους και ως εκ τούτου να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά τους και την επιθυμία για μάθηση και για γνώση.

«Σκεφτήκαμε αυτό το διαδικτυακό εργαστήρι για να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά και να μεταλαμπαδεύσουμε γνώση, δημιουργία και μια παραγωγική διαδικασία, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, που λόγω της πανδημίας περνάνε πολλές ώρες στο σπίτι και μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου και συνεχίζει:

«Δυστυχώς στην παρούσα φάση, δεν μπορούμε να διοργανώσουμε εργαστήρια σε αίθουσες ή στη βιβλιοθήκη, όμως οι νέες τεχνολογίες γίνονται σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και μας βοηθούν να αναπτύξουμε τέτοιες δράσεις. Το πλούσιο εκπαιδευτικό καλεντάρι με εργαστήρια μέσω διαδικτύου, θα χαρίσει πολλές αξιόλογες στιγμές δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά. Προγραμματίζουμε κι άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δράσεις για το 2021, που καλύπτουν όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα. Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, η γνώση και η ψυχαγωγία θα μπορέσει να μπει στο σπίτι του κάθε μαρουσιώτη και όχι μόνο».

Η αρχή γίνεται το ερχόμενο Σάββατο 23 Ιανουαρίου και ο κύκλος αυτών των εργαστηρίων θα συνεχίζεται πάντα Σάββατο έως και τον Απρίλιο. Η θεματογραφία των εκπαιδευτικών δράσεων έχει ως εξής:

– Εργαστήριο θετικών επιστημών με θέμα «Το δικό μου μικροσκόπιο» για παιδιά 9-11 ετών (23/1). Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό εργαστήριο που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους μικροσκόπιο και να κατανοήσουν τις βασικές αρχές λειτουργίας του, ώστε να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον «Μικρόκοσμο».

– Εργαστήριο θετικών επιστημών με θέμα «Το έδαφος κάτω από τα πόδια σου» για παιδιά 9-11 ετών (30/1). Αντικείμενο τα μυστικά που κρύβονται στο έδαφος και γιατί τα στρώματά του είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή πάνω στη γη. Παράλληλη έρευνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο υπόγειος κόσμος και τι πρέπει να αλλάξουμε για να τον προστατεύσουμε.

– Εργαστήριο γλυπτικής με θέμα «Ζούλα… φύσα… χόρεψε» για παιδιά 9-11 ετών (13/2). Ένα εικαστικό εργαστήριο που συνδέει την κυκλαδική τέχνη με τις σύγχρονες δημιουργίες διάσημων εικαστικών (Πικάσο, Χένρι Μουρ, Τζιακομέτι κ.α.). Οι προβολές, τα κινητικά παιχνίδια και οι συμμετοχικές δραστηριότητες, φωτίζουν την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί πρότυπα και ήρωες και αποτελούν αφετηρία για αναζήτηση του ειδωλίου του σήμερα. Παιχνίδια ειδωλίου από πηλό και αλουμινόχαρτο συνδυάζονται με κινητικά παιχνίδια και χορό.

– Εργαστήριο ενδυματολογίας «Ένας κόσμος πάνω από το κεφάλι σου… καπέλα, στέμματα, κράνη και άλλα συναφή» για παιδιά 9-11 ετών (27/2). Ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα, στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Ινδία, για να γνωρίσουν τα παιδιά την προέλευση του καπέλου και να «συναντήσουν» ιππότες και όχι μόνο.

– Εργαστήριο ενδυματολογίας «Εδώ Λυσιστράτη! (Αρχαίο θέατρο – χιτώνας και μάσκα)» για παιδιά 9-11 ετών (6/3). Γνωριμία με το βασικό κομμάτι του θεάτρου, την ενδυματολογία κι ένα ταξίδι στον χρόνο για τη γνωριμία με ήρωες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, τους οποίους και θα «ντύσουν» για να τους «ξαναζωντανέψουν».

– Εργαστήριο εικαστικών «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Θεόφιλου» για παιδιά 9-11 ετών (20/3). Γνωριμία με τον ζωγράφο Θεόφιλο. Ήρωες, τοπία και σύμβολα, ξεπηδούν μέσα από τους πίνακές του και γίνονται αφορμή για να γνωρίσει κάποιος καλύτερα τη ζωή του και τις έννοιες που αποτυπώνονται στα έργα του.

– Εργαστήριο εικαστικών «Καλά κρυμμένα μυστικά και ιστορίες μεγάλων ζωγράφων» για παιδιά 8-11 ετών (10/4). Ζωγράφοι που κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της ζωγραφικής, γιατί έχουν δημιουργήσει έργα που διατήρησαν τη λάμψη και την αξία τους μέσα στους αιώνες. Ανακάλυψη των κρυμμένων μυστικών τους και αναδόμηση για να φτιάξουν τα παιδιά τα δικά τους έργα τέχνης.

– Εκπαιδευτικό διαπολιτισμικό εργαστήριο «Ανάσταση με 1000 τρόπους!» για παιδιά όλων των ηλικιών (24/4). Ήθη και έθιμα που αφορούν τον εορτασμό και την έννοια της Ανάστασης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν τη δική τους λαμπάδα ενόψει του Πάσχα.

Ως προς αυτή την ποικιλία θεμάτων των εργαστηρίων, ο κ. Αμπατζόγλου λέει: «Υπάρχει όντως μια μεγάλη γκάμα, που μπορεί να κεντρίσει κάθε ενδιαφέρον. Από εικαστικά θέματα έως επιστημονικά, από το θέατρο και τις ενδυμασίες του μέχρι την παράδοσή μας γύρω από την Ανάσταση. Η Βορέειος Βιβλιοθήκη βοηθάει τα μέγιστα σε αυτό το θέμα, με τους χιλιάδες τόμους βιβλίων που διαθέτει και που καλύπτουν όλα τα φάσματα. Με αυτό τον τρόπο η Βορέειος Βιβλιοθήκη γίνεται ένα όπλο για τα παιδιά. Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή και όχι μόνο από παιδιά του Αμαρουσίου, αλλά και από άλλους δήμους. Όποιο παιδί από οπουδήποτε επιθυμεί να συμμετέχει, θα μπορεί. Κανένα παιδί δεν αποκλείεται και ήδη, από τη στιγμή που το ανακοινώσαμε, δηλώνονται συνεχώς συμμετοχές, γι’ αυτό και πιστεύω πως η ανταπόκριση θα είναι πολύ μεγάλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα