Τα κύρια χαρακτηριστικά του καύσωνα που δοκιμάζει τη χώρα μας είναι η μεγάλη διάρκεια αλλά και οι ακραίες θερμοκρασίες που κατά τόπους αγγίζουν τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Αυτό το κύμα καύσωνα θυμίζει το 1987, τον πιο φονικό καύσωνα στη χώρα, που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.300 και επειδή γέμισαν οι θάλαμοι των νοσοκομείων τους έβαζαν ακόμα και σε βαγόνια – ψυγεία του ΟΣΕ!
Για μια εβδομάδα, 20-27 Ιουλίου 1987, ο υδράργυρος ήταν καρφωμένος στους 44 βαθμούς Κελσίου την ημέρα, με μέση θερμοκρασία στη χώρα τους 43, ενώ ακόμα και το βράδυ η θερμοκρασία δεν έπεφτε κάτω από τους 32 βαθμούς.
Αυτές οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες μαζί με το νέφος των πόλεων (υπενθυμίζεται πως το 1987 δεν υπάρχει μετρό, κάτι που σημαίνει πως οι ρύποι των ΙΧ είναι πολλαπλάσιοι), την παντελή έλλειψη κλιματιστικών, την άπνοια που επικρατούσε αλλά και την μη επαρκή ενημέρωση των πολιτών, δημιούργησαν ένα αποπνικτικό και θανάσιμο «κοκτέιλ».
Τα διαμερίσματα στα αστικά κέντρα μετατράπηκαν σε «φούρνους» αφού το σκυρόδεμα των πολυκατοικιών διατηρούταν ζεστό ακόμα και τη νύχτα, με αποτέλεσμα να βρίσκουν τραγικό θάνατο, κυρίως ηλικιωμένοι από θερμοπληξία και αναπνευστικά προβλήματα.
Ενδεικτικό των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν ήταν ότι η διαστολή που είχαν υποστεί οι ράγες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Αθήνα – Πειραιά, ήταν τέτοια, ώστε τα δρομολόγια είχαν διακοπεί για πολλές ώρες μέσα σε εκείνες τις ημέρες.
Σήμερα η χρήση του κλιματισμού σώζει ζωές!
Η τεχνολογία συμβάλλει και σε αυτήν την περίπτωση και η χρήση του κλιματιστικού σήμερα σώζει ζωές! Ακόμη όμως και όσοι δεν διαθέτουν κλιματιστικά, οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, έχουν κάπου να πάνε να προστατευθούν αφού η πολιτεία πλέον μεριμνά. Οι δήμοι στους καύσωνες ανοίγει κλιματιζόμενες αίθουσες για όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, υπάρχει ενημέρωση για πρόληψη και προστασία. Αυτό οφείλεται στο σκληρό μάθημα που πήρε η ελληνική κοινωνία στον φονικό καύσωνα του 1987….
Το πρόβλημα σήμερα είναι η διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος
Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας όπου βρέθηκε, δήλωσε:
- Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει.
- Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ.
- Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες.
- Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Και με τη βοήθεια και των καταναλωτών θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά.
Μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος
Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος η Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μια σειρά από μέτρα:
- Είναι διαθέσιμες της οι μονάδες φυσικού αερίου.
- Είναι διαθέσιμες οι λιγνιτικές μονάδες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον Άγιο Δημήτριο V.
- Από το Σάββατο, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.
- Είναι διαθέσιμες οι διασυνδέσεις, με γειτονικές χώρες με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και της 13 Αυγούστου.
- Το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά της πρωινές και μεσημβρινές ώρες.
- Οι βλάβες στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί.
- Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος.
- Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα.
- Η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για της 4 Αυγούστου.
Πηγή
Author: Ομάδα Best News