Αρχαίες ελληνικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα

Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι κατά κάποιο τρόπο ο λόγος ή η αφορμή ύπαρξης της τωρινής ομιλούμενης νεοελληνικής Γλώσσας. Παρ’ όλο που η αρχαία ελληνική γλώσσα δεν ομιλείται πλέον στην καθημερινότητα, πολλές από τις εκφράσεις της χρησιμοποιούνται και σήμερα. Ο πλούτος και η ομορφιά αυτής της άλλης εποχής μεν, ανεπανάληπτης δε γλώσσας φαίνεται ακόμη και σε αυτές τις μικρές φράσεις. Η επαφή με αυτές και η χρήση τους σήμερα μας φέρνει όλο και πιο κοντά στο παρελθόν, δηλαδή στις ρίζες μας! Μέσω αυτών ανακαλύπτουμε την προέλευσή μας, τον λόγο ύπαρξής μας και εμάς τους ίδιους .

Γράφει η Ευαγγελία Κοκορόσκου,

Κάποιες από αυτές τις  εκφράσεις είναι οι εξής:

Από μηχανής θεός.

Όταν αντιμετωπίζουμε κάποια δυσκολία ή πρόβλημα και η λύση έρχεται αναπάντεχα τότε λέμε ότι αυτό το πρόσωπο ή το πράγμα, που επίλυσε το εκάστοτε θέμα, εμφανίστηκε σαν Θεός και μας έβγαλε από την δυσμενή θέση. Αυτή η φράση έχει  τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική τραγωδία και πιο συγκεκριμένα, όταν στο έργο εμφανιζόταν ένας ηθοποιός ντυμένος Θεός με κάποιον γερανό τις περισσότερες φορές και έδινε την λύση στο πρόβλημα.

Αχίλλειος πτέρνα.

Από τις πολύ συνηθισμένες εκφράσεις, που δηλώνει το ευπαθές σημείο κάποιου ή αλλιώς δείχνει ότι σε εκείνο το μέρος (σωματικό ή μη) είναι αδύναμος. Προέρχεται από την Ιλιάδα του Ομήρου όπου το ανίσχυρο σημείο  του ήρωα της ιστορίας, του Αχιλλέα (εξού και το αχίλλειος) είναι η πτέρνα του. Μια εκδοχή του θανάτου του Αχιλλέα υποστηρίζει ότι το χτύπημα στην πτέρνα του από βέλος ήταν η αιτία.

Ασκοί του Αιόλου.

Συχνά  χρησιμοποιείται όταν εμφανίζονται πολλά άσχημα πράγματα και τότε συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε την φράση «θα ανοίξουν οι Ασκοί του Αιόλου». Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες για την σημερινή χρήση της φράσης καθώς ο πληθυντικός θεωρείται από πολλούς  μελετητές ότι είναι λανθασμένος με την λογική του ότι ο Αίολος είχε έναν και μόνο ασκό. Πιο αναλυτικά ο Αίολος, που είναι γνωστός και ως Θεός των ανέμων, μέσα στον ασκό του κρατούσε τους ανέμους. Όταν ανοίχτηκε από κάποιους ναύτες ο ασκός, οι άνεμοι δημιούργησαν  τρικυμίες. Η έκφραση συναντάται στην οδύσσεια.

Γόρδιος δεσμός.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση σε τέτοιες εκφράσεις σαν και αυτήν, μιας και είναι μια καθημερινή πλέον φράση αναφερόμενη σε ένα ζήτημα που είναι πολύ δύσκολο να λυθεί. Αν ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο θα ανακαλύψουμε ότι ήταν ένας κόμπος δεμένος με πολύπλοκο τρόπο τον οποίο έκοψε ο Αλέξανδρος Γ’ ο Μακεδών.

Δρακόντεια μέτρα.

Μια αναμφίβολα πολύ επίκαιρη φράση που δηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ σκληρά. Προέρχεται από τον Δράκοντα (τύραννος) και τους νόμους που έγραψε. Αυτοί οι νόμοι ήταν πολύ αυστηροί και μάλιστα ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Πλουτάρχου που υποστήριζε ότι είχαν γραφτεί με το αίμα όσων είχαν παραβιάσει τους εν λόγω νόμους.

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε.

Την συγκεκριμένη έκφραση, όπως και αρκετές άλλες εκφράσεις, πολλοί την προφέρουν λάθος στον καθημερινό τους λόγο. Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιείται ως μια προειδοποίηση του να μην προτρέχεις να πεις ότι κάποιος είναι ευτυχισμένος πριν δεις το τέλος του. Μας έχει γίνει γνωστή από τον Σόλωνα που ήταν φυσικά ένας από τους επτά σοφούς αρχαίους Έλληνες.

Προτού χρησιμοποιήσουμε μια λέξη, μια φράση ή ακόμη και μια πρόταση ολόκληρη, καλό θα ήταν να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την ορθότητά της. Τα λάθη διαιωνίζονται και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Είναι κρίμα μια γλώσσα με τόσο μοναδικές λέξεις να αλλοιώνεται ή να παραμορφώνεται. Η προστασία της και ο σωστός χειρισμός της θα λειτουργήσει θετικά σε εμάς τους ίδιους πρώτα απ’ όλα αλλά και στην συνέχεια της ταυτότητάς μας αυτούσια, χωρίς φθορές. Αφού, λοιπόν, τις εντάσσουμε στην ζωή μας ας τις εντάξουμε ορθά.

Σχετικά άρθρα:

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News 


Πηγή
Author: Eirini Androutsou

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα