Ασθένειες και εχθροί του αμπελιού αυτή την περίοδο | Ανακοινώσεις | Ο Δήμος |

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού Ελέγχου και Υγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, πληροφορίες κ. Νίκο Μπαγκή – Ελένη Λαρεντζάκη.

Ωίδιο: Ο μύκητας δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται παράλληλα με τη βλάστηση.

Φόμοψη: Οι νέες μολύνσεις γίνονται με βροχοπτώσεις σε συγκεκριμένα βλαστικά στάδια.

Ακάρεα: Προσβάλλουν τα μάτια με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν ή να δίνουν ασθενική βλάστηση.

Εργασίες κλαδέματος

Την περίοδο αυτή συνεχίζονται οι εργασίες του κλαδέματος.

Φαινολογικά στάδια αμπελιού

Στην παραλιακή ζώνη και στις πιο πρώιμες ποικιλίες η βλάστηση σταδιακά ξεκινά. Αντίθετα, στην ηπειρωτική και στην ορεινή ζώνη του νησιού τα μάτια είναι ακόμα κλειστά.

Ειδικότερα, στη βόρεια παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου, στις πρώιμες ποικιλίες (π.χ. superior) η βλάστηση έχει προχωρήσει (στάδια Πράσινη κορυφή – Έξοδος φύλλων – Πρώτα φύλλα) ενώ στη σουλτανίνα τα μάτια φουσκώνουν και σταδιακά ξεκινούν να ανοίγουν (στάδια Α-Β-C).

Επειδή οι πρώτες επεμβάσεις για εχθρούς και ασθένειες σχετίζονται με συγκεκριμένα βλαστικά στάδια και με τις καιρικές συνθήκες, συνιστάται να παρακολουθούνται τα αμπέλια και τα δελτία καιρού ΕΜΥ.

ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator) (χολέρα, σίρικας)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

– Τα μολύσματα βρίσκονται μέσα σε μάτια και προσβάλλουν τη νέα βλάστηση με το ξεκίνημά της. Από αυτά τα μάτια προκύπτουν οι πρώτοι μολυσμένοι βλαστοί, οι οποίοι είναι ελάχιστοι στο σύνολο των βλαστών του αμπελιού (συνήθως 2-3 ‰). Διατηρούν όμως και παράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορούν να διασκορπιστούν σε όλο το αμπέλι.

– Το ωίδιο, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, προσβάλλει κάθε χρόνο τα αμπέλια της Κρήτης, συνεπώς απαιτείται προληπτική αντιμετώπιση.

Οδηγίες :

  • Η προληπτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 6 εκ. (πρώτα φύλλα).
  • Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών που συνήθως γίνονται αντιληπτοί μετά την εμφάνιση του σταφυλιού.

ΦΟΜΟΨΗ: (Phomopsis viticola)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

– Ο μύκητας ευνοήθηκε επί δυο συνεχόμενες χρονιές (2019, 2020) με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα μολύσματά του (εμφανίζονται πολλά πυκνίδια).

– Την άνοιξη και με υγρό καιρό, τα πυκνίδια απελευθερώνουν σπόρια που διασκορπίζονται με τη βροχή. Οι νέες μολύνσεις γίνονται σε πολύ νεαρούς βλαστούς (στάδια D–Ε) που βρίσκονται κοντά στις προσβεβλημένες κληματίδες.

Οδηγίες :

  • Σε αμπέλια με προσβολές, εφόσον προβλέπονται βροχές κοντά στο στάδιο D, συνιστάται να γίνει προστασία πριν από τη βροχή.

ΑΚΑΡΕΑ: (Colomerus vitis)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

– Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ακανόνιστο άνοιγμα των ματιών σε πολλές ποικιλίες αμπελιού.

– Στις εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων έχει διαπιστωθεί αυξημένη παρουσία ακάρεων του είδους Colomerus vitis (φυλή των οφθαλμών) που δικαιολογούν σε ένα μεγάλο βαθμό το ακανόνιστο άνοιγμα. Τα ακάρεα της φυλής των οφθαλμών, ανάλογα με τον πληθυσμό τους στα μάτια που θα προσβάλλουν είτε τα καταστρέφουν ολοκληρωτικά οπότε δεν ανοίγουν την επόμενη άνοιξη είτε τα ζημιώνουν εν μέρει με αποτέλεσμα αφού ανοίξουν να δίνουν ασθενική βλάστηση.

Οδηγίες :

-Στα αμπέλια με ιστορικό προσβολών, συνιστάται ψεκασμός με καλή διαβροχή :

  • όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 10 εκ. (πρώτα φύλλα).

– Οι επεμβάσεις με βρέξιμο θειάφι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και το ωίδιο.

Παρατήρηση : Εάν δεν προβλέπονται βροχές στο ξεκίνημα της βλάστησης συνιστάται μια συνδυασμένη εφαρμογή στα πρώτα φύλλα (στάδιο E, μήκος 5 – 6 εκ.) για ταυτόχρονη αντιμετώπιση ωιδίου, φόμοψης, ακάρεων.

Διαχείριση της αυτοφυούς βλάστησης των αμπελιών

  • Μην καταστρέφετε την ξινίθρα, δεν επιβαρύνει το αμπέλι.
  • Προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση (κυρίως τα επικλινή), συγκρατεί τα νερά της βροχής, ανταγωνίζεται τα άλλα ζιζάνια και είναι μελισσοκομικό φυτό.
  • Προσοχή : Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για το αμπέλι, για τον εχθρό ή την ασθένεια και για το βλαστικό στάδιο της εποχής. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

 

Βροχομετρικά Στοιχεία

Στο νέο υδρολογικό έτος (από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο) το συνολικά ύψη των βροχοπτώσεων σε σύγκριση με τα μέσα ύψη που σημειώνονται στο νησί, ήταν υψηλότερα στη βόρεια πλευρά και σημαντικά χαμηλότερα στη νότια. Η κατανομή τους δεν ήταν η συνήθης για το κλίμα του νησιού. Τα μεγαλύτερα ύψη σημειώθηκαν τους φθινοπωρινούς μήνες (κυρίως τον Νοέμβριο) ενώ οι χειμερινοί μήνες εμφάνισαν σε όλο το νησί ύψη βροχής που είναι χαμηλότερα του κανονικού.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα