ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ: ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ –ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Λαμπρό αποτύπωμα του Προκόπη Παυλόπουλου στη Γαστούνη – Ανδρέας Μαρίνος: «Διαχρονικός Ηγέτης που εμπνέει ομοψυχία και ενότητα» – Δήμος Πηνειού

Λαμπρό αποτύπωμα στα Πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Πηνειού άφησε η ομιλία του προσκεκλημένου του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου, κ. Προκόπη Παυλόπουλου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης, με θέμα: «Το “Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος” του 1827 και η συμβολή του Γεωργίου Σισίνη στην κατάρτισή του» κατά την Εκδήλωση του Δήμου Πηνειού για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821.
Η εξαιρετική εκδήλωση όπως χαρακτηρίστηκε από το κοινό που την παρακολούθησε, ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με τον πρόεδρο του ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού κ. Δ. Βασιλόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό, στο συγγραφικό έργο και την πλούσια πολιτική πορεία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Α. Μαρίνος: «Διαχρονικός Ηγέτης»

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Πηνειού, κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο οποίος αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στη Γαστούνη, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.
Ακολούθως ο κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο οποίος διατηρεί προσωπική φιλία με τον κ. Παυλόπουλο, προσφωνώντας τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είχα την τιμή, ως βουλευτής την περίοδο 2012-2015, να γνωρίσω από κοντά την αξιοπρεπή μακρά και δυναμική Κοινοβουλευτική σας πορεία και δράση. Για πολλούς κοινοβουλευτικούς άνδρες, όλων των κομματικών αποχρώσεων θα έλεγα, αποτελούσατε τον μέντορά τους, τον πολιτικό που εμπνέει με τον τεκμηριωμένο λόγο και την ακαδημαϊκή του παιδεία.
Στη συνέχεια υπηρετήσατε το Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα, υποδειγματικά όπως αρμόζει σε μια Δημοκρατική κοινωνία και συνεχίζετε με την αγάπη του κόσμου, να αποτελείτε σταθερή πολιτική αξία, ένα σημαντικό κεφάλαιο του τόπου μας.
Θεωρώ πως πάντα είστε έτοιμος να ηγηθείτε όχι μόνο επειδή πιστεύετε και αγωνίζεστε για τους πατριωτικούς στόχους σας με μαχητική αποφασιστικότητα , αλλά γιατί ακολουθείτε τον φωτεινό δρόμο της ομόνοιας, της σύμπνοιας, της ομοψυχίας και της ενότητας».
Μήνυμα στο ΚΙΝΑΛ
Ο τ. Πρόεδρος πριν ξεκινήσει την ομιλία του, απευθύνθηκε στον βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα, και με αφορμή το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, τον συμβούλεψε: “να διατηρήσετε την ενότητα σε αυτό το χώρο, που είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και σημαντική, για να μπορέσει αυτό το κόμμα να διαγράψει τη δίκη του πορεία. Ιδίως στο Κίνημα Αλλαγής, δεν περισσεύει κανείς στο σημερινό πολίτικο σύστημα και στους κρίσιμους καιρούς που έρχονται”».

«Οι καιροί ου μενετοί»

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος με τον χειμαρρώδη λόγο του αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας του Ελληνικού Λαού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι καιροί ου μενετοί. Έχουμε χρέος και μπορούμε υπό όρους ενότητας, ιδίως στα μεγάλα και σημαντικά θέματα να γράψουμε τη δική μας ιστορία και τις δίκες μας σελίδες. Είμαστε ένας Λάος με ένα παρελθόν τριών χιλιάδων ετών. Αυτό το Έθνος έγραψε και γράφει τη δική του ιστορία στην ανθρωπότητα. Όμως εμείς, ιδίως κατά αυτήν την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821, δε μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνουμε αχθοφόροι ενός μεγάλου παρελθόντος»

«Το αρτιότερο Σύνταγμα»

Ακολούθως ο κ. Παυλόπουλος, πέρασε στο κεντρικό θέμα της ομιλίας του, αναφέροντας ότι η ιστορία των Σισιναίων είναι ιδιαίτερα γνωστή από το συγγραφικό έργο του κ. Κώστα Λούρμπα. Επιπλέον, τόνισε την σπουδαιότητα της συμβολής του Γεωργίου Σισίνη στη διαμόρφωση του Συντάγματος της Τροιζήνας του 1827, το οποίο είναι το πρώτο οριστικό Σύνταγμα της Ελλάδας που εφαρμόστηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στην αξία του Συντάγματος της Τροιζήνας τόνισε: “Το Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827 κατά γενική ομολογία -και ανεξάρτητα από τις μετέπειτα «περιπέτειες» εφαρμογής του λόγω της αρνητικής συγκυρίας που διαμορφώθηκε -θεωρείται ως ένα από τα αρτιότερα στην συνταγματική μας ιστορία, και μάλιστα με βάση τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Τούτο οφείλεται, κατ’ εξοχήν, στα θεσμικά του χαρακτηριστικά, τα οποία αναδεικνύουν την πρώιμη επιρροή και εμπέδωση εξαιρετικά προωθημένων φιλελεύθερων δημοκρατικών ιδεωδών, όπως αυτά είχαν αρχίσει να δημιουργούνται από την θεσμική και πολιτική «μήτρα» της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 και της εξ αυτής προκύψασας Διακήρυξης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί -για λόγους που αφορούν την πορεία εξέλιξης του Νεότερου Ελληνικού Κράτους- ότι το Σύνταγμα της Τροιζήνας του 1827, το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος», ήταν εκείνο, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη του νεοσύστατου ακόμη Ελληνικού Κράτους”.
Η εκδήλωση έκλεισε με ανάγνωση της «Διακήρυξης του Σισίνη» από τον πρόεδρο του ΝΠ του Δήμου Πηνειού.

Παρόντες στην εκδήλωση

Το παρών στην ομιλία του κ. Παυλόπουλου στην γεμάτη αίθουσα του Κουρβισιάνειου έδωσαν μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο βουλευτής Ηλείας Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο πρόεδρος του ΔΣ Πηνειού κ. Θεόδωρος Θεοδωρακόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Αθ. Θεοδόσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ΤΚ, ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, κληρικοί, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης την πανδημίας.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα