Δ. Ωραιοκάστρου: Στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης στη Θεσσαλονίκη

Δ. Ωραιοκάστρου: Στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης στη Θεσσαλονίκη

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης στη Θεσσαλονίκη «φωτίστηκαν» στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια Ελλάδα Ελεύθερη», που διοργάνωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης.

«Η Ελληνική Επανάσταση έγινε το κομβικό εκείνο ιστορικό σημείο μετάβασης από τον πολυεθνικό, αυτοκρατορικό κόσμο του 18ου αιώνα προς τον κόσμο της εθνικής αυτοδιάθεσης του 20ου. Αυτή, λοιπόν, είναι κατά τη γνώμη μου η μεγάλη συνεισφορά της Ελληνικής Επανάστασης: ότι, πέρα από τη σφυρηλάτηση της σύγχρονης εθνικής μας ταυτότητας, οδήγησε και σε κάτι άλλο έξω από τον ίδιο της τον εαυτό. Οδήγησε δηλαδή στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους το έτος 1830, το οποίο με τη σειρά του αποτέλεσε το μοντέλο, το καλούπι βάσει του οποίου ιδρύθηκαν και άλλα σύγχρονα εθνικά κράτη που άλλαξαν τελικά το πρόσωπο της Ευρώπης», ανέφερε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

«Στο Δήμο Ωραιοκάστρου, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση, δίνουμε μεγάλη σημασία στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας. Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε την ιστορία μας, όπως πραγματικά της αξίζει. Πρέπει να ξέρουμε καλά το παρελθόν μας, αν θέλουμε να έχουμε ένα καλό παρόν και ένα καλύτερο μέλλον», επισήμανε στο χαιρετισμό της η Χριστίνα Ζάπρα, εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας. Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ομιλία του Γέρου του Μωριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην Πνύκα που εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 και αποτελεί πνευματική παρακαταθήκη του γηραιού στρατηγού προς τη νέα γενιά. Ο κ. Βαρνάβας επισήμανε τη σημασία του λόγου του Κολοκοτρώνη και τόνισε πως τα νοήματά που περιέχει παραμένουν επίκαιρα.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Επικαλούμενος ιστορικές και διπλωματικές πηγές αναφέρθηκε με περιγραφικό τρόπο στο ρόλο που διαδραμάτισε η Θεσσαλονίκη κατά την Ελληνική Επανάσταση. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως εκείνη την εποχή χιλιάδες Έλληνες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν με τραγικό τρόπο από τους Τούρκους. «Ήταν μία γενοκτονία. Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που βρήκαν καταφύγιο σε εκκλησίες θανατώθηκαν με βίαιο τρόπο, φυλακίστηκαν στα υπόγεια του Διοικητηρίου, βασανίστηκαν για την υποστήριξή τους προς την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για τραγικές πτυχές της ιστορίας της Επανάστασης που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανάσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου, πατήρ Νικόλαος Μοναστηρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας κατά την Ελληνική Επανάσταση, καθώς επίσης και στο κρυφό σχολείο.

«Τα σχολεία είναι κλειστά λόγω του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα παιδιά μας να βιώσουν τα νοήματα της Επανάστασης. Θα προτείνω μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση να αφιερωθεί μία εβδομάδα στα σχολεία για την Ελληνική Επανάσταση, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε δράσεις και εκδηλώσεις για την Επανάσταση», είπε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Νταμπαλής, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Λία Δρόσου, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης κατά την Επανάσταση. Την εκδήλωση χαιρέτισε και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου, Μαρία Αραμπατζίδου.

Η διαδικτυακή εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία ποιήματος που συνέθεσε ειδικά για την περίσταση ο ποιητής και καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, Ευάγγελος Δρόσος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσω του καναλιού του Δήμου Ωραιοκάστρου στο Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=eboYRfP8FiU).


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα