Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά που εδρεύει στην περιοχή της Νικόπολης επισκέφθηκε ο κ. Γιάννης Τσακίρης – Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τον Υφυπουργό συνόδευε η κ. Νίκη Δανδόλου – Ειδική Γραμματέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. O Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης υποδέχτηκε τον κ. Τσακίρη ενώ παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χαρά Αμανατίδου ως πολιτική προϊσταμένη της δομής.
Ο Υφυπουργός αρχικά ενημερώθηκε περιληπτικά για το πλέγμα των κοινωνικών δράσεων του Δήμου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε από υπηρεσιακά στελέχη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής στους χώρους των Κοινωνικών Υπηρεσιών πριν του γίνει αναλυτική ενημέρωση για το Κέντρο Κοινότητας που λειτουργεί εντός του κτιρίου και το Παράρτημα Ρομά που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2021.
«Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Παύλου Μελά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σωστής χρήσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αφετέρου μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων και του πώς αυτά τα κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της Κοινωνίας και να αποδώσουν τα μέγιστα για τους πολίτες» ανέφερε ο κ. Τσακίρης σε δηλώσεις του. «Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά γίνεται εξαιρετική δουλειά και αποτελούν πρότυπο για πολλούς δήμους της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο. Με το νέο ΕΣΠΑ, όπου η κοινωνική διάσταση είναι πιο ενισχυμένη, ελπίζουμε το παράδειγμα το Δήμου Παύλου Μελά να βρει πολλούς μιμητές, έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να κατευθυνθούν εκεί που πρέπει, δηλαδή στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δεμουρτζίδης ευχαρίστησε αρχικά τον κ. Τσακίρη για την επίσκεψή του και εστίασε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων: «O κύριος Υπουργός με την επίσκεψή του έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το Κέντρο Κοινότητας, αλλά και για την κοινωνική πολιτική που ασκείται γενικότερα στην πόλη μας. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και να τον διαβεβαιώσω ότι από τη μεριά μας, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις δυνατότητες που μας δίνονται, για να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Αυτό είναι άλλωστε και το καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά» είπε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χαρά Αμανατίδου προέβη σε μια αναλυτικότερη τοποθέτηση για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και τόνισε τα εξής: «Στόχος μας ήταν να αγκαλιάσουμε τους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη και να καλύψουμε ένα μέρος των καθημερινών τους αναγκών. Αυτό κάνει το Κέντρο Κοινότητας από το 2017 και το Παράρτημα Ρομά, που ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον Ιούνιο του 2021, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης ομάδας συμπολιτών μας. Τα αποτελέσματα σε αυτούς τους λίγους μήνες λειτουργίας ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και αυτό το πιστώνονται τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας, που με την κατάρτιση και την εξειδίκευσή τους κατάφεραν να βρουν τους σωστούς δίαυλους επικοινωνίας και δράσης με αυτές τις ευάλωτες ομάδες. Θερμά ευχαριστώ στον κ. Υπουργό για την επίσκεψή του, η οποία μας φανερώνει ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά ξεκίνησε την λειτουργία του στις 24 Απριλίου 2017 και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας -ΕΚΤ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2014-2020». Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους και εποπτεύεται από το Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης με σκοπό την ολιστική προσέγγιση και υποστήριξη των ομάδων πληθυσμού στόχου. Μέσα από την παροχή ενός ευρέως φάσματος κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, η διαμεσολαβητική δράση του Κέντρου στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και στην προώθηση των ωφελουμένων στην απασχόληση. Περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες λειτουργίας:
1) Υποδοχή – ενημέρωση – υποστήριξη των πολιτών
2) Συνεργασία με υπηρεσίες και δομές
3) Παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.
Ο ρόλος του είναι συμπληρωματικός και υποστηρικτικός προς τη λειτουργία του τμήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει έναν ισχυρά διαμεσολαβητικό και συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών της κοινότητας του δήμου.
Ωφελούμενοι του Κέντρου είναι πολίτες, κάτοικοι του Δήμου, με προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του προγράμματος ΕΕΕ και του επιδόματος στέγασης και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Τον Ιούνιο του 2021 στο Κέντρο Κοινότητας ξεκίνησε και η λειτουργία του Παραρτήματος Ρομά με πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά και έχουν στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη κοινωνική τους ένταξη (π.χ. ένταξη στην αγορά εργασίας, ενίσχυση της εκπαίδευσης μέσω μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίες σε ενήλικες και ανήλικους, προγράμματα υγείας, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνική ένταξη κ.α.].
Από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2021, οι ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας ανέρχονται στους 5.084
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 9.093 συνεδρίες που αφορούσαν τα παρακάτω επιδόματα:
- επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
- επίδομα στέγασης
- προνοιακά επιδόματα
- επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων
- επίδομα γέννησης
- ψυχοκοινωνική στήριξη
- εργασιακή στήριξη
- κοινωνικές έρευνες
Όσον αφορά την πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν 140 οικογένειες οι οποίες διαμένουν στους εξής τρεις οικισμούς: Ανθόκηποι Ευκαρπίας, Εφεδρούπολη Ευκαρπίας, Μετέωρα Πολίχνης καθώς και σε διάσπαρτες οικίες στον ιστό του Δήμου.
Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε με κατ΄ οίκον έρευνα από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 436 άτομα διάφορων ηλικιών.
Η προσέλευση των Ρομά συνεχίζεται καθώς και η καταγραφή τους, προκειμένου να διερευνηθούν οι ανάγκες τους.