Ζευγάρι μετακόμισε στο πρώτο εκτυπωμένο 3D σπίτι της Ευρώπης

Ένα ζευγάρι στην Ολλανδία μετακόμισε στο πρώτο στην Ευρώπη σπίτι που κατασκευάστηκε πλήρως από 3D εκτυπωτή. 

H ιδέα δημιουργίας κατοικιών με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή δεν είναι, βέβαια, καινούρια, αλλά το αλλόκοτο νέο σπίτι των 94 τ.μ., ένα μπανγκαλόου δύο υπνοδωματίων της 70χρονης Ελίζ Λουτζ και του 67χρονου Χάρι Ντέκερ – συνταξιούχων ιδιοκτητών καταστήματος -, στο Αϊντχόβεν θυμίζει έναν τεράστιο βράχο με παράθυρα. Το ζευγάρι απέκτησε πρόσφατα το ψηφιακό κλειδί, μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να ανοίγουν με το πάτημα ενός κουμπιού την εξώθυρα του σπιτιού τους.

«Είναι όμορφο», λέει η Ελίζ. «Σου δίνει την αίσθηση ενός καταφυγίου, νιώθεις ασφαλής», προσθέτει ο άντρας της.Το ζευγάρι θα νοικιάσει για ένα εξάμηνο, έναντι 800 ευρώ μηνιαίως το σπίτι, που μπορεί να κατασκευαστεί – ή για την ακρίβεια να… εκτυπωθεί – μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα! Με ευδιάκριτα τα στρώματα του τυπωμένου μπετόν το σπίτι δείχνει – είναι αλήθεια – περίεργο, αλλά μελλοντικά μπορεί να ξεφυτρώσουν πολλά τέτοια καθώς η Ολλανδία αναζητεί τρόπους για να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα έλλειψης κατοικιών και θα χρειαστεί να κατασκευαστούν εκατοντάδες χιλιάδες νέα σπίτια εντός της τρέχουσας δεκαετίας για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της.

Ο Theo Salet, καθηγητής του Πολυτεχνείου του Αϊντχόβεν, που κάνει έρευνες στην 3D εκτύπωση, ερευνά τρόπους που θα είναι πιο βιώσιμη η κατασκευή κατοικιών από μπετόν. Υπολογίζει δε ότι τα σπίτια θα μπορούν μελλοντικά να εκτυπώνονται με 30% λιγότερα υλικά. Αλλά και στις ΗΠΑ μια νέα γενιά νεοφυών επιχειρήσεων είναι μεταξύ των εταιρειών που προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά κατοικίες φτιαγμένες από εκτυπωτές 3D.Το σπίτι στο Αϊντχόβεν αποτελείται από 24 στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία εκτυπώνονται από μια μηχανή που ψεκάζει το ένα στρώμα σκυροδέματος πάνω στο άλλο προτού προστεθούν οι τελευταίες πινελιές, συμπεριλαμβανομένης μιας οροφής. Τα στρώματα προσδίδουν μια ραβδωτή υφή στους τοίχους του σπιτιού τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το σπίτι αυτό «είναι το πρώτο που ενέκριναν οι τοπικές Αρχές, αλλά και το πρώτο που κατοικείται από άτομα, που πληρώνουν για να ζήσουν σ’ αυτό», δήλωσε ο Bas Huysmans, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Weber Benelux. «Συνολικά χρειαστήκαμε 120 ώρες για να το εκτυπώσουμε, αλλά αν δεν κάναμε διαλείμματα η διαδικασία θα έπαιρνε μόλις πέντε ημέρες, αφού ο 3D εκτυπωτής δεν χρειάζεται να σταματήσει για να ξεκουραστεί, να φάει ή να κοιμηθεί», πρόσθεσε.Το σπίτι είναι προϊόν της συνεργασίας του δήμου του Αϊντχόβεν, του Πολυτεχνείου της πόλης και κατασκευαστικών εταιρειών που μετέχουν στο Project Milestone ( «Σχέδιο Ορόσημο»). Σχεδιάζουν να κατασκευάσουν σε πρώτη φάση πέντε σπίτια, τα οποία μελλοντικά θα διαθέτουν περισσότερους από έναν ορόφους.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα