ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΚΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ,
ΜΑΡΙΑΣ ΒΙΡΒΟΥ, ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥ.
Η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Μαρία Βίρβου, κόρη του Κώστα Βίρβου, ήταν η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο Πάρκου Κατερίνης, στη συναυλία με τίτλο: «Ένα αμάξι με δυο άλογα», που, με δωρεάν είσοδο, είχε οργανώσει ο Δήμος Κατερίνης και η Πολυτονική Ορχήστρα, προσφέροντας σε δημότες και επισκέπτες της πόλης ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό αφιέρωμα στον αείμνηστο στιχουργό.
ΜΑΡΙΑ ΒΙΡΒΟΥ: Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ, Σ’ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ
ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ, ΔΕΝ ΕΖΗΣΕ ΠΟΤΕ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ!
Η Μαρία Βίρβου μιλώντας για τον Κώστα Βίρβο, τον πατέρα, τον αλύγιστο άνθρωπο-πολίτη αλλά και μέγα στιχουργό, απέσπασε τα δυνατά χειροκροτήματα του κοινού. «Ο Κώστας Βίρβος έλεγε σ’ ένα τραγούδι του: ‘‘Βόλτα στη Μακεδονία, στην Κατερίνη θα βρεθώ’’! Ε, να λοιπόν που σήμερα βρέθηκε ξανά στην Κατερίνη (ο Κώστας Βίρβος είχε έρθει ο ίδιος πριν από περίπου 20 χρόνια στην Κατερίνη και είχε παρακολουθήσει βραδινή καλοκαιρινή συναυλία προς τιμήν του, στην Ολυμπιακή Ακτή).
Αγαπούσε πάρα πολύ τη Βόρεια Ελλάδα. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα και ήταν ένας άνθρωπος που έγραψε για τα πάντα. Και για τα όμορφα αλλά και για τα άσχημα, και για τη χαρά αλλά και για τη λύπη. Για παράδειγμα, στο τραγούδι του ‘‘ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα’’, το ένα άλογο ήταν άσπρο, το άλλο ήταν μαύρο… Αυτό (το άσπρο και το μαύρο) είναι η ζωή!
…Και βέβαια, ο Κώστας Βίρβος δεν έζησε ποτέ γονατιστός στη ναζιστική εποχή… Πάλεψε… Κι εκεί έγραψε αυτό το τραγούδι ‘‘ένα αμάξι με δυο άλογα’’. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε εδώ σήμερα και ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και για την τιμή να παρουσιάσετε αυτό το αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κόρη του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΛΟΣ: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ ΥΠΗΡΞΕ
ΕΝΑΣ ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΗΣ
«Απόψε, είναι μια ωραία στιγμή», είπε ξεκινώντας τον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Δ.Κατερίνης (ΟΠΠΑΠ), Γιώργος Τσιαλός. Αναφερόμενος δε στην Πολυτονική Ορχήστρα Κατερίνης είπε ότι πρόκειται για «ένα μουσικό σχήμα το οποίο μας συντροφεύει αυτά τα χρόνια με τις ωραίες ιδέες του, με τις ωραίες μουσικές εκτελέσεις του». Στη συνέχεια μίλησε για τον Κώστα Βίρβο τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν ογκόλιθο της λαϊκής στιχουργικής ο οποίος σημάδεψε με τους στίχους του ανεξίτηλα το ελληνικό τραγούδι».
Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος συντονίζει όλα όσα γίνονται στον τομέα του Πολιτισμού, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το επιτυχημένο πολιτιστικό καλοκαίρι που οργάνωσε ο Δ.Κατερίνης και ο ΟΠΠΑΠ. Τέλος, απηύθυνε ευχαριστίες και προς τους δημότες, λέγοντας: «Επειδή πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού, να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για τις παρουσίες σας σ’ αυτές τις πολιτιστικές βραδιές που οργάνωσε ο ΟΠΠΑΠ».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟ, ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ.
Ευχαριστίες όμως προς τον Δήμαρχο, Κώστα Κουκοδήμο, καθώς και προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Πολυτονικής Ορχήστρας, Αθανάσιος Κουστιάνης, επειδή, όπως είπε, μεταξύ άλλων, «η Πολυτονική Ορχήστρα Κατερίνης στεγάζεται πλέον σε χώρο του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης. Αυτό το γεγονός μας δίνει το έναυσμα για την υλοποίηση στόχων που ετοιμάζουμε εδώ και καιρό».
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟ.
Η συναυλία – αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο άρχισε με το τραγούδι «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», με τη συμμετοχή, τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κόσμου. Η μουσική εκδήλωση επικεντρώθηκε σε αγαπημένα τραγούδια που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη όλων, είτε πρόκειται για ρεμπέτικα, είτε λαϊκά είτε έντεχνα, πάντοτε όμως με κοινωνικό και ορθολογικό πολιτικό περιεχόμενο, που τραγουδιούνται ακόμη και σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι στίχοι του Κώστα Βίρβου μελοποιήθηκαν διαχρονικά από όλους σχεδόν τους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες. Τραγούδια του στιχουργού, που κατόρθωσε μέσα από την τέχνη του να εκφράσει τις λύπες και τις χαρές ενός ολόκληρου λαού, ερμήνευσαν οι καλλιτέχνες Μαρία Δραγασιά, Σίσσυ Πολυδώρου, Δημήτρης Κατιρτζής, Κώστας Καψάλης. Στη μουσική διεύθυνση ήταν ο Παναγιώτης Λυμπανοβνός.