Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island της Ελλάδας

Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island της Ελλάδας και οδεύει προς τη μετατροπή της σε νησί-πρότυπο όσον αφορά τις πρακτικές αειφορίας, τις πράσινες μετακινήσεις και τη γενικότερη προώθηση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Η εκδήλωση ένταξης της Χάλκης στην εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο νησί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της γενικής γραμματέως Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave κ.α.

Να σημειωθεί ότι το έργο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ευγενική συμμετοχή της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει GR-eco island

Η μετατροπή της Χάλκης σε GR-eco island σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν έργα που θα εξασφαλίσουν τη μετάβαση στο νέο πρότυπο. Αυτά περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MW, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού, μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέρος του έργου αποτελεί επίσης η δωρεά έξι αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και του Δήμου, με την παράλληλη τοποθέτηση τεσσάρων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού.

Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί ο δημόσιος φωτισμός με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης, ενώ θα αναπτυχθούν καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων. Στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), το συνολικό ποσό της δωρεάς προς τους κατοίκους και τον Δήμο Χάλκης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση των έργων πραγματοποιήθηκε σε εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούλιο, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUOENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive. Οι εταιρείες αυτές ανέλαβαν το κόστος για την υλοποίηση των έργων.

Επίσης, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο, μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων, θα εκτελείται από ένα ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος. Πρόκειται για ένα ηλιακά ηλεκτροκίνητο σκάφος, με ενσωματωμένα πάνελς φωτοβολταϊκών, που φορτίζει είτε από τον ήλιο είτε με παροχή ρεύματος. Το design έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και η λεμβολόγηση γίνεται από οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο, ενώ η κατασκευή και ο εξοπλισμός αυτών των τύπων σκαφών θα δημιουργήσει θετικό οικονομικό αντίκτυπο για πολλές μικρές επιχειρήσεις, στο σύνολό τους ελληνικές, τοπικές και οικογενειακές. Το ηλεκτροκίνητο σκάφος αποτελεί την επιτομή της κυκλικής οικονομίας, καθώς κινείται με πράσινη ενέργεια και αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Τα οφέλη για το περιβάλλον και τους κατοίκους

Τι σημαίνει, όμως, για τους κατοίκους η μετατροπή της Χάλκης σε GR–eco island; Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος θα μειώσει δραστικά ή ακόμα και θα μηδενίσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών της Χάλκης. Μάλιστα, η ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Δήμου και των κατοίκων εκτιμάται σε 180.000-250.000 ευρώ, ενώ η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Το έργο έχει μεγάλη σημασία και για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εκτιμάται  επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Ακόμη, οι κάτοικοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο 5G, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιλογή της Χάλκης ως το πρώτο GR-eco island έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος της Δωδεκανήσου, που κατέχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το νησί, τελεί, επίσης, υπό την προστασία της UNESCO ως Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Φιλίας.

Σε πρώτη φάση προτεραιότητα ένταξης στην πρωτοβουλία GR-eco islands, δίνεται στα μικρότερα, μη διασυνδεδεμένα και απομακρυσμένα νησιά, βάσει του πλάνου ηλεκτρικής διασύνδεσής τους στο ηπειρωτικό σύστημα, των ενεργειακών τους αναγκών, την τουριστική κίνηση σε αυτά και την προσβασιμότητά τους. Βασικό κριτήριο, επίσης, θα αποτελέσει και η δέσμευση από πλευράς κάθε νησιού να υλοποιήσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, αναλόγως του τι είναι εφικτό και τεχνικοοικονομικά βέλτιστο ανά περίπτωση.


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα