Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος παρέμενε επισκέψιμος από τον 17ο αιώνα, αλλά σε μεγάλο μέρος του καταστράφηκε κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης των Γερμανών από την Κρήτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ανατίναξαν την είσοδο του.
Από τη δεκαετία του ’90 κι έπειτα, στην ουσία σταμάτησαν οι διαδικασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, ενώ οι όποιες πολιτικές ενέργειες υλοποιήθηκαν δεν είχαν καμία τύχη.
Σήμερα, 80 χρόνια από τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης και με δεδομένο το μεγαλόπνοο σχέδιο για την ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Μεσαράς, η ανάδειξη της Λαβυρίνθου θεωρείται ύψιστης σημασίας απέναντι στη μνήμη των κρητικών και την ιστορία της Κρήτης.
«Η Ελλάδα και η Κρήτη αξίζουν πίσω το μνημείο τους κι εμείς το διεκδικούμε από τη γερμανική κυβέρνηση, πιστεύοντας πως 80 χρόνια μετά από τη Μάχη της Κρήτης, η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα αποκατάστασης του σπηλαίου, που σύμφωνα με τους ιστορικούς έχει τεράστια σημασία για τη χώρα και το Δήμο μας» αναφέρει με δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Φασομυτάκης.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης αναφέρει:
«Ο πολιτισμός μας και τα μνημεία μας αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας. Με σεβασμό στην ιστορία μας λοιπόν αυτό που ζητούμε είναι το αυτονόητο: Ζητούμε μια λύση για ένα μνημείο που συγκέντρωνε χιλιάδες επισκέπτες σε ετήσια βάση, αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί».