Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα δεν είναι μόνο ανοικτό. Είναι ορθάνοικτο. Είναι νομικά βάσιμο, είναι έγκυρο και τεκμηριωμένο, είναι απαράγραπτο, είναι απόλυτα ενεργό και έχει την πιο στέρεη πολιτική και ηθική νομιμοποίηση που μπορεί να έχει μια διεκδίκηση, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, το απόγευμα της Κυριακής, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλάβρυτων.
Τη συζήτηση διοργάνωσε η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 78 χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι τα Καλάβρυτα, ο Δήμος Καλαβρύτων, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Τα Ελληνικά Ολοκαυτώματα», το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, είναι φορείς «που κρατούν ενεργή τη διεκδίκηση και πετυχαίνουν μικρές νίκες ώστε, επιτέλους, να φτάσουμε στη μεγάλη επικράτηση. Δηλαδή, στην αναγνώριση εκ μέρους της Γερμανίας της ευθύνης που εξακολουθεί να έχει, της ποινής που πρέπει να εξαργυρώσει, παραιτούμενη απ’ την αβάσιμη και έωλη στάση της που περίπου λέει ότι οι αξιώσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν νομιμοποιητική βάση».
Και πολύ συνοπτικά θύμισε τους τέσσερις άξονες των γερμανικών οφειλών που αφορούν:
• Πρώτον, τις επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.
• Δεύτερον, τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων των εγκλημάτων πολέμου.
• Τρίτον, το Κατοχικό Δάνειο.
• Και τέταρτον, τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα κειμήλια.
Στην παρέμβαση του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στον αείμνηστο Μανώλη Γλέζο που ήταν εκ των πρωτεργατών της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Σημειώνοντας ότι «ο Μανώλης έλεγε ότι δεν μιλάμε για αποζημιώσεις, αλλά μιλάμε για οφειλές. Γιατί η έννοια της αποζημίωσης αναφέρεται σ’ ένα έγκλημα που τελέστηκε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Ενώ, η έννοια της οφειλής, έχει ευρύτερο χαρακτήρα καθώς ενσωματώνει τις συνέπειες του εγκλήματος στο βάθος του χρόνου και περικλείει όσα διαχρονικά ακολούθησαν ως μόνιμες επιπτώσεις του».
ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΔΙΚΑΙΩΣΗ 3368»
Μετά το τέλος της συζήτησης προβλήθηκε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368», σε σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου.
«Μια σπάνια ιστορική καταγραφή των 3.368 αγωγών για τις γερμανικές οφειλές που συγκεντρώθηκαν απ’ τα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος -απ’ όλους μας, δηλαδή- και οι οποίες δεν αποτελούν έναν ψυχρό, έναν άψυχο αριθμό», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων. Προσθέτοντας ότι «κάθε μια απ’ αυτές αποτελεί μια ιστορική πηγή, μια προσωπική καταγραφή, μια σαφής και συγκεκριμένη δήλωση των συνεπειών που άφησε στο πέρασμα του ο όλεθρος. Και ένα αθροιστικό αίτημα δικαίωσης και εκπλήρωσης της Δικαιοσύνης ώστε το έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο να τιμωρηθεί, όπως πρέπει για κάθε έγκλημα.