Το Κέντρο Ημέρας για τη Μνήμη και την Ανοια της Iasis ΑΜΚΕ είναι το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο που λειτουργεί στην Καλαμάτα και την Πελοπόννησο. Παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για τη νόσο Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας, αλλά και ο καθένας που αντιμετωπίζει επίμονες δυσκολίες σε καθημερινές δραστηριότητες με τη μνήμη του, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο. Η λειτουργία του ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και έχει ήδη δεχτεί τους πρώτους ωφελούμενους. Προσφέροντας ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών μέσω μιας πολυκλαδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας, η λειτουργία του, με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Στεγάζεται στην οδό Νέδοντος 129 και Καποδιστρίου στην Καλαμάτα και όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν.
Το νεοσύστατο Κέντρο Ημέρας της Καλαμάτας και τις υπηρεσίες που παρέχει μας περιγράφουν οι Γιάννης Παπατριανταφύλλου, ψυχίατρος – επιστημονικά υπεύθυνος της Iasis ΑΜΚΕ, και Κωνσταντίνος Σιάρκος, ψυχίατρος – επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Καλαμάτας.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας της Καλαμάτας, ψυχίατρος Κωνσταντίνος Σιάρκος, μιλώντας στην “Ε” διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για μονάδα νοσηλείας. Οι ασθενείς και οι φροντιστές τους προσέρχονται για μια αρχική αξιολόγηση, και αφού εξεταστούν από γιατρό, παρθεί το κοινωνικό και νοσηλευτικό ιστορικό τους και γίνουν κάποιοι απαραίτητοι έλεγχοι, η ομάδα των επαγγελματιών υγείας προτείνει, εφόσον χρειάζεται, την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αλλά και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, που αφορούν τη νοητική ενδυνάμωση του ασθενούς, μέσα από συνεδρίες εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείες κλπ. Εν συνεχεία, αν οι ασθενείς το επιθυμούν, εντάσσονται σε μια ομάδα νοητικής ενδυνάμωσης και σε τακτά χρονικά διαστήματα, με προγραμματισμένα ραντεβού, συνεχίζουν τις παρεμβάσεις με τον αντίστοιχο ειδικό υγείας.
ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ
Οι παρεμβάσεις αυτές, εξηγεί ο κ. Σιάρκος, αφορούν και τους φροντιστές, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχικής ενδυνάμωσης. Επίσης, πληροφορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που φροντίζουν, αλλά και να βοηθηθούν και οι ίδιοι στην καθημερινότητά τους, βρίσκοντας μαζί με τους ειδικούς του Κέντρου λύσεις σε πρακτικά προβλήματα, αλλά και μαθαίνοντας πράγματα για τη νόσο. Ακόμη, μέσω της κοινωνικής λειτουργού της ομάδας, επιδιώκεται η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα των ασθενών και διευκολύνεται η πρόσβασή τους σε κοινοτικές δομές, ώστε να έχουν όλες τις ιατρικές ή άλλες υπηρεσίες και επιδόματα που δικαιούνται από την Πολιτεία.
ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ: ΠΑΘΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ
Ο επιστημονικά υπεύθυνος της Iasis ΑΜΚΕ Γιάννης Παπατριανταφύλλου επισημαίνει πως η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια πάθηση για δύο: είναι ο ασθενής και ο φροντιστής του (συνήθως ο ένας από τους δύο συζύγους ή τα παιδιά), που έχουν να διανύσουν έναν μαραθώνιο. Κι επειδή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για όλη την οικογένεια, αλλά περισσότερο για τον φροντιστή, σε συνεργασία και με το Μεσσηνιακό Σωματείο Επαφής με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την Ανοια (ΜΕΣΕΝΑ) θα αναπτυχθούν συνέργειες, τόσο για την αποτελεσματική υποστήριξη των φροντιστών όσο και για τη διασύνδεση με την κοινότητα και τη διάχυση της πληροφορίας.
Μάλιστα ο κ. Παπατριανταφύλλου προαναγγέλλει και την επέκταση, σε δεύτερο χρόνο, των υπηρεσιών του Κέντρου μέσα από ένα πρόγραμμα “Βοήθειας στο Σπίτι”, που θα προσφέρει κατ’ οίκον υπηρεσίες και σε βαρύτερα περιστατικά, καθώς οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας αφορούν πρωιμότερα στάδια της νόσου.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ
Ο κ. Παπατριανταφύλλου, σχολιάζοντας την ανοδική πορεία του ποσοστού των ανοϊκών ασθενών, επισημαίνει ότι ο κυριότερος παράγοντας είναι ότι ζούμε περισσότερα χρόνια. Οι αρρώστιες αυτές, εξηγεί, χτυπάνε τις μεγαλύτερες ηλικίες (από 65 και άνω) και αν κάποιος έχει πιθανότητα 1% να παρουσιάσει συμπτώματα Αλτσχάιμερ στην ηλικία των 60, και αυτό το ποσοστό διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια, τότε στα 70 έχει πιθανότητα 4% να πάθει Αλτσχάιμερ και στα 90, ένας στους τρεις (ποσοστό 35%), ενδέχεται να χτυπηθεί από τη νόσο.
Επιπλέον ο κόσμος σήμερα είναι πιο ευαισθητοποιημένος: ο ίδιος ή το οικείο περιβάλλον του θα αναζητήσουν βοήθεια στα πρώιμα στάδια της νόσου, ώστε μέσα από την κατάλληλη φροντίδα να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της.
Στον αντίποδα, υπάρχει μία σουηδική καθώς και άλλες μελέτες που συμπεραίνουν πως υπάρχει αύξηση περιστατικών και σε μικρότερες ηλικίες.
Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Το Κέντρο Ημέρας για τη Μνήμη και την Ανοια της Iasis ΑΜΚΕ στην Καλαμάτα, με αναφορά σε όλη τη Μεσσηνία και τους όμορους νομούς, είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό. Συγκεκριμένα, τη διεπιστημονική ομάδα του απαρτίζουν οι:
Κωνσταντίνος Σιάρκος, ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας. Βασιλική Αδαμοπούλου, νευρολόγος. Παναγιώτα Τζώρτζη και Φιλάνθη Γάλλου, ψυχολόγοι. Λευτέρης Δημητρακόπουλος, νοσηλευτής. Παναγιώτα Αναγνωστοπούλου, κοινωνική λειτουργός. Χάρις Βλάχου, εργοθεραπεύτρια και Δέσποινα Τσούλου, φυσικοθεραπεύτρια.
Το δυναμικό του Κέντρου συμπληρώνουν δύο ακόμα άτομα διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
Οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται είναι κωδικοποιημένα οι εξής:
• Ιατρική διάγνωση και φαρμακευτική θεραπεία.
• Νευροψυχολογική και ψυχομετρική εκτίμηση.
• Νοητική ενδυνάμωση.
• Εργοθεραπεία.
• Φυσικοθεραπεία.
• Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.
• Συμβουλευτική, ψυχοεκπαίδευση.
• Προαγωγή υγείας και διασύνδεση με κοινοτικές δομές.
• Ενημέρωση.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Το Κέντρο Ημέρας για τη Μνήμη και την Ανοια λειτουργεί με ραντεβού από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 το πρωί με 4.30 το απόγευμα. Βρίσκεται Νέδοντος 129 και Καποδιστρίου, στην Καλαμάτα, και απαντά στα τηλέφωνα 27210 92272 και 27210 94590, και στο email:
Η λειτουργία του συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Γράφτηκε από την Νικολέττα Κολυβάρη • eleftheriaonline.gr
Πηγή
Author: Best News Author