Είναι γεγονός ότι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει διατελέσει σημαντικό έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού και γι αυτό η κυβέρνηση δηλώνει την πλήρη στήριξη στο πρόσωπό της.
Γενική γραμματέας για 10 χρόνια, με 12 διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς, η «σιδηρά κυρία» του Υπουργείου Πολιτισμού, το γνωρίζει ίσως καλύτερα από όλους, έχοντας αφιερώσει κομμάτι της ζωής της σε αυτό.
Από την έγκριση των Ολυμπιακών Εργων μέχρι την πολύκροτη υπόθεση της Αμφίπολης και από τους συνδικαλιστές στα προπύλαια της Ακρόπολης μέχρι την ένταξη έργων ΕΣΠΑ, η Λίνα Μενδώνη κατόρθωσε να φέρει πολλές πρωτιές στο αγαπημένο της υπουργείο.
Με ρεκόρ συνεδριάσεων, αρχαιολόγος ερευνήτρια με διεθνείς δημοσιεύσεις, η Λίνα Μενδώνη είναι η εξωκοινοβουλευτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Πολιτισμού.
Εμβληματικές δράσεις Μενδώνη στο Υπουργείο Πολιτισμού
Σίγουρα είναι μία περίοδος κατά την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού και η Υπουργός κυρία Λίνα Μενδώνη, έχουν υλοποιήσει ένα πολύ σημαντικό και πλούσιο έργο, μέσα σε μικρό χρονικά διάστημα σε σχέση με το εύρος των παρεμβάσεων.
Μεταξύ άλλων να αναφέρουμε τα πιο εμβληματικά:
1.Ακρόπολη των Αθηνών: Κατασκευή ανελκυστήρα πλαγιάς, νέος φωτισμός Ιερού Βράχου και υποκείμενων Μνημείων Ακρόπολης (χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση), διαμόρφωση διαδρομών ΑμεΑ στην Ακρόπολη.
2. Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου: Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι μελέτες και τα έργα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας του συνολικού έργου αποκατάστασης, ανάδειξης και αξιοποίησης του κτήματος.
3. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ): Έναρξη λειτουργίας τον Φεβρουάριο 2020 μετά από χρόνια παλινωδιών.
4. Εθνική Πινακοθήκη: Από λιμνάζον εργοτάξιο σε τροχιά εγκαινίων την 24η Μαρτίου 2021.
5. Επέκταση Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Ολοκλήρωση όλων των πρόδρομων μελετών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαγωνιστικής διαδικασίας για τις μελέτες επέκτασης του κορυφαίου μουσείου της χώρας.
Η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού στο ξεμπλοκάρισμα και την υλοποίηση μεγάλων έργων
Το υπουργείο Πολιτισμού είχε σημαντική σε μια σειρά μεγάλων, έργων ΕΣΠΑ και σε Προγραμματικές Συμβάσεις με Δήμους και Περιφέρειες όπως:
1.Μεγάλα Δημόσια Έργα: Επιτάχυνση-ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Σταθμό Βενιζέλου Μετρό Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, Δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), Αντιπλημμυρικά Έργα, ΟΣΕ, ΕΛΠΕ, Οδικούς Άξονες, Αεροδρόμιο Καστελίου, Ελληνικό Χρυσό (Σκουριές), Master Plan ΟΛΠ.
2.Μεγάλες Ιδιωτικές Επενδύσεις: Επιτάχυνση -ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Kilada Hills – Δήμος Ερμιονίδας, Elounda Hills, Αστέρα Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας, Αγ. Ιωάννη Νικήτης Χαλκιδικής, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη.
3. Για έργα ΕΣΠΑ- ένταξη 119 νέων Πράξεων με συνολικό προϋπολογισμό πλέον των 99 εκατ. ευρώ. Αύξηση σε ποσοστό 45,9% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου 2015-Ιουνίου 2019.
4. Περισσότερες από 82 Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτιστικής Ανάπτυξης με Δήμους και Περιφέρειες, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 44 εκατ. ευρώ.
Στήριξη των καλλιτεχνών στην πανδημία
Από το Μάρτη 2020 έως σήμερα σχεδόν 300 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στον κλάδο του Πολιτισμού στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Συγκεκριμένα επιπλέον των τακτικών επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν διατεθεί στον κλάδο του πολιτισμού:
-166 εκατ. ευρώ με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου
-30 εκατ. ευρώ μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών.
– 26 εκατ. ευρώ μέσα από τακτικές προσκλήσεις, ειδικά προγράμματα και λοιπές επιχορηγήσεις μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
-50 εκατ. ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Α. στους εποπτευόμενους φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, σημαντικό μέρος των οποίων δόθηκε για την ανάθεση νέων έργων μέσα στην πανδημία
-14 εκατ. ευρώ οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων, μέσω της οικονομικής κάλυψης («επιδότησης») θέσεων θεατή/εισιτηρίων Μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Τομέα Πολιτισμού.
Παράλληλα:
– Ιδρύθηκε νέος φορέας με την ονομασία «ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ», ο οποίος αποσκοπεί στη στήριξη και ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου. Ο νέος φορέας θα στηρίζει τον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο και τους επαγγελματίες του. Ανάμεσα στους στόχους του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι η υποστήριξη των δημιουργών, προκειμένου να αξιοποιήσουν οικονομικά εργαλεία, ευκαιρίες και δυνατότητες προγραμμάτων και διεθνών δικτύων.
– Αντιμετωπίστηκαν χρονίζοντα προβλήματα στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας από το 2017 αδειοδότησης της ΕΔΕΜ και της παύσης λειτουργίας της ΕΥΕΔ, καθώς και της ψήφισης διατάξεων για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας (dynamic site blocking).
Να σημειώσουμε επίσης ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν συνολικά 11 προτάσεις χρηματοδότησης έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News
Πηγή
Author: Ομάδα Best News