Άρθρο του Γιώργου Ρώρου για τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων
Βιώνουμε τις μέρες της πανδημίας. Κάθε χώρα βέβαια φροντίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία με δικά της μέτρα και σταθμά. Κάποιες χώρες ακολουθούν εμπροσθοβαρή προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενδυνάμωσης της κατανάλωσης (άνεργοι κ.α). Στην χώρα μας έχει επιλεγεί να ενισχύουν τους λίγους και ημετέρους. Έτσι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν σε ένα βράδυ να απομυζούν εκατομμύρια ευρώ (σκόιλ ελικικού), προγράμματα όπως το εξοικονομώ που ελέγχονται για τη σκοπιμότητα και διαχείριση.
Κακοποιούν την πραγματικότητα οι κυβερνώντες, ότι έδωσαν 24 δισεκατομμύρια για την πανδημία όταν στην πραγματικότητα μόλις 6,7 δισεκατομμύρια φαίνονται να έχουν εκταμιευθεί από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Την επιστρεπτέα 1,2,3 έλαβαν μόλις 144.000 επιχειρήσεις από τις 750.000, ενώ στην επιστρεπτέα 4 έμειναν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις.
Έτσι δικαίως είμαστε πρωταθλητές στην ύφεση αφού κατέχουμε την 4η χειρότερη θέση στην ευρωζώνη και τη 2η θέση στην μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Τα πολυδιαφημιζόμενα προγράμματα των περιφερειών με τον τίτλο «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» δεν θα μπορούσε παρά να είχαν την ίδια κατάληξη. Ας δούμε τους όρους:
Να απασχολούν έως 49 άτομα. Να έχουν έναρξη πριν την 1/1/19. Λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα της επιχείρησης το 2019. Δεν υπάρχει ελάχιστη βαθμολογία εισαγωγής. Η βάση ένταξης θα διαμορφώνεται βάσει του διαθέσιμου προϋπολογισμού της δράσης. Ο φάκελος συμπληρώνεται από εξειδικευμένα γραφεία.
Ας δούμε τα αποτελέσματα: Έμειναν εκτός οι επιχειρήσεις που απασχολούν λίγα άτομα. Αυτές που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας και απασχολούν από 0 έως πέντε εργαζόμενους. Έμειναν έκτος επιχειρήσεις του εμπορίου ενώ ωφελήθηκαν υπηρεσίες. Το εμπόριο βρίσκεται σε πλέον δυσχερή θέση μία και έχει εμπόρευμα προπληρωμένο στα ράφια και στην αποθήκη.
Αποκλείστηκαν οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν το 2019-2020 δηλαδή μέσα στην κρίση και είναι οι πλέον αδύναμες. Η προσμέτρηση μόνο του έτους 2019 μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά ή μη συγκυριακά για κάποιες επιχειρήσεις. Τα έξοδα σύνταξης του φακέλου ήταν αποτρεπτικά αφού δεν υπήρχε ελάχιστη βαθμολογία εισαγωγής ώστε να υπάρχει μια αξιολόγηση αν συμφέρει να κατατεθεί ο φάκελος ή όχι. Έβαλαν να αναμετρηθεί στο πεδίο της μάχης άλλη μία φορά ο Γολιάθ με το Δαβίδ αλλά όπως γνωρίζουμε μόνο μύθο αποτελεί, ότι νίκησε ο Δαβίδ το Γολιάθ για την επιβεβαίωση του κανόνα και να δώσει ελπίδα στις αδύναμες τάξεις. Στην ίδια ζυγαριά δηλαδή η επιχείρηση με 40 εργαζόμενους και η επιχείρηση με δύο. Τα αποτελέσματα ανά την Ελλάδα και την περιφέρεια μας το αποδεικνύουν.
Είναι ξεκάθαρο, ότι αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή η εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όποιος θέλει να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεργάζεται με τους φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα εκπροσώπησης τους, δημιουργώντας στοχευμένα προγράμματα για να ενισχυθούν, διαφορετικά τους εξαπατά. Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αχαΐας, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα φυσικά τους μέλη, αποκλείστηκαν μέσα από φωτογραφικές διατάξεις και τεχνάσματα.
Λίγα λεφτά για πολλούς και όχι πολλά λεφτά σε λίγους είναι το σύνθημα. Δίκαια κατανομή για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να είναι όρθιες την επόμενη ημέρα.
*Ο Γιώργος Ρώρος είναι Μέλος Δ.Σ ΕΣΕΕ και Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Ώρα Πατρών
Πηγή
Author: admin.user