Τα Σαββατοκύριακα του 2021 γίνονται … οnline! Tα αγαπημένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, από φέτος θα πραγματοποιούνται online!
Τα online εργαστήρια Σαββατοκύριακου συνεχίζονται και τον μήνα Μάρτιο, με το εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών «Ένας μικρός ήρωας που μοιάζει με βιολί» (13,14 και 28 Μαρτίου) και το εργαστήριο για παιδιά 7-10 ετών «Ο κόσμος γέμισε σχήματα» (7,20.21 Μαρτίου).
Online εργαστήρια μέχρι τον Μάιο
Τα συγκεκριμένα διαδικτυακά εργαστήρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο κατά τη διάρκεια που το μουσείο θα παραμένει κλειστό αλλά καθιερώνονται και μετά, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε οικογένειες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και σε ελληνόφωνα παιδιά της ομογένειας στο εξωτερικό.
Μέχρι και τον Μάϊο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα μπορούν να γνωρίσουν διαδικτυακά το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική!
*Τα online εργαστήρια Σαββατοκύριακου υλοποιούνται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
«Ένας μικρός ήρωας που μοιάζει με βιολί»
Παιδιά 4-6 χρονών
Σάββατο 13, Κυριακή 14 και Κυριακή 28 Μαρτίου
Ποιος δε θα ήθελε αυτή την περίοδο να νιώσει σαν μικρός ήρωας; Ποιος δε θα ήθελε να έχει κοντά του έναν ήρωα να τον προστατεύει; Τον φετινό Μάρτιο είναι επίκαιρες οι ηρωικές πράξεις, γι’ αυτό στο εργαστήριο αυτό, θα ακούσουμε για τις περιπέτειες ενός μικρού ήρωα που, πάρα το μέγεθός του, τα κατάφερε! Στη συνέχεια, θα πάρουμε το αγαπημένο μας παλιό T-shirt (ή του μπαμπά!) για να του δώσουμε ζωή και να το μεταμορφώσουμε σε υφασμάτινο ήρωα που θα μας συντροφεύει όποτε τον έχουμε ανάγκη.
Μια περιήγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα μας δώσει έμπνευση και ένα κυκλαδικό ειδώλιο που μοιάζει με βιολί θα γίνει ο Ήρωάς μας! Γονείς, καθίστε αναπαυτικά δίπλα στα παιδιά σας και ετοιμαστείτε να παίξετε μαζί μας.
*Το εργαστήριο απευθύνεται και σε ελληνόφωνα παιδιά του εξωτερικού.
Υλικά
- 1 παλιό T-shirt, είτε παιδικό είτε ενηλίκων
- Μερικά κουρέλια ή παλιές κάλτσες ή παλιές μπλούζες ή μια συσκευασία βαμβάκι
- 1 ψαλίδι που να κόβει ύφασμα (όχι για τα παιδιά)
- 1-2 κόλλες UHU (υγρή)
- Μερικές καρφίτσες
- Χρώματα: ή τέμπερες ή ακρυλικά ή μπογιές ή μαρκαδόρους για ύφασμα
Πληροφορίες
- Αντωνία Βέλλιου (Αφηγήτρια) – Δέσποινα Σακελλαρίου (Αναπτυξιακή Ψυχολόγος)
- Σάββατο 13/3 11.00-13.00
- Κυριακή 14/3 11.00-13.00 (επανάληψη)
- Κυριακή 28/3 11.00-13.00 (επανάληψη)
- Εισιτήρια στο viva.gr: 10 ευρώ (γονέας και παιδί)
- Αριθμός παιδιών: 15
- Πληροφορίες: [email protected]
«Ο κόσμος γέμισε σχήματα»
Παιδιά 7-10 χρονών
Κυριακή 7, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαρτίου
Σε αυτό το διαδικτυακό εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τα σχήματα που μπορούμε να δώσουμε σε ένα κομμάτι χαρτί. Θα το διπλώσουμε, θα το ξαναδιπλώσουμε, θα το στριφογυρίσουμε και θα δημιουργήσουμε έναν τρισδιάστατο κόσμο γεμάτο καμπύλες, γραμμές και σχήματα, μέσα στον οποίο μπορεί να ζει ο ήρωας μιας ιστορίας.
Πριν όμως γίνουμε αρχιτέκτονες, θα γίνουμε ντεντέκτιβ τέχνης. Θα παρατηρήσουμε αγγεία και σκεύη από τη γεωμετρική περίοδο που βρίσκονται στη Συλλογή του Μουσείου. Θα εντοπίσουμε τα σχήματα που κρύβονται σε αυτά και θα βρούμε τα ίχνη τους στη φύση και στον κόσμο που μας περιβάλλει. Στη συνέχεια θα εμπνευστούμε από έναν πιο σύγχρονο καλλιτέχνη, τον Αλεξάντερ Κάλντερ, ο οποίος χρησιμοποίησε με ευφάνταστο τρόπο τα γεωμετρικά σχήματα για να φτιάξει τα γλυπτά του.
Μετά από αυτό το εργαστήριο, ο κόσμος θα μας φαίνεται διαφορετικός!
*Το εργαστήριο απευθύνεται και σε ελληνόφωνα παιδιά του εξωτερικού.
Υλικά
- Χαρτιά Α4, κατά προτίμηση χρωματιστά
- Μαρκαδόροι
- Καλαμάκια
- Κόλλα στικ
- Σελοτέιπ
- Ψαλίδι
- Ένα χαρτόκουτο, με διάσταση τουλάχιστον όσο ένα χαρτί Α4.
Πληροφορίες
- Νιόβη Σταυροπούλου (εικαστική ψυχοθεραπεύτρια)-Ιφιγένεια Θεοδοσίου (Παιδαγωγός)
- Κυριακή 7/3 11.00-13.00
- Σάββατο 20/3 11.00-13.00 (επανάληψη)
- Κυριακή 21/3 11.00-13.00 (επανάληψη)
- Εισιτήρια στο viva.gr: 10 ευρώ (γονέας και παιδί)
- Αριθμός παιδιών: 15
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη