Μπουρέκι με κόκκινη κολοκύθα | Από την Στέλλα Μορφούλη

Μπουρέκι με κόκκινη κολοκύθα ή αλλιώς ταμπουράς από την Στέλλα Μορφούλη και τις Οινούσσες! 

Μια νέα συνταγή ανακάλυψα κοιτώντας στο φεισμπουκι. Αυτήν την φορά μας έρχεται από το όμορφο νησί όπου και κατάγομαι, τις μαγευτικές Οινούσσες Χίου… Με ένα όμορφο γεμάτο αγάπη κείμενο που έγραψε στην ανάρτηση της η Στέλλα Μορφούλη, και με μία φωτογραφία της γεμάτη μυρωδιές και χρώματα, πως ήταν δυνατόν να μην την μοιραστώ μαζί σας!!!

Δεν ήξερα ότι εκτός από το ταλέντο της στο θέατρο, στον χορό κ.α. είχε και φοβερό ταλέντο στη μαγειρική!!!


Μπουρέκι με κόκκινη κολοκύθα

Ταμπουρά όπως το λέμε εμείς εδώ..
Κάθε φορά που ξεκινάω να το φτιάχνω,
οι αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων με συντροφεύουν ..
Η εικόνα της μαμάς και της γιαγιάς Παγώνας..
ανασκουμπωμένες με τις ποδιές στην μέση 
και με αλευρωμένα χέρια!!!!!
Η μία στην ετοιμασία του ζυμαριού, για να ανοίξει τα φύλλα
και η άλλη να ετοιμάσει την γέμιση.
Και οι μυρωδιές από το δυόσμο ( που εδώ υπερτερεί)  και το φρεσκοκομμένο κρεμμύδι σου έσπαγαν τη μύτη.
Η πυροστιά ήδη είχε μπει πάνω στο μαγκάλι
για να τοποθετηθεί το ταψί με τα μπουρέκια.
Ένα τεράστιο καπάκι από πάνω και η διαδικασία του ψησίματος ξεκινούσε..
Και η γειτονιά στο πόδι από τις μυρωδιές
Μην ρωτάτε τι έμενε για το σπίτι
Βέβαια πάντα έκαναν αρκετά για να μοιράσουν στους συγγενείς και φίλους.. Όλοι έτρωγαν
Όμορφα χρόνια!!!
Όμορφοι άνθρωποι!!!!

(Στέλλα Μορφούλη)


Και τώρα η συνταγή μας:

Μπουρέκι με κόκκινη κολοκύθα

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1,5 κιλό κολοκύθα τριμμένη (στον τρίφτη από το βράδυ για να φύγουν τα πολλά υγρά της).
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη ή στο multi.
  • Μία κούπα ρύζι καρολίνα καλά πλυμένο.
  • Μία χούφτα δυόσμο (αποξηραμένος  ακόμα καλύτερος γιατί έχει πιο έντονη μυρωδιά).
  • Αλάτι, πιπέρι.
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.
  • Προαιρετικά όποιος θέλει λίγο τυράκι ξυσμένο, αυτό που βάζουμε για τα μακαρόνια, εμείς εδώ στο νησί βάζουμε κατσικίσιο τυράκι.

Υλικά για τη ζύμη:

  • Γύρω στα 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 ποτήρι του κρασιού όχι γεμάτο ελαιόλαδο, τρεις με τέσσερις κουταλιές.
  • Ξύδι.
  • Μία πρέζα αλάτι και νερό όσο σηκώσει για να ζυμωθεί το αλευράκι.

Εκτέλεση:

  • Πρώτα ετοιμάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί.
  • Μέσα σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε  την τριμμένη κολοκύθα, το ρύζι, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, το κρεμμύδι και το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά…

Η γέμιση μας είναι έτοιμη!

  • Για να ανοίξουμε τα φύλλα μας, παίρνουμε την ζύμη μας και την χωρίζουμε σε μικρές μπάλες, όπου η κάθε μία, θα γίνει ένα φύλλο που θα φτιάξουμε τα μπουρέκια μας.

(Το ζυμάρι μας, θα πρέπει να είναι πάντα σκεπασμένο για  να μην ξεραθεί. Επίσης  θα πρέπει να βάλουμε λίγο αλευράκι από πάνω).

  • Με τον πλάστη, ανοίγουμε το φύλλο, βάζοντας λίγο αλευράκι στο τραπέζι μας για να μην κολλήσει η ζύμη.

  • Όταν ανοίξουμε καλά το φύλλο, με ένα μαχαίρι, χωρίζουμε στη μέση την ζύμη και γίνονται δύο μπουρέκια.

  • Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε αρκετή γέμιση και την τοποθετούμε πάνω στο φύλλο που ανοίξαμε. Στις φωτογραφίες φαίνεται πως γεμίζουμε τα φύλλα, πως τα χωρίζουμε και πως τα τυλίγουμε.

  • Αφού τυλίξουμε καλά την ζύμη και το κάνουμε σαν ρολό, μετά το στρίβουμε σαν ένα σαλιγκαράκι.

  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο ή ότι άλλο λάδι χρησιμοποιούμε για το τηγάνισμα μας. Για το τηγάνισμα αφήνουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα μπουρεκάκια μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

  • Και το φαγητό μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί !

Υ.Γ: Προαιρετικά για το σερβίρισμα, όποιος θέλει βάζει από πάνω, λίγο τυράκι ξυσμένο, αυτό που βάζουμε για τα μακαρόνια. Εμείς εδώ στο νησί, βάζουμε κατσικίσιο τυράκι .

Καλή Επιτυχία!

Ειρήνη Ανδρούτσου

Στέλλα Μορφούλη


viberΤο BestNews και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ! Δύο Τυχεροί από 1 αντίτυπο Εγώ μιλάω ακόμα γι’ Αγάπη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!!!

Δύο Τυχεροί θα κερδίσετε

από 1 αντίτυπο ́του βιβλίου:

«Εγώ μιλάω ακόμα γι’ Αγάπη»

Του ποιητή Απολλώνιου Γκλαβα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Πηγή
Author: Eirini Androutsou

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα