Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας – Αναλυτικά τα 6 μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Η νέα δέσμη μέτρων διαμορφώθηκε με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και βασικός στόχος είναι να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός για μια δυναμική επανεκκίνηση με λιγότερα βάρη.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άπλωσε δίχτυ προστασίας στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους. Διέθεσε για το σκοπό αυτό 24 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 και συνεχίζει με νέα μέτρα στήριξης που φτάνουν τα 11,6 δισ. ευρώ το 2021 υπερβαίνοντας σημαντικά την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, για παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά και φτάνοντας συνολικά τα 35,6 δισ. ευρώ αυτή τη διετία.

Η νέα δέσμη μέτρων αφορά περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους. Μετριάζει έτσι τις επιπτώσεις της πανδημίας, στηρίζει την απασχόληση, δίνει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στρώνει το έδαφος για την ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας. «Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας», όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός «όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, δεν είχαμε “λουκέτα”.

Στη συγκράτηση της ανεργίας, η χώρα είχε την 2η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της Αντιπολίτευσης. Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα».

Ποιά μέτρα περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων

-Πρώτον: Ξεκινά τον Απρίλιο ο 7ος Κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.
-Δεύτερον: Απαλλάσσονται -ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που είχαν κατά το 2020- από 30% έως και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσοι είχαν ενταχθεί στους 3 πρώτους κύκλους της. Παράλληλα παρατείνεται, για όλους τους κύκλους, η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.
-Τρίτον: Ενισχύονται από το Κράτος επιχειρήσεις σε πληττόμενους κλάδους με την επιδότηση ενός σοβαρού μέρους των πάγιων δαπανών που είχαν μέσα στο 2020 και δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις.
-Τέταρτον: Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά στην επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικώνδανείων για 8 μήνες.
-Πέμπτον: Μεταφέρονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Και
-Έκτον: Απαλλάσσονται πλήρως και για το Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% των ενοικίων από το Κράτος. Επιπλέον, δίνεται στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Το BestNews και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!
Ποιους θα καλύπτει ο 7ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Ο 7ος κύκλος θα αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ. Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022. Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019, θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις 2 τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές. Συνολικά, οι ωφελούμενοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους.

Τι τελικά θα ισχύσει για τους τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τους οποίους τα ποσά που δόθηκαν ήταν στο σύνολό τους επιστρεπτέα

Καθίσταται μη επιστρεπτέο ένα μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020. Τα ποσά που δεν θα επιστραφούν θα φτάνουν έως και 50%. Έτσι, σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα μέρος είναι μη επιστρεπτέο. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που δόθηκαν ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή στη διάρκεια της πανδημίας, ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά, αποτελούν πλέον, μη επιστρεπτέα επιχορήγηση.

 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για τα επιχειρηματικά δάνεια

Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» αφορά μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν πληγεί από την πανδημία, και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχει διάρκεια εννιά μηνών

Ποιές πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν με το νέο εργαλείο στήριξης

Το νέο μέτρο για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία προβλέπει την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών τους που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Η επιδότηση θα γίνει, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Ποιά στοιχεία επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα

Τα μέτρα που από την αρχή της κρίσης, σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση, έχουν αποδεδειγμένα πετύχει τον στόχο τους γεγονός που επιδεινώνεται από συγκεκριμένα στοιχεία:
1ον. Περιόρισαν σημαντικά το βάθος της ύφεσης, που είναι μεν βαθιά, αλλά πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις, πιστοποιώντας την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
2ον. Περιόρισαν τη διόγκωση της ανεργίας, πράγμα που κατάφεραν μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία.
3ον. Περιόρισαν τα «λουκέτα», όπως καταδεικνύεται από πρόσφατες έρευνες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες «τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν ανακόψει, προς το παρόν, τα μαζικά λουκέτα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια έντονων οικονομικών κρίσεων». Και
4ον. Με δεδομένη τη σημερινή αδυναμία κατανάλωσης, αυξάνουν την αποταμίευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική κατανάλωση. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα -επιχειρήσεων και νοικοκυριών- αυξήθηκαν κατά περίπου 20 δισ. ευρώ το 2020.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε το έργο τέχνης της ζωγράφου Ειρήνη Πατάπη

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε το υπέροχο έργο τέχνης που βλέπετε στη φωτογραφία της εμπειρικής και αυτοδίδακτης ζωγράφου Ειρήνη Πατάπη


Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα