Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, επιδιώκοντας να βάλει το δικό του λιθαράκι στους πανηγυρικούς εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, προετοίμασε μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, με σκοπό αφενός να αναδείξει τη σημασία του εορτασμού της επετείου ως γεγονότος διεθνούς εμβέλειας, αφετέρου να παλινδρομήσει ιστορικά και να τιμήσει τη μέγιστη ώρα του έθνους μας: την Εθνεγερσία του 1821!
Στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης τιμούμε την ίδια μας την υπόσταση. Την εθνική μας αυτογνωσία και τις ρίζες μας που είναι βαθιές στο χώμα της ιστορίας και κρατούν στέρεα το παρόν και το μέλλον μας. «Χωρίς τη μνήμη είμαστε σκιάχτρα ζωής, κίβδηλα όντα», γράφει ο Γιώργος Σεφέρης και γι’ αυτόν το λόγο, ο ποτισμένος με αίμα αγώνας για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ πρέπει να μας βρίσκει συνειδητοποιημένους κληρονόμους μιας θυσίας που καθόρισε την ύπαρξη και τον ψυχισμό μας ως έθνους.
Ευαγγελία Καρακούτα, Εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού: Δημιουργούμε τη δική μας Δεξαμενή Τιμής και Μνήμης
Η Επανάσταση των Ελλήνων γοήτευσε και συνεχίζει να γοητεύει. Ίσως γιατί, πέρα από τη σημασία της ως ιστορικό γεγονός, άγγιξε τα όρια του μύθου. Το βλέπουμε και σήμερα, όταν 200 χρόνια μετά, η αναφορά και μόνο στην 25η Μαρτίου ασκεί μια αναζωογονητική, σχεδόν ηλεκτρική δύναμη πάνω μας. Έτσι, παρά τις αντιξοότητες και τη διατάραξη της καθημερινότητάς μας λόγω της πανδημίας, κατορθώσαμε να δομήσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δρώμενων, ομιλιών και δράσεων που θα κρατήσουν αφενός υψηλά το ενδιαφέρον όσων συμμετέχουν και αφετέρου φιλοδοξούν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο.
Προφανώς, το ύφος των εορτασμών θα είναι διαφορετικό σε όλη τη χώρα και συνεπώς και σε εμάς. Ωστόσο, μέσα από πολλές ώρες συζητήσεων και εργασίας, βάλαμε κάτω μεράκι, ηθικό χρέος και αισιοδοξία και δημιουργήσαμε τη δική μας Δεξαμενή Τιμής και Μνήμης μέσα από ένα ταξίδι ιστορίας και αναμνήσεων.
Η κατανομή των δράσεων και των εκδηλώσεων γίνεται σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες που ταυτίζονται χρονικά με τους μήνες.
Αρχικά τιμούμε τη Γυναίκα της Επανάστασης, αναδεικνύουμε Κοινωνικά Ζητήματα της περιόδου που εκτυλίχτηκαν τα ιστορικά γεγονότα, επιστρατεύουμε τη Λαογραφία και την Εθνολογία, προσεγγίζουμε το 1821 με μια πιο μοντέρνα διάσταση, επενδύουμε στις τέχνες, το θέατρο, τη μουσική και ψηλαφίζουμε τη θρησκευτική και εκκλησιαστική χροιά της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Παράλληλα, έχουμε μαζί μας ιστορικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες που θεωρούνται από τους σημαντικότερους στο είδος τους. Συνάψαμε σχέσεις συνεργασίας με γνωστούς φορείς και ιδρύματα και τον γειτονικό Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και επιδιώκουμε να τις δούμε να καρποφορούν τους επόμενους μήνες.
Ο προγραμματισμός έχει ολοκληρωθεί και φυσικά υπάρχει το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ζούμε σε πολύ περίεργες μέρες και γι’ αυτόν το λόγο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε ευέλικτοι σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες και τις ώρες. Συνεπώς, η πορεία των εορταστικών εκδηλώσεών μας θα μείνει σε ένα πλάνο, αλλά οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνονται λίγες μέρες πριν, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τις ανάλογες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και των Ειδικών Επιστημόνων.
Σε αυτό το ταξίδι χρέους και ιστορικής συνέχειας, σας θέλουμε μαζί μας και σας καλούμε να στηρίξετε τις δράσεις του Τμήματος Πολιτισμού. Ελάτε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, όπως ακριβώς αρμόζουν στο σημαντικότερο γεγονός του 2021: με μεγαλοπρέπεια, ηθική και περηφάνια.
Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Δήμαρχος: Να διδασκόμαστε από την Ιστορία
Η Ελλάδα μας. «Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου» όπως έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης. Ένα κομμάτι γης με ρίζες συνομήλικες με την ίδια την ιστορία, που κουβαλάει εδώ και αιώνες στην πλάτη της ονόματα που αντηχούν στους αιώνες.
1821. Η αναπόφευκτη συνέχεια του έθνους των Ελλήνων. Μια κάστα ηρώων που έγραψε τις πιο ένδοξες ημέρες της νεότερης ιστορίας μας και απέδειξε την ιστορική συνέχεια της καταγωγής μας. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Οφείλουμε να διδασκόμαστε από αυτήν και να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και που βαδίζουμε.
200 χρονιά μετά γιορτάζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και παρά τις δυσκολίες των καιρών μας οι Έλληνες είμαστε πάλι εδώ να τιμήσουμε τους προγόνους μας και να τους καθιερώσουμε τοποτηρητές των καταβολών μας.
Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμάει τους ήρωες προγόνους μας, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Ανδρούτσο, τον Κατσαντώνη, τη Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους. Ονόματα κολόνες της ιστορίας που στάθηκαν μπροστάρηδες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Τιμούμε το Αθάνατο 1821 ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της σπουδαίας μέρας της Χριστιανοσύνης, όταν η «κεχαριτωμένη» και «ευλογημένη» Παναγιά μας έλαβε την καλή είδηση ότι θα κυοφορήσει το Χριστό μας, καθώς αυτή ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους είχε το πλήρωμα της χάριτος. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η καθιέρωση της Εθνικής μας Επετείου με τη μεγάλη γιορτή της Πίστης μας.
Χρόνια Πολλά σε όλους.
Ζήτω η 25η Μαρτίου
Διαδικτυακή ομιλία: «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821» Η δράση και η συμμετοχή τους στον αγώνα για την ανεξαρτησία
Ήταν μητέρες, κόρες και σύζυγοι, άλλες με ονόματα ηχηρά που έμειναν στην ιστορία, μα οι περισσότερες «ανώνυμες» γυναίκες με δύναμη ψυχής που διαδραμάτισαν το δικό τους σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό.
Τη δράση αυτών των γυναικών πρόκειται να αναδείξει η διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά μέσω της πλατφόρμας zoom και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στις 19:00, με εισηγήτρια την ιστορικό Βασιλική Λάζου.
Αφορμή για τη διοργάνωση της διαδικτυακής εισήγησης αποτελεί η επέτειος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, καθώς και ο εορτασμός για την Ημέρα της Γυναίκας, ενώ οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί καλύπτουν τόσο τη ζωή και την καθημερινότητα των γυναικών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όσο και τις πράξεις και τη στάση τους απέναντι στο θάνατο, το φόβο και την πείνα. Από το Σούλι ως το Μεσολόγγι και τα νησιά, οι γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 συνέβαλαν με τρόπο ουσιαστικό στην οργάνωση και διεξαγωγή της: εφοδίαζαν τους αγωνιστές με πολεμοφόδια, πολέμησαν στο πλάι τους σαν γνήσιες ηρωίδες, αφιέρωσαν τη ζωή τους και πρόσφεραν τις περιουσίες τους για την Ελλάδα, για την ελευθερία. Υπήρξαν όμως και οι γυναίκες που βίωσαν τον πόλεμο από το δικό τους μετερίζι, παλεύοντας με καθημερινές, αλλά συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες. Η ομιλία που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου πραγματεύεται ακριβώς αυτό: τον τρόπο με τον οποίο εκείνες βίωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και την ανάταση της Επανάστασης. Μιλά για τη μοίρα όσων βρέθηκαν μέσα στα κάστρα και τις πολιορκημένες πόλεις, στην ύπαιθρο και τα νησιά. Φέρνει στην επιφάνεια τη γυναικεία δράση στην Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι, την Αθήνα και τη Μάνη. Περιγράφει τις στερήσεις και την υποδούλωση, ενώ αναφέρεται στις επώνυμες και τις ανώνυμες γυναίκες της επανάστασης και αποτιμά τι έχασαν και τι κέρδισαν στον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία.
Με λίγα λόγια, η εισήγηση παρακολουθεί τη ζωή των γυναικών εν καιρώ πολέμου και εντάσσει τη δράση τους στo πλαίσιο και τα γεγονότα της εποχής.
Στην Επανάσταση του 1821 και τον μακρόχρονο αγώνα της Ανεξαρτησίας οι γυναίκες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν αυτό που η εποχή τους όριζε να είναι. Κυρίως θύματα: θύματα ακούσια των σφαγών, των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων, της προσφυγιάς και της φυγής, επιφορτισμένες με την αναζήτηση τροφής και καταφυγίου, εμπόρευμα στα σκλαβοπάζαρα, λεία πολέμου και εύκολα -αδιάφορα- αναλώσιμες. Σε μια εποχή με έντονες και συνεχείς στρατιωτικές εξελίξεις, πολιτικές ανακατατάξεις, διχογνωμίες και έριδες, με τα όρια ανάμεσα σε εμπόλεμους και άμαχους θολά και δυσδιάκριτα, οι περισσότερες γυναίκες βρέθηκαν να συμμετέχουν με παθητικό τρόπο στην πολεμική περιπέτεια. Πολύ λίγες ήταν εκείνες που πήραν μέρος στο ενεργό γράψιμο της ιστορίας και υπερέβησαν τον ρόλο της μητέρας, της συζύγου και της νοικοκυράς. Έγιναν αυτές που πήγαιναν στα τείχη τα πολεμοφόδια. Αυτές που μετέφεραν υλικά και επισκεύαζαν τις οχυρώσεις. Αυτές που τύλιγαν τους τραυματίες με επιδέσμους φτιαγμένους από τα σεντόνια τους. Αυτές που στις πολιορκίες και τα στρατόπεδα μετέτρεπαν με κόπο τα γεννήματα σε αλεύρι.
Λίγα λόγια για την εισηγήτρια
Η Βασιλική Λάζου είναι ιστορικός. Από το 2017 διδάσκει θέματα σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και τον Τύπο και διατέλεσε επιμελήτρια ιστορικών εντύπων εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας. Τον Μάρτιο του 2021 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο της «1821: Γυναίκες και Επανάσταση. Από τον οθωμανικό κόσμο στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος».
Για να παρακολουθήσετε την ομιλία
Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλείται ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της στην ειδική φόρμα πατώντας εδώ. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfwoMKC1Yp09TqTUjb_t-mKTk2V6WGOL4A1HoecmLn9pwPIfQ/viewform
Στη συνέχεια, μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθησή της.
Διοργάνωση και πληροφορίες
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Τηλέφωνο: 2313302938, 835, Email: [email protected]