Την Παρασκευή το πιθανότερο ή τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια.
Το υπουργείο Παιδείας καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να εκδοθούν τα αποτελέσματα την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να ανακοινωθούν τελικώς τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αναμένεται άνοδος των βάσεων ιδίως στα «ρετιρέ» των Πανεπιστημίων, όπως οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές, αυξομειώσεις στις Νομικές σχολές, αλλά και άνοδος στα Οικονομικά τμήματα και τις στρατιωτικές σχολές.
Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο, Στράτο Στρατηγάκη, τα θέματα φέτος ήταν πιο εύκολα και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο τις βάσεις. Ο ίδιος εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι θα είναι μικρή η άνοδος, της τάξης των 50-100 μορίων στις Νομικές σχολές, ενώ σε χαμηλόβαθμες σχολές του Τρίτου πεδίου, όπως η Ιατρική, δεν αποκλείεται άνοδος ως και 1.500 μόρια.
Πτώση αναμένεται μόνο στο 1ο Επιστημονικό πεδίο και σε σχολές από 17.000 μόρια και κάτω, καθώς και σε σχολές του Δεύτερου πεδίου από 12.000 και κάτω, γιατί φέτος οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από πέρυσι, όπως εξήγησε ο κ. Στρατηγάκης.
Υπενθύμισε επίσης ότι για τις μετεγγραφές φοιτητών η σχετική πλατφόρμα ανοίγει τον Οκτώβρη και υπάρχει βάση στα 2.750 μόρια που θέτει περιορισμούς. Επειδή ο αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός Πανεπιστημίων αναμένεται πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, να μην έχουν άγχος οι γονείς για ενοίκιο και προκαταβολή, σπίτια θα βρεθούν, είπε.
Ποιες σχολές βρίσκονται σε άνοδο
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», η Ιατρική Αθηνών δεν επιστρέφει στις εποχές των 19.000 μορίων, όμως εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο πάνω από 600 μόρια. Οι πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια στο 3ο επιστημονικό πεδίο, ανεβάζουν σχεδόν όλες τις Ιατρικές πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων.
Την ίδια ώρα, οι Πολυτεχνικές Σχολές κερδίζουν κάποια από τα «χαμένα» των προηγούμενων ετών με πιο συγκρατημένη άνοδο, οι Νομικές Σχολές παραμένουν σταθερές και οι Οικονομικές Σχολές, αποκλειστικά στα κεντρικά ιδρύματα, ανεβάζουν και άλλο τη βάση εισαγωγής.
Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο
Ο αριθμός των θέσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει περιοριστεί και ο ανταγωνισμός είναι αρκετά υψηλός στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και νομικές σχολές. Αυτοί είναι οι λόγοι που οι βάσεις δεν προβλέπεται να αυξηθούν πολύ.
Πάντως, οι Νομικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν παραδοσιακά ανοδική πορεία, ενώ οι σχολές Ψυχολογίας αναμένεται να κινηθούν στο όριο των 17.000 μορίων, ακόμα κι αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων. Τα Παιδαγωγικά και τα τμήματα Φιλοσοφίας και Ιστορίας ενδέχεται να παρουσιάσουν αυξομειώσεις.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο
Κάποιες από τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στο κατώφλι των 18.000 μορίων, μετά από σερί χρονιές που έχαναν μόρια από τις βάσεις εισαγωγής τους.
Οι αριστούχοι αυξήθηκαν με αποτέλεσμα, οι Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι του ΕΜΠ να επιστρέψουν σταδιακά σε υψηλότερες βαθμολογίες. Στα κεντρικά ιδρύματα οι πολυτεχνικές σχολές προβλέπεται ότι θα ανέβουν μέχρι και 800 μόρια πάνω. Ταυτόχρονα, οι Φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων θα αυξηθούν κατά 300-400 μόρια. Μεγάλες διακυμάνσεις στις βάσεις αναμένονται στην περιφέρεια, καθώς ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.
Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο
Σε αυτό το πεδίο, αλλάζει το σκηνικό. Οι βάσεις των δημοφιλών σχολών επιστρέφουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναδεικνύοντας το τρίτο επιστημονικό πεδίο ως το πιο ανταγωνιστικό ανάμεσα στα άλλα.
Έτσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις των σχολών αυτών θα αυξηθούν από 400 έως 1.500 μόρια. Η μικρότερη ΕΒΕ του πεδίου 9,69 αναμένεται να διαμορφώσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής περί τα 9.300 μόρια.
Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο
Ελαφρώς βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας του τέταρτου επιστημονικού πεδίου.
Στις πιο υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως της Πληροφορικής στα κεντρικά Ιδρύματα, οι βάσεις κυμαίνονται από 16.925 με 16.150 μόρια, ενώ στις οικονομικές σχολές κινούνται από 16.400 μόρια (Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ).
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη