Πανεπιστημιακή Αστυνόμευση – OTA VOICE

Άρθρο του Δημήτριου – Ραφαήλ Ευστρατίου, προπτυχιακού φοιτητή ΔΠΘ

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες όλο και περισσότερων επεισοδίων ισοπέδωσης της Παιδείας και συγκεκριμένα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Ποικίλες ομάδες επικαλούμενες την ευημερία και την ευταξία σπεύδουν να διαδηλώσουν σε δρόμους και να καταλείψουν χώρους, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σκεπτικό τους, σχετικά με την διεκδίκηση των δικαιωμάτων είναι άκρως θετικό, ορθό και θεμιτό, καθώς αποτελεί μέλημα κάθε πολίτη, να εκφράζεται και να επιζητά την δικαίωση, όταν αισθάνεται ότι αδικείται.

Βέβαια, όπως γίνεται γνωστό, η προάσπιση αυτή δεν λαμβάνει υγιή μορφή, αφού πολλοί εκ των διαδηλωτών δεν υπολογίζουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, συνέρχονται μεγάλες ομάδες ατόμων, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται. Παράλληλα, εκδηλώνουν με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο, τις επιθυμίες και τις σκέψεις τους, βανδαλίζοντας δημόσια κτίρια, όπως Πανεπιστήμια και διάφορους λοιπούς χώρους. Η πλειονότητα των διαδηλωτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν τους λαμβάνει υπόψη της και δεν ικανοποιεί τα αιτήματά της. Έτσι, προκειμένου να είναι πιο σίγουροι για το ότι θα εισακουστούν επιλέγουν να εισέλθουν στα Πανεπιστήμια, ώστε να τα καταλείψουν και να τα τροποποιήσουν σε μέρη ανομίας, όπου το δικαίωμα του λόγου έχει μόνο, όποιος συμφωνεί με τις απόψεις τους και “καθαιρείται” οποιοσδήποτε αποτελεί τροχοπέδη ευόδωσης των σχεδίων τους.

Στεκόμενη, σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά μέτρα ρύθμισης και φύλαξης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αφού είδε ότι η σύνταξη εσωτερικών κανόνων λειτουργίας των Πανεπιστημίων και οι επιτροπές δεν λαμβάνονταν υπόψη από μεριάς των φοιτητών, θεώρησε μέλημά της την θεσμοθέτηση της Πανεπιστημιακής Αστυνόμευσης, η οποία θα είναι αρμόδια για τη διατήρηση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας, όπως την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ, τη σύσταση δομών και τη διερεύνηση μέτρων ασφαλείας στον χώρο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος θα έχει κύριο στόχο της την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, καθώς δεν θα αποτρέπει κανέναν από το να εκφράζεται και να διακινεί τις ιδέες του, αλλά θα τον αποτρέπει από το να χτυπά συμφοιτητές, καθηγητές και προσωπικό ΑΕΙ, να δρα ανενόχλητος, να καταστρέφει τη δημόσια περιουσία (για την οποία κατηγορεί ότι είναι ελλιπής) και να πράττει οτιδήποτε είναι ενάντια στον χαρακτήρα των εκπαιδευτηρίων.

Ως εκ τούτου, είναι εμφανές ότι μέλημα του νέου σχεδίου της κυβέρνησης σχετικά με την προστασία των Πανεπιστημίων είναι η απρόσκοπτη διδασκαλία και έρευνα, που προ απαιτείται για ένα χώρο, όπου οι ανερχόμενοι επιστήμονες θα κληθούν να μεταγγίσουν τις γνώσεις του και να επιλύσουν ποικίλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Επομένως, για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα κλίμα ισότητας, σεβασμού και αλληλοκατανόησης.

Δημήτριος – Ραφαήλ Ευστρατίου

Προπτυχιακός Φοιτητής: Πολιτικής Επιστήμης, ΔΠΘ

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα