Η παγκόσμια οικονομία μετεξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε ψηφιακή. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν δραστικά την οικονομία και την κοινωνία μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, επιχειρούν αλλά και επικοινωνούν.
Oι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν έναν από τους καθοριστικούς συντελεστές για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ψηφιακών Ικανοτήτων για τους Πολίτες, μια στρατηγική για να βοηθήσει άτομα και επιχειρήσεις να αναπτύξουν περισσότερες και καλύτερες ψηφιακές δεξιότητες. Επιπλέον, έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες για αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στις γυναίκες καθώς και σε ευάλωτες ομάδες. Η προσπάθεια αυτή αφορά στην ενίσχυση βασικών αλλά και προηγμένων ηλεκτρονικών δεξιοτήτων, την καλύτερη πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες και στην αύξηση του ποσοστού των γυναικών που κατέχουν ψηφιοποιημένες θέσεις.
Θέλοντας να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα στις χώρες της Μεσογείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα ENI CBC “Mediterranean Sea Basin Programme” 2014-2020 ενέκρινε το έργο INTERNISA «Ανάπτυξη του δικτύου συνεργιών για την αύξηση του αριθμού των ψηφιακά ειδικευμένων γυναικών των περιοχών ENI CBC MED μέσω της αντίστοιχης ζήτησης και προσφοράς, στην αγορά εργασίας» με στόχο τη μείωση της ανεργίας των γυναικών στην περιοχή αυτή αλλά και να προσφέρει στις γυναίκες καινοτόμες υπηρεσίες απασχόλησης.
Το έργο συντονίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ οι φορείς που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα είναι η ACTION AID ΕΛΛΑΣ και ACTION AID ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια αλλά οργανώσεις υποστήριξης νέων από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τυνησία. H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως ένας φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης με έντονη εξωστρέφεια, με μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς δράσεις και στα ευρωπαϊκά προγράμματα ανέλαβε, μέσα από την καθοδήγηση του εταιρικού σχήματος του έργου INTERNISA, να διαδραματίσει έναν καθοδηγητικό ρόλο προκειμένου να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη μείωση της ανεργίας των γυναικών στις περιοχές των εταίρων του INTERNISA.
Στόχος του έργου INTERNISA είναι να συμβάλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων, μέσω παρεμβάσεων στην προσφορά και στη ζήτηση εργασίας, μειώνοντας έτσι την ανεργία των γυναικών στην περιοχή συνεργασίας της λεκάνης της Μεσογείου και προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την απασχόληση. Με αυτόν τον τρόπο το INTERNISA θα συμβάλει στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση του βαθμού ψηφιοποίησης των οικονομιών των χωρών αυτών, δύο προβλήματα που αποτελούν σήμερα βασικές προκλήσεις για την ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου.
Οι κύριες παρεμβάσεις του έργου είναι:
– παραγωγή πρωτότυπου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για την κατάρτιση γυναικών με ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις υψηλής αμοιβής.
– Παροχή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για επιχειρηματίες προκειμένου να ενημερωθούν για τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις τους και να αρχίσουν να τα εφαρμόζουν.
– Ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πύλης και εφαρμογής για κινητά που θα παρέχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και το παραπάνω εκπαιδευτικό υλικό. -Η δημιουργία δομών που θα διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό λειτουργίας, όπου γυναίκες και επιχειρηματίες που αναζητούν εκπαίδευση, θέσεις εργασίας, εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες που έχουν σχέση με εμπορικές δραστηριότητές θα μπορούν να επισκέπτονται και να λαμβάνουν υπηρεσίες, όπως πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, προσφορές εργασίας και αιτήματα για συνέργειες.
-Η πραγματοποίηση εκθέσεων –Job Fairs.
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου (2,5 χρόνια) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αξιοποιήσει το μηχανισμό που έχει αναπτυχθεί για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, ο οποίος διαθέτει τη δυνατότητα της συστηματικής και επιστημονικά αξιόπιστης καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης και των τάσεων της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες και επαγγέλματα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για όλους τους εταίρους είναι 3.858.707,66 €.
Η εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση των εταίρων του έργου ΙΝTERNISA πραγματοποιήθηκε με συντονιστή εταίρο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή όλων των εταίρων καθώς και εκπροσώπων της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος ENI CBC MED και της Κοινής Γραμματείας.
Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο οποίος τόνισε την προοπτική και τις σημαντικές ευκαιρίες που θα αξιοποιήσει το έργο καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης συνεργιών για την ανάπτυξη και την ισότητα.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης οι φορείς συνεργάστηκαν για την καλύτερη κατανόηση των επί μέρους διαδικασιών, συμφώνησαν σε χρονοδιαγράμματα και εργαλεία για την ομαλή και παραγωγική συνεργασία και δεσμεύτηκαν για την εκπόνηση ποιοτικών δράσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΔΩ
Πηγή
Author: admin.user