Πρότυπη παιδική χαρά – δημιουργικός παιδότοπος στην Ευκαρπία με χρηματοδότηση 499.800€ από το Πράσινο Ταμείο

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά προχωρά στη δημοπράτηση πρότυπης παιδικής χαράς – εναλλακτικού δημιουργικού παιδότοπου σε συνδυασμό με την κατασκευή των πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στην Ευκαρπία, σε υπάρχουσα υποδομή που οριοθετείται από τις οδούς Ολύμπου, Δωδεκανήσου και την προέκταση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο λόγος για το χρηματοδοτούμενο έργο με 499.800 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2021», στον άξονα προτεραιότητας 1 «Αστική αναζωογόνηση», που θα υλοποιηθεί σε επιφάνεια των 2.598 τ.μ., στη νοτιοδυτική Ευκαρπία, δίπλα στο 3ο Δημοτικό Ευκαρπίας όπου είναι σε εξέλιξη η προσθήκη ορόφου και η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτηρίου.

Το έργο με τίτλο «Διαμόρφωση Εναλλακτικού Δημιουργικού Παιδότοπου & Πεζοδρόμων στο Ο.Τ. Γ87 Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά», προϋπολογισμού 833.000 ευρώ, αφορά στην επαναδιαμόρφωση και επανακατασκευή της παιδικής χαράς στην περιοχή παρέμβασης του Τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Μελετών έργων, με πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, πέρα από την υλοποίηση της κορωνίδας των έργων, της Περιβαλλοντικής αναβάθμισης και απόδοσης σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, οι τεχνικές υπηρεσίες σχεδιάζουν και υλοποιούν μια σειρά από σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά.

Στην Τεχνική Έκθεση που συνέταξε η αρχιτέκτων μηχανικός Φωτεινή Αλεξίου αναφέρεται ότι βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργία ενός πρότυπου χώρου παιχνιδιού, που θα προσφέρει ποικιλία επιμέρους χώρων, επιπέδων, γωνιών και άλλων στοιχείων αντιληπτικής οργάνωσης, για δημιουργικό και ασφαλές παιχνίδι με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε το παιδί να μαθαίνει να λειτουργεί τις αισθήσεις του, αποκτώντας εμπειρία και γνώση. Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία ενός παιδότοπου που θα προσφέρει στα παιδιά οπτικά, ακουστικά ερεθίσματα και μυρωδιές από αρωματικά φυτά.

Ο χώρος θα είναι κατάλληλος για να φιλοξενεί επισκέψεις σχολικών τάξεων και νηπιαγωγείων ώστε να χρησιμοποιείται μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους δράσεων, προσφέροντας τη χαρά της ανακάλυψης της φύσης, της επιβεβαίωσης των σωματικών δεξιοτήτων των παιδιών, της παρατήρησης και της εξερεύνησης νέων πραγμάτων, επιφυλάσσοντας το απρόβλεπτο.

Μια παιδική χαρά με διαμόρφωση δαπεδοστρώσεων και γενικά των βατών επιφανειών με κατάλληλο τρόπο και κατάλληλες κλίσεις, ώστε να είναι άμεσα προσπελάσιμη, από τα παιδιά και τους συνοδούς τους, με οδεύσεις τυφλών (οδηγούς τυφλών τύπου Α και Β) και σημεία διαμορφωμένα με ράμπες ΑμεΑ, καθώς όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι και στο χαμόγελο.

Βάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του έργου, που καλύπτει οικολογικές και ενεργειακές ανάγκες της σύγχρονης εποχής, επιλέγονται υλικά με καλούς βιοκλιματικούς δείκτες για τη βελτίωση του μικροκλίματος, κατασκευές που αντέχουν στο χρόνο, τη συνεχή χρήση, τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και με σχεδιασμό που να προστατεύει από τους βανδαλισμούς και να αποτρέπει τη δημιουργία σημείων με συσσώρευση απορριμμάτων.

Έχει προβλεφθεί επαρκής φωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με εγκατάσταση ιστών και σύγχρονου δικτύου φωτισμού, με χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας LED, λαμβάνοντας υπόψη και τις φυτεύσεις δένδρων, ώστε να υπάρχει φωτισμός επαρκής για την ασφαλή χρήση και κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας.

Μέσα στο χώρο του παιδότοπου τοποθετούνται όργανα παιχνιδιού, κατασκευασμένα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές με πιστοποιητικό συμμόρφωσης από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης, στα οποία γίνεται διαχωρισμός των ηλικιών. Το κύριο παιχνίδι είναι μια πεζογέφυρα και μια σπειροειδή τσουλήθρα που συνδέουν τις ζώνες εδάφους μέσα στην παιδική χαρά.

Στη χαμηλή στάθμη υπάρχουν όργανα για παιδιά από 0 ετών έως και 3 ετών (τραίνο ξύλινο με τρία βαγόνια, ελαστικό παιχνίδι ισορροπίας, κούνια νηπίων 2/θέσια ξύλινη), στις υπερυψωμένες ζώνες του εδάφους και στο πλάτωμα της χαμηλής στάθμης, τοποθετούνται όργανα για παιδιά από 3 ετών και άνω (τσουλήθρες, μονάδα αναρρίχησης, ράμπα ανάβασης, ένα πολυμορφικό συγκρότημα και δύο τραμπολίνα, κούνια «φωλιά», κατάλληλη για παιδιά με ειδικές ανάγκες), ενώ προτείνεται ένα νέο παιχνίδι που αποτελείται από μία τσουλήθρα και μία σήραγγα διπλού τοιχώματος.

Τοποθετούνται επίσης καθιστικά από φυσικό ξύλο (παγκάκια), σε κατάλληλα σημεία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και σε άμεση γειτονία με το πράσινο, δημιουργώντας θέσεις παραμονής ή ξεκούρασης των χρηστών, απομονωμένων ή μαζί με άλλους. Οι τραπεζόπαγκοι που βρίσκονται περιμετρικά της διαπλατυσμένης κεντρικής περιοχής στη «χαμηλή» στάθμη, εντάσσονται στο ανάγλυφο του περιβάλλοντος φυτεμένου χώρου, ούτως ώστε η σύνδεσή τους με το φυσικό περιβάλλον του πάρκου να είναι η κατά το δυνατόν πιο άμεση, ενώ στο κεντρικό τμήμα τους είναι σχεδιασμένα παιχνίδια που στοχεύουν στην εκπαίδευση και ψυχαγωγία των παιδιών.

Έγιναν οι κατάλληλοι συνδυασμοί φυτών, δέντρων και θάμνων, αειθαλών και φυλλοβόλων, υψηλών και χαμηλών, αρωματικών και ανθοφόρων, που στο σύνολο τους αγγίζουν τα 1.744 φυτά (δέντρα και θάμνοι). Όλα τα φυτά είναι μεσογειακά και πολλά από αυτά με φαρμακευτικές – θεραπευτικές – αναζωογονητικές ιδιότητες.

Στις βασικές αρχές σχεδιασμού περιλαμβάνονται επίσης:

Πολυπλοκότητα στα στοιχεία του σχεδιασμού και στις αλληλοσυνδέσεις τους, έτσι ώστε τα παιδιά επισκέπτες να βρίσκουν ποικίλους και ενδιαφέροντες τόπους και τρόπους παιχνιδιού.

Έντονη παρουσία πράσινης εδαφοκάλυψης, η οποία επιτυγχάνεται με εκτεταμένες επιφάνειες χαμηλού πρασίνου, με φυτεύσεις θαμνωδών φυτών και με δενδροφυτεύσεις κατάλληλων ειδών, ώστε να δημιουργηθεί πλούσιος φυτικός όγκος εντός της παιδικής χαράς.

Περιορισμός της απορροφούμενης θερμότητας που επιτυγχάνεται τόσο με τη μεγάλη επιφάνεια της φυτοκάλυψης, όσο και με τις επιστρώσεις δαπέδων (υλικά με βιοκλιματικές ιδιότητες, τρόποι κατασκευής που ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού).

Δημιουργία υδατοδιαπερατών επιφανειών στο μεγαλύτερο μέρος των βατών περιοχών, ώστε σε συνδυασμό με τις επιφάνειες πρασίνου να μεγιστοποιηθούν οι ικανότητες άμεσης απορρόφησης και διακράτησης των ομβρίων μέσα στο έδαφος. Έτσι διευκολύνεται η ανάπτυξη της βλάστησης (φυσική άρδευση) και περιορίζεται η κατανάλωση νερού για τεχνητή άρδευση στη θερμή εποχή του έτους.

Χειρισμός της παραμέτρου «σκίαση» μέσω της εκτεταμένης φύτευσης νέων δένδρων σε κατάλληλες θέσεις, καθώς και χαμηλότερων εδαφοκαλυπτικών φυτών, ώστε να προσφέρεται θερμική άνεση στα παιδιά και στους συνοδούς τους (σκίαση τη θερμή περίοδο του έτους, ηλιασμός το χειμώνα).


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα