Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της εξουσιαστικής βίας

Ήρθε η ώρα -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας– με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες. Και ιδίως σε ό,τι αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων, που αποτελεί την πιο απεχθή εκδοχή βίας αυτού του φαινομένου.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό. Έχουμε βεβαίως δυνατότητες να ενισχύσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ πιο ευρύ και πολύ πιο σύνθετο. Σίγουρα είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Δεν προσφέρεται καθόλου -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- για κομματική αντιπαράθεση και πρέπει να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι το πέπλο της σιωπής έχει ήδη σπάσει και ότι σε αυτό συνέβαλαν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις πρωτοβουλίες και την ευαισθησία της Κυβέρνησης. Τα στόματα ανοίγουν επειδή έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον και η Κυβέρνηση είχε μεγάλη συμβολή σε αυτό. Η Σοφία Μπεκατώρου, η πρώτη που έσπασε το πέπλο σιωπής, το έκανε σε ειδική ημερίδα που είχε διοργανώσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού με θέμα «Σπάσε τη Σιωπή-Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί της και τη συνεχάρη για το θάρρος της υπογραμμίζοντας πρόκειται για κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα και τόνισε ότι είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας.

Ποια μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για τα φαινόμενα κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας;

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της η Κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που μεταξύ άλλων προβλέπει αυστηροποίηση των ποινών για το αδίκημα του βιασμού, αποδεικνύοντας την ευαισθησία της για τέτοιου είδους θέματα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση πλαισίου δεοντολογίας στον καλλιτεχνικό χώρο και στο χώρο του αθλητισμού, ενώ εξετάζει επίσης αλλαγές στη νομοθεσία.

Παράλληλα, εξετάζει ιδιαιτέρως και το θέμα των ανηλίκων, καθώς ένας ανήλικος δυσκολεύεται να απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ευαισθησία το θέμα και ανάμεσα στα άλλα εξετάζει και ζητήματα που αφορούν στην παραγραφή ενδεχόμενων τέτοιων αδικημάτων. Θα γίνει συστηματική προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που τυχόν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο. Είμαστε ένα κράτος δικαίου, μία κοινωνία δικαίου. Σημασία έχει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο θέατρο. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Η Υπουργός Πολιτισμού κατέθεσε αναφορά-υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με το οποίο θέτει στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εποπτευομένων του φορέων, προκειμένου να παράσχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο το οποίο κρίνεται ότι είναι απαραίτητο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει τις επιθέσεις του στην Κυβέρνηση, επικαλούμενος την τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

Δεν είχαν γίνει επώνυμες καταγγελίες, ούτε όταν ανέλαβε χρέη Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού, ούτε στη συνέχεια. Όταν υπέβαλε την παραίτησή του έγινε δεκτή από την Υπουργό Πολιτισμού. Και βέβαια για όλες αυτές τις υποθέσεις, που υπάρχουν ή θα υπάρξουν προσφυγές, θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε στο Εθνικό Θέατρο ξαφνικά το 2019. Ήταν Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Διευθυντής της Δραματικής Σχολής, ενώ τουλάχιστον από το 2000 εργαζόταν ετησίως είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως σκηνοθέτης. Πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε στο Εθνικό θέατρο και επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν η κυρία Λυδία Κονιόρδου, η οποία μετέπειτα, το 2020, ήταν η πρωταγωνίστριά του στους «Πέρσες».

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Κονιόρδου γνώριζαν για όλα αυτά και τα συγκάλυπταν;

Οι καταγγελίες για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας… όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε… Η επιστολή προς τον Μαδούρο… Σε εκείνη την επιστολή, ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται να γνωρίζει για τις σεξουαλικές επιθέσεις και να ζητά από τον Νικολάς Μαδούρο την συμβολή και παρέμβαση του. Ζητούσε ουσιαστικά να μείνει κρυφό το θέμα για να μην πληγεί η αριστερά;

Τον Μάιο του 2019 το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε ένα από τα θύματα, πρώην υπάλληλο της πρεσβείας της Βενεζουέλας, αναγνωρίζοντας ότι απολύθηκε εκδικητικά επειδή κατήγγειλε στις Αρχές της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο Λιγνάδης είναι φίλος του Πρωθυπουργού;

Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει.

Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ. Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη, που με την υπογραφή του τον διόρισε Υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη, που η Κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;

Ευθύνες του ζητήθηκαν για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που γνώριζε. Υπήρχε προσπάθεια συγκάλυψης;

Μέσω της ημερίδας με θέμα «Σπάσε τη Σιωπή-Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», η σημερινή Κυβέρνηση Μητσοτάκη ενθάρρυνε τα πρώτα στόματα να ανοίξουν. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των θυμάτων της κακοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα παραμένει.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δύο Τυχεροί θα κερδίσουν 5 μέτρα ταινία LED με την τοποθέτηση της!

Δύο Τυχεροί θα κερδίσουν 5 μέτρα RGB ταινία LED μαζί με την τοποθέτηση της!

Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα