Όταν φτάσει κάποιο στο λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο θα συναντήσει τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά, μια ιδέα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα του Skyros Project, το καλοκαίρι του 2019.
Η ενεργός συμμετοχή ατόμων όλων των ηλικιών στη δημιουργία αυτών των ψηφιδωτών έδωσε τροφή για να ερευνηθεί από τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή, αυτή η περιβαλλοντική προσέγγιση ως μια σημαντική δράση που εμφανίζεται να προτρέπει περιβαλλοντικό ήθος.
Με γνώμονα τη διεθνή εμπειρία στο θέμα, δημιουργήθηκε το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ψηφιδωτών το οποίο θα προσθέσει μια καλλιτεχνική χροιά στις περιβαλλοντικές δράσεις του Skyros Project φέτος το καλοκαίρι, επιδεικνύοντας τη δυναμική των μελών του μέσα από φρέσκιες δημιουργίες. Την ομάδα που το στηρίζει την απαρτίζουν μέλη της ερευνητικής ομάδας της κ. Σκαναβή. Οι εμπλεκόμενοι στο πρωτοπόρο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι διακατέχονται από δημιουργικότητα της οποίας η βάση βρίσκεται στην περιβαλλοντική τους συνείδηση. Τα ανακυκλώσιμα υλικά αξιοποιούνται εκ νέου και έτσι αποτελούν την πρώτη ύλη για έργα τέχνης.Ο σκοπός του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου δεν είναι να παράγει έργα «ποιότητας του μουσείου» που θα εκτιμηθούν ως τέχνη αλλά έργα που να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατό γίνεται περισσότερους, να δημιουργήσει νέα πρότυπα συμπεριφοράς στα άτομα, στις ομάδες και την κοινωνία στο σύνολό της, τα οποία να συμβαδίζουν με την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος, να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις αξίες, τις στάσεις, τη δέσμευση και τις απαραίτητες ικανότητες για να προστατέψει και να βελτιώσει το περιβάλλον του, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.«Ως Πρόεδρος του Λιμένα της Σκύρου επιθυμώ και πράττω ανάλογα ώστε κάθε φιλοπεριβαλλοντική δράση να εκφράζεται να παραδειγματίζει και να ευαισθητοποιεί την κοινωνία. Το λιμάνι δεν είναι μόνο τα πλοία τα αλιευτικά και τα τουριστικά σκάφη. Είναι μία ελεύθερη ζώνη που συναντιούνται πολιτισμοί, τάσεις, και νοοτροπίες», επισήμανε ο Κυριάκος Αντωνόπουλος.
Η ομάδα αυτή θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία νέων πρότυπων συμπεριφοράς, τα οποία συνοδοιπορούν με το περιβάλλον και έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, το τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο είναι ο φορέας που θα φιλοξενεί μόνιμα το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ψηφιδωτών, μέσω της βιωματικής μάθησης αποδεικνύει πως με δημιουργική φαντασία και επένδυση είναι δυνατή η καλλιέργεια «οικολογικού ήθους» του κάθε πολίτη.
Οι συν-Ιδρυτές του Skyros Project είναι η Κωνσταντίνα Σκαναβή και ο Κυριάκος Αντωνόπουλος. Το Skyros Project προάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πρακτικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας. Με αυτό τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχοντες εκπαιδεύουν στην ουσία και τους πολίτες και έτσι προωθούν την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά. Το Skyros Project βρίσκεται στον έβδομο χρόνο από την ίδρυσή του.
Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ψηφιδωτών στη Σκύρο θα έχει τον υπ. Διδάκτορα Γιάννο Θεοδούλου (κεντρική φωτογραφία) και τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δήμητρα Παντιώρα ως επικεφαλής της δημιουργίας των νέων ψηφιδωτών που θα υπενθυμίζουν ότι ο πλανήτης μπορεί να φροντιστεί μέσα από όμορφες δράσεις, όπου τα σκουπίδια γίνονται πηγές έμπνευσης και δημιουργίας.
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη