Είναι το τρίτο βιβλίο για τα μνημεία του Μυστρά που έχει δημοσιεύσει ο συγγραφέας και το μόνο που είναι γραμμένο στα αγγλικά.
Το βιβλίο παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία του Βυζαντινού Παλατιού του Μυστρά, που οικοδομήθηκε αρχικά τον 13ο αιώνα και έγινε η έδρα των Δεσποτών του Μυστρά και κέντρο της τελευταίας αναλαμπής του βυζαντινού πολιτισμού. To επιβλητικό συγκρότημα περιγράφεται αναλυτικά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μαζί με τις αναστηλωτικές εργασίες και τις τεχνικές που εφαρμόστηκαν στην αποκατάστασή του.
Περιγραφή
Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία του Βυζαντινού Παλατιού του Μυστρά, που δημιουργήθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα και αργότερα επεκτάθηκε, για να γίνει η έδρα των βυζαντινών διοικητών και, από τα μέσα του 14ου αιώνα, η έδρα των Δεσποτών του Μυστρά και το διοικητικό κέντρο, που γύρω του άνθισαν το εμπόριο και τα γράμματα. Αυτή ήταν και η εποχή της τελευταίας αναλαμπής του βυζαντινού πολιτισμού. Η μορφή του ολοκληρώθηκε με τις επεκτάσεις των αρχών του 15ου αιώνα. Εγκαταλείφθηκε τον 18ο αιώνα και έγινε ένα τριώροφο ερείπιο μέχρι την εποχή μας. Το ερείπιο του παλατιού, που περιγράφεται αναλυτικά, μελετήθηκε και τεκμηριώθηκε σε ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, οδηγώντας σε ένα σχέδιο αναστήλωσης σύμφωνα με την αρχική του μορφή. Επιπλέον, η οργάνωση των αναστηλωτικών εργασιών, οι τεχνικές που εφαρμόσθηκαν και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες αναλύονται διεξοδικά, αποκαλύπτοντάς μας τη δημιουργία της αναστηλωμένης μορφής του Παλατιού.
Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στα Πολυτεχνεία του Μονάχου και της Καρλσρούης, απ’ όπου απεφοίτησε το 1962. Από το 1963, υπηρέτησε ως βοηθός στην έδρα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ μηχανικός το 1967. Το 1970, αναδείχθηκε υφηγητής (Privatdozent) της Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, εξελέγη καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπηρετώντας από το 1972 έως το 1985. Το 1984, έγινε μέλος της ομάδας εργασίας για την αναστήλωση των μνημείων του Μυστρά και κατόπιν εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αναστήλωση των Μνημείων του Μυστρά. Επίσης, για δέκα χρόνια υπηρέτησε ως επικουρικός σύμβουλος για τη διατήρηση και την αναστήλωση των παραδοσιακών οικιών της Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία για τα μνημεία του Μυστρά στα ελληνικά (Τα Μνημεία του Μυστρά, Αθήνα 2009, και Η Αρχιτεκτονική του Καθολικού της Μονής της Παντάνασσας του Μυστρά, Αθήνα 2012) και άλλα στα γερμανικά και αγγλικά πάνω σε γενικά αρχιτεκτονικά θέματα, όπως και πολλά άρθρα σε διάφορα περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες.
Γλώσσα Αγγλικά Ι Σελίδες 408 Ι Φωτογραφίες 906 Ι Συγγραφέας Στέφανος Σίνος
Πηγή
Author: Best News Author