Στις όχθες της λίμνης Ηραίου ή Βουλιαγμένης στην Κορινθία

Περιτριγυρισμένη από φυσικό πευκόδασος, απέχει από τη θάλασσα μόλις λίγα μέτρα. Ενας μικρός δίαυλος στα νότια τη συνδέει με τον Κορινθιακό κόλπο, διαθέτει παραλία με άμμο και έχει όμορφα σημεία για κολύμπι.

Εύκολα προσβάσιμη και ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να αποφύγουν τον πολύ κόσμο. Στις όχθες της υπάρχουν σκόρπιες ψαροταβέρνες που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το φαγητό του, στιγμές ηρεμίας με θέα στη φυσική ομορφιά.

Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και στον οικισμό Περαχώρα. Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Ενας αληθινός παράδεισος.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.

Μερικά από τα πιο όμορφα σημεία της

ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η Λίμνη Βουλιαγμένης είναι αναγνωρισμένη ιαματική πηγή από τον ΕΟΤ και συμπεριλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο «Ιαματικών πηγών Ελλάδος». Σχηματίστηκε από καθίζηση του εδάφους που εξαφάνισε ολόκληρη πόλη. Στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η λίμνη, υπήρχε ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιο, στο εσωτερικό του οποίου έτρεχαν άφθονα νερά υψηλής θερμοκρασίας, τα οποία και διέβρωσαν τα τοιχώματα, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της οροφής του σπηλαίου και την καταβύθιση του ορεινού όγκου.
Τα νερά της τροφοδοτούνται τόσο από υπόγειες πηγές όσο και από την θάλασσα, με συνέπεια να είναι υφάλμυρα. Το νερό της αναβλύζει από πηγές βάθους 50 και 100 μέτρων. Υπολογίζεται ότι η στάθμη της λίμνης υπερβαίνει κατά 50εκ. την επιφάνεια της θάλασσας και έτσι εκβάλλει σ’ αυτήν λόγω υπερχείλισης, επομένως το νερό ανανεώνεται συνεχώς από τις ιαματικές πηγές της.
Στον πυθμένα της λίμνης ανοίγεται η είσοδος ενός πολυδαίδαλου υποβρύχιου σπηλαίου που εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 3.123 μέτρων στα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα στον κόσμο με μήκος 800 μέτρα, πλάτος από 60 έως 150 μέτρα, ενώ το βάθος της σήραγγας κατά μέσο όρο φτάνει τα 80 μέτρα. Σύμφωνα με έρευνες, το εντυπωσιακό της σχήμα προήλθε από διάφορες γεωλογικές μεταβολές που δεν μπορούν να προσδιορισθούν χρονικά.

Κατά τη διάρκεια μιας εξερευνητικής κατάδυσης στο υποθαλάσσιο σπήλαιο της Βουλιαγμένης, ανακαλύφθηκε ένας τεράστιος σταλαγμίτης. Το γεωλογικό αυτό μνημείο βρίσκεται σε βάθος 105 μέτρων, περίπου 730 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου. Αυτή η ανακάλυψη άλλαξε ολοκληρωτικά τη θεωρία για τον πρόσφατο σχηματισμό της Μεσογείου, καθώς οι σταλακτίτες δε δημιουργούνται ποτέ κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Γράφτηκε από την Κωνσταντίνα Δρακουλάκου ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online


Πηγή
Author: Best News Author

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα