Στη συγκέντρωση στοιχείων, που συνθέτουν τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης των Ιονίων νήσων, με στόχο τη διατήρηση και την αξιοποίησή της , προχωρά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί πνευματικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, ερευνητές και συγγραφείς θεμάτων λαϊκής παράδοσης, αλλά και κάθε πολίτη, να καταθέσουν στοιχεία, έρευνες, μελέτες, καθώς και φωτογραφικό ή οπτιακουστικό υλικό, αποστέλλοντάς τα στο e-mail: [email protected].
«Πρόκειται» , όπως τονίζει, «για την υλοποίηση του στόχου κατάθεσης, συγκέντρωσης και επεξεργασίας των στοιχείων της λαϊκής μας παράδοσης απ’ όλα τα νησιά, προκειμένου να ερευνήσουμε και να διαπιστώσουμε τα κοινά στοιχεία, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που συνθέτουν την συνολική ταυτότητα των παραδόσεων της νησιωτικής μας Περιφέρειας».
Τα ειδικότερα κεφάλαια, στα οποία θα αναφέρονται και θα κατανέμονται τα όποια στοιχεία κατατίθενται, είναι:
- Τραγούδια της λαϊκής παράδοσης (δημοτικά) και στιχουργήματα άγνωστων ποιητών
- Αρχεία ήχου και εικόνας με τραγούδια και χορούς της λαϊκής παράδοσης
- Δημοτικοί χοροί (όχι σύγχρονες χορογραφίες)
- Λαϊκά δρώμενα από τους κύκλους της ζωής και του χρόνου
- Τοπικές ψαλτικές παραδόσεις
- Τοπικά γλωσσικά ιδιώματα (ντοπιολαλιά)
- Τοπικοί θρύλοι και παραμύθια
- Λαϊκές τέχνες – Η τέχνη της πέτρας, του σιδήρου και λοιπών μετάλλων, η κεραμική και αγγειοπλαστική, η λαϊκή αρχιτεκτονική, η υφαντική και τα κεντήματα.
- Παραδοσιακές φορεσιές
- Παραδοσιακές μέθοδοι αγροτικών καλλιεργειών
- Τοπική κουζίνα (συνταγές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας κλπ.)
- Διάφορα (σχετικής θεματολογίας που δεν έχουν ονομαστικά αναφερθεί)
Στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει ότι, ειδική ολιγομελής επιτροπή που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, θα προχωρήσει στην επεξεργασία, ομαδοποίηση, αξιολόγηση, σύγκριση και παρουσίαση των στοιχείων μέσα από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Ι.Ν. Πέραν αυτού προβλέπονται και ζωντανές παρουσιάσεις ανά θεματολογία, σε εκδηλώσεις που θα οργανωθούν στα νησιά μας με στόχο να γνωρίσουμε οι πολίτες της Περιφέρειας τα στοιχεία που συνθέτουν τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης και τις ρίζες της αλλά και να συμβάλουμε στη διατήρηση και την αξιοποίησή της.
Αναλυτικά :
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ.Δ/νση : Αλυκές Ποταμού ΤΚ : 49100 Κέρκυρα Πληροφορίες: Ειρήνη Ράντου, Θεοδώρα Σουρτζίνου
Τηλέφωνο: 2661032859 E-mail: [email protected]
Κέρκυρα, 03/ 03 / 2021
Προς
Δημάρχους Δήμων
Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Θέμα: «Η λαογραφία στα Ιόνια Νησιά, καθρέπτης της ταυτότητας των Επτανησίων. Συγκέντρωση στοιχείων της λαϊκής παράδοσης των Ιονίων Νήσων»
Αξιότιμοι Κυρία και Κύριοι Δήμαρχοι.
Σε συνέχεια μιας πρώτης διερευνητικής διαδικτυακής συνάντησης με συμμετέχοντες από τα Ιόνια νησιά με θέμα: «Στοιχεία λαϊκής παράδοσης στα Ιόνια Νησιά», επανερχόμαστε με την παρούσα πρόσκληση συνεργασίας για να κάνουμε το επόμενο ουσιαστικό βήμα. Πρόκειται για την υλοποίηση του στόχου κατάθεσης, συγκέντρωσης και επεξεργασίας των στοιχείων της λαϊκής μας παράδοσης απ’ όλα τα νησιά, προκειμένου να ερευνήσουμε και να διαπιστώσουμε τα κοινά στοιχεία αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την πλούσια ταυτότητα του τρόπου ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της νησιωτικής μας Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε πνευματικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, ερευνητές και συγγραφείς θεμάτων λαϊκής παράδοσης αλλά και κάθε πολίτη που έχει κάτι να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή, να καταθέσουν στοιχεία, έρευνες, μελέτες, καταγραφές καθώς και φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό, αποστέλλοντάς τα στο e-mail: [email protected].
Η ενημέρωση και ενεργοποίηση εκ μέρους σας των ανθρώπων και των φορέων του Δήμου σας θα είναι πολύτιμη.
Τα ειδικότερα κεφάλαια στα οποία θα αναφέρονται και θα κατανέμονται τα όποια στοιχεία κατατίθενται, είναι:
1. Τραγούδια της λαϊκής παράδοσης (δημοτικά) και στιχουργήματα άγνωστων ποιητών
2. Αρχεία ήχου και εικόνας με τραγούδια και χορούς της λαϊκής
παράδοσης
3. Δημοτικοί χοροί (όχι σύγχρονες χορογραφίες)
4. Λαϊκά δρώμενα από τους κύκλους της ζωής και του χρόνου
5. Τοπικές ψαλτικές παραδόσεις
6. Τοπικά γλωσσικά ιδιώματα (ντοπιολαλιά)
7. Τοπικοί θρύλοι και παραμύθια
8. Λαϊκές τέχνες – Η τέχνη της πέτρας, του σιδήρου και λοιπών μετάλλων, η κεραμική και αγγειοπλαστική, η λαϊκή αρχιτεκτονική, η υφαντική και τα κεντήματα.
9. Παραδοσιακές φορεσιές
10. Παραδοσιακές μέθοδοι αγροτικών καλλιεργειών
11. Τοπική κουζίνα (συνταγές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας κλπ.)
12. Διάφορα (σχετικής θεματολογίας που δεν έχουν ονομαστικά αναφερθεί)
Ειδική ολιγομελής επιτροπή που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, θα προχωρήσει στην επεξεργασία, ομαδοποίηση, αξιολόγηση, σύγκριση και παρουσίαση των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν μέσα από τον ιστότοπο (www.pin.gov.gr ) της Περιφέρειας Ι.Ν. στην ενότητα «Ιόνια Νησιά 2021».
Πέραν αυτού προβλέπονται και ζωντανές παρουσιάσεις ανά θεματολογία, σε εκδηλώσεις που θα οργανωθούν στα νησιά μας με στόχο να γνωρίσουμε οι πολίτες της Περιφέρειας τα στοιχεία που συνθέτουν τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης και τις ρίζες της αλλά και να συμβάλουμε στην διατήρηση και την αξιοποίησή της.
Σας ευχαριστώ για την συνεργασία και σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τον σύνδεσμο με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που θα ορίσετε.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου