Με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, κας Σοφίας Μαυρίδη πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η πόλις εάλω» , τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της πόλης μας σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού.
Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, πολυαισθητηριακά, μέσα από δραματοποιημένη αφήγηση και διαδραστικά παιχνίδια, να γνωρίσουν το ιστορικός γεγονός της Άλωσης, αλλά και το Βυζάντιο συνολικότερα. Με όχημα τις παιγνιώδεις δράσεις και τις ψυχοκινητικές δραστηριότητες, είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν και να αναγνωρίσουν τη βυζαντινή κληρονομιά και να κατανοήσουν το βαθιά σημαντικό γεγονός της Άλωσης, μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού και των επιρροών του Βυζαντίου.
Παιχνίδια βασισμένα στη ζωγραφική και τη μουσική βοήθησαν να ζωντανέψουν σημαντικά κομμάτια και σπουδαίες στιγμές του βυζαντινού πολιτισμού. Παιχνίδια μυστηρίου για εκείνη την εποχή βοήθησαν τα παιδιά να γίνουν «μικροί εξερευνητές» μιας άλλης εποχής. Στόχοι του προγράμματος ήταν η ιστορική γνώση της Άλωσης με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο, η ανακάλυψη της συνολικής συνεισφοράς του Βυζαντίου στις τέχνες, στις θετικές επιστήμες, στις ανθρωπιστικές σπουδές και σαφέστατα η αναγνώριση, μέσα από θεματικά παιχνίδια, της κλασικής κληρονομιάς.
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας κα Σοφία Μαυρίδη χαιρέτησε την δράση τονίζοντας τη σημασία της γνώσης της ιστορίας και του πολιτισμού μέσα από τη φράση του Κικέρωνα «Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία». Κι ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό ειδικά σε παιδιά αυτής της ηλικίας είναι μέσω εκπαιδευτικών δράσεων». Άλλωστε λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.
Το πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.