Ευρεία σύσκεψη για την αντιπυρική θωράκιση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαΐου στο Δημαρχείο, παρουσία του Γενικού Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, κ. Φοίβου Θεοδώρου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων.
Η σύσκεψη ήταν αποτέλεσμα αιτήματος του Δημάρχου, κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου που υποβλήθηκε προ ολίγων ημερών, σε συνέχεια σχετικής συνάντησής του με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά στο γραφείο του στην Αθήνα, παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Ισίδωρου Κούβελου και του Ηλείου Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Οκτώβριο του 2020.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν να περιφρουρηθεί η παγκοσμίου ακτινοβολίας περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο, με γρήγορη υλοποίηση και σύντομες παρεμβάσεις εντός της αντιπυρικής περιόδου, να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες δράσεις (συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, δασικού και αγροτικού δικτύου για διευκόλυνση πρόσβασης πυροσβεστικών μέσων, εγκατάσταση υδατοδεξαμενών, μεταφορά δικτύων ηλεκτρισμού, κ.α.). Επίσης, να εξεταστεί η υπαγωγή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ως επαπειλούμενης περιοχής σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 26 του ν.4662/2020 για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Κατεγράφη από όλους τους παρόντες φορείς η ανάγκη υλοποίησης έργων συντήρησης, περαιτέρω διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, συντήρησης του αγροτικού και δασικού δικτύου πρόσβασης των πυροσβεστικών μέσων, προσθήκη κρουνών, δεξαμενών, πυροφυλακίων, κλπ. Βεβαίως επισημάνθηκε η έλλειψη οικονομικών πόρων που πρέπει να χορηγηθούν από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού.
Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Θεοδώρου και τους συνεργάτες του, καθώς επίσης τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά και τον Γ.Γ. κ. Παπαγεωργίου για τις παρεμβάσεις τους. Ζήτησε αρχικά να εξεταστεί η υπαγωγή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ως επαπειλούμενης περιοχής σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας του άρθρου 26 του ν.4662/2020 για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Τόνισε ότι η Ολυμπία έχει ανάγκη από όλα αυτά επειδή πρόκειται για ένα πολιτιστικό κεφάλαιο παγκόσμιου μεγέθους και αναφέρθηκε στην οδυνηρή εμπειρία των πυρκαγιών του 2007 που απειλήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος, διαβλέποντας ότι παρόμοιες συνθήκες μπορούν να ενσκήψουν ξανά, λόγω και των προβλημάτων κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι σε επόμενη φάση πρέπει να εξεταστεί η εκπόνηση ειδικής μελέτης ευρύτερα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και η υλοποίηση έργου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. «Οι πόροι μας δεν είναι επαρκείς. Προσβλέπουμε στη βοήθεια της Γ.Γ.Π.Π. και του ίδιου του κ. Υφυπουργού, ο οποίος προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα έλλειψης πόρων. Όλα αυτά έχουν στόχο να προστατεύσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες των δημοτών μας και βεβαίως τη φήμη της χώρας», κατέληξε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το 2007 σημάδεψε ανεξίτηλα την Ολυμπία, έτσι επιβάλλεται ένα πλήρες σχέδιο δράσης για να μην επαναληφθεί το ίδιο. Παρατήρησε ότι, αν και σε 14 χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν μπορεί εκ των ενόντων να αντιμετωπίσει μια μεγάλη απειλή και πρέπει να στηριχθεί σημαντικά.
Προτάσεις
Ο κ. Θεοδώρου ζήτησε τις προτάσεις όλων των παριστάμενων φορέων προκειμένου να αποκρυσταλλώσει άποψη για την κατάσταση στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Τοποθετήθηκε αρχικά ο Δασάρχης Ηλείας, κ. Παναγιώτης Λάττας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει στο Δασαρχείο έτοιμη μελέτη για παρεμβάσεις πυροπροστασίας ύψους 260.000 ευρώ αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια για την εφαρμογή της. Ιδιαίτερα τόνισε το γεγονός ότι, από τα 450 συνολικά χιλιόμετρα οδικού δικτύου στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Δασαρχείο με τους υπάρχοντες πόρους μόλις και μετά βίας μπορεί να συντηρήσει τα 60. Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κα Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, τόνισε ότι έχουν γίνει αποψιλώσεις, συντηρήσεις και άλλες σχετικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο, σημειώνοντας ότι υπάρχει και σχέδιο απομάκρυνσης επισκεπτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ακολούθως τοποθετήθηκαν οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Βασίλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Φλέσσας και Χάρης Σπηλιόπουλος, επισημαίνοντας τα επιμέρους προβλήματα και την επιχειρησιακή κατάσταση του Δήμου (έλλειψη χειριστών και προσωπικού γενικότερα, έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, ακαθάριστα οικόπεδα, προβλήματα προσβασιμότητας κλπ).
Για τις επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μίλησαν ο Υποστράτηγος – Συντονιστής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας, κ. Γεώργιος Πουρναράς, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας κ. Βασίλης Σολδάτος και ο Διοικητής Π.Υ. Πύργου κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος. Τοποθετήθηκαν ακόμη ο Διευθυντής της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Βαγγέλης Φρύγγης, ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Γιώργος Καρανικολός.
Ο κ. Θεοδώρου συνέλεξε όλες τις πληροφορίες, ενώ ζήτησε στοιχεία μελετών και χάρτες των υπό παρέμβαση περιοχών του Δήμου, προκειμένου να μεριμνήσει για την άμεση υλοποίηση δράσεων πυροπροστασίας. Παρατήρησε, τέλος, ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρον κάποιες δυνατότητες αυτοοργάνωσης, όπως η συγκρότηση ομάδων σε Κοινότητες και η πραγματοποίηση ασκήσεων εκκένωσης του αρχαιολογικού χώρου.