Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων

Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης αποτελεί πλέον και επίσημα μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Τη σχετική απόφαση ένταξης, με αρχική περίοδο ισχύος τεσσάρων ετών την οποία ακολουθεί διαδικασία επαναξιολόγησης, έλαβε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO στις 21 Απριλίου 2021 συμπεριλαμβάνοντας άλλα 7 Γεωπάρκα από διάφορες χώρες (Δανία, Φιλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Ινδονησία και 2 από Ιταλία).

Πλέον, στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO έχουν ενταχθεί 169 Γεωπάρκα προερχόμενα από 44 χώρες, ενώ το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης είναι το 6ο από την Ελλάδα, καθώς έχουν προηγηθεί αυτά της Λέσβου, του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη, του Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και του Βίκου-Αώου στην Ήπειρο.

Η επίσημη ανακοίνωση ένταξης έγινε στο πλαίσιο μεγάλης διαδικτυακής εκδήλωσης  υποδοχής των νέων μελών που διοργάνωσε στις 22 Απριλίου το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γης. Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν οι Miguel Clüsener-God, Διευθυντής Οικολογικών και Γεωεπιστημών της UNESCO, ο Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και η Ελληνίδα Πρέσβης στην UNESCO, Μαρία Διαμαντοπούλου. Κεντρικός ομιλητής και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής κ. Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Την παρουσίαση του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης χαιρέτησε αρχικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης, εκπροσωπώντας και τον Συντονιστή Φορέα του Γεωπάρκου ως Πρόεδρος της ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. Στη συνέχεια η επιστημονική υπεύθυνη του Γεωπάρκου Δρ. Άννα Ράσσιου παρουσίασε με οπτικοακουαστικό υλικό τα ιδιαίτερα γεωλογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του. Τέλος, η Άννα Μπατσή, γεωλόγος, συντόνισε από το Αρχοντικό Δόλγκηρα στη Σιάτιστα τη ζωντανή μουσική εκδήλωση για τη φιλοξενία της οποίας ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μαρκίδες Πούλιου».

Το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης  εκτείνεται στη δυτική πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από την Βόρεια Πίνδο και τα σύνορα μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Ηπείρου, μέχρι και τα Μπουχάρια της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στο νότιο τμήμα του, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση περίπου 2.500 τ.χλμ. Περιλαμβάνει τα παλαιότερα πετρώματα της Ελλάδος, ηλικίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ετών, αλλά και τους πιο πρόσφατους σχηματισμούς, με κύριο χαρακτηριστικό του την ένωση των τεκτονικών πλακών Ευρώπης και Αφρικής στην κοιλάδα του Μεσιού Νερού στον Βούρινο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης στην ιστοσελίδα www.geoparkgrevenakozani.com


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα