Το υποβρύχιο ρομπότ που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να δώσει λύση στους πνιγμούς ανθρώπων σε πισίνες και λίμνες.
Σχεδόν 420 άτομα πνίγηκαν στη Γερμανία το 2019, με τους περισσότερους να χάνουν τη ζωή τους σε λίμνες γλυκού νερού, αλλά και σε πισίνες. Η λύση στην απουσία ναυαγοσωστών θα μπορούσε να είναι ένα πλωτό υποβρύχιο ρομπότ διάσωσης.
Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Προηγμένων Συστημάτων του Fraunhofer στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης με ένα ρομπότ που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, το μοναδικό του είδους του παγκοσμίως. Οι κάμερες παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες στην οροφή της πισίνας καταγράφουν τα μοτίβα κίνησης και τη θέση του πνιγμένου ατόμου στην πισίνα και στέλνουν τις συντεταγμένες στο ρομπότ, σε μια βάση σύνδεσης στο πάτωμα της πισίνας, η οποία ανοίγει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.Μόλις το όχημα φτάσει στον προορισμό του, εντοπίζει το απειλούμενο άτομο και το μεταφέρει στην επιφάνεια. Ένας στερεωτικός μηχανισμός εμποδίζει τα άψυχα σώματα να γλιστρούν προς τα κάτω καθώς εμφανίζονται.
Στις λίμνες, τα drone και τα συστήματα zeppelin αναλαμβάνουν το καθήκον των κάμερων παρακολούθησης. Επειδή η ορατότητα είναι περιορισμένη, το υποβρύχιο όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ακουστικούς αισθητήρες αντί για οπτικούς. Οι ηχώ των ηχητικών κυμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό των θέσεων και του προσανατολισμού των ανθρώπων, με τέτοιο τρόπο ώστε το ρομπότ να μπορεί να κατευθύνεται αυτόνομα στο άτομο-στόχο και να το σώζει.
Αυτό έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί στην πράξη μέσω των πολύ εντυπωσιακών δοκιμών ανοιχτού νερού που διεξήγαγαν ερευνητές στη λίμνη Hufeisensee στο Halle (Saale).
Ένα ομοίωμα 80 κιλών εναποτέθηκε σε βάθος τριών μέτρων. Το ρομπότ το πήρε στη συνέχεια, το ασφάλισε στη θέση του, το έφερε στην επιφάνεια μέσα σε ένα δευτερόλεπτο και το μετέφερε μέσω της συντομότερης διαδρομής – απόσταση 40 μέτρων – στην ακτή, όπου η ομάδα διάσωσης περίμενε ήδη.Όταν το ρομπότ ενημερώνεται για έκτακτη ανάγκη, ένα σήμα ειδοποιεί την ομάδα αμέσως. «Η πλήρης επιχείρηση διάσωσης διήρκεσε πάνω από δύο λεπτά. Τα θύματα πρέπει να αναζωογονηθούν εντός πέντε λεπτών για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες βλάβες στον εγκέφαλο. Καταφέραμε να παραμείνουμε μέσα σε αυτό το κρίσιμο χρονικό πλαίσιο χωρίς προβλήματα », εξηγούν οι αρμόδιοι, σύμφωνα με το
Δύο Τυχεροί θα κερδίσουν 5 μέτρα RGB ταινία LED μαζί με την τοποθέτηση της!
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη