«Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων» με τους String Demons (27/8) και τις Αδελφές Βουγιουκλή (28/8)

Με το διήμερο «Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων» ανοίγει την Παρασκευή η αυλαία στις φετινές Εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός» που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά με δωρεάν είσοδο.

Ανηφορίζουμε στους μοναδικούς Βυζαντινούς Νερόμυλους, τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, για να απολαύσουμε μοναδικές πολιτιστικές βραδιές

➢ την Παρασκευή 27/8, με τους String Demons,  το “δαιμονικό” ντουέτο εγχόρδων που πλέκει το ροκ,  την κλασική και την παραδοσιακή μουσική με ευρηματικότητα και λυρισμό, και

➢ το Σάββατο 28 Αυγούστου, με τις Αδελφές Βουγιουκλή, μια κατάδυση στις πολυπολιτισμικές μουσικές – από την παράδοση της Ελλάδας, της Κάτω Ιταλίας, της Βαλκανικής πολυφωνίας μέχρι την παράδοση του… κόσμου.

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων: 20.30.

String Demons

Οι String Demons, τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, είναι ένα ντουέτο εγχόρδων (βιολοντσέλο, βιολί) που ξεκίνησε την κοινή μουσική του πορεία το 2014, συνθέτοντας, ερμηνεύοντας και διασκευάζοντας με πρωτότυπο τρόπο, ιδιαίτερη ματιά και επιρροές από ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα που ξεκινά από την κλασική μουσική -από την οποία άλλωστε προέρχονται- μέχρι την ελληνική παραδοσιακή / λαϊκή, τη rock, τη heavy metal, την pop, τους βυζαντινούς ύμνους κ.α., χωρίς ταμπέλες και μουσικές “παρωπίδες”.

Το βιολοντσέλο του Κωνσταντίνου, το βιολί της Λυδίας, οι φωνές τους, η ματιά τους πάνω στις συνθέσεις των Iron Maiden, του Haendel , του Vivaldi, του Βαμβακάρη και πολλών άλλων, εκεί που ο Bach συναντιέται με τους Queen, η Lady Gaga με τα Λαϊκοδημοτικά, οι Abba με τα Ποντιακά, οι εξ’ ολοκλήρου δικές τους συνθέσεις, ο ηλεκτρισμός σε αντίθεση με την κλασική παιδεία των δύο αδελφών, όλα αυτά σχηματίζουν τη μουσική “ιδιοσυγκρασία” των String Demons.

Και οι δύο πήραν τα διπλώματα τους με Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο, με δασκάλους τους Renato Ripo και Δημήτρη Σέμση, έχουν βραβευτεί επανειλημμένα σε διαγωνισμούς και λάβει ενεργά μέρος σε σεμινάρια και master classes μεγάλων δασκάλων (Mischa Maisky, Raphael Oleg, Sergei Kravtsenko, Natalia Gutman κ.ά.) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους και σχήματα του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου, όπως: Βαγγέλης Μπουντούνης, Μαρία Χαιρογιώργου, Μάρω Ραζή, Στέφανος Κορκολής, Μαρία Φαραντούρη, Ηλίας Καρελλάς, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Περικλής Κούκος, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Γιώργος Τρανταλίδης, Άλκης Παπαδόπουλος, Akiko Koizumi, Άγγελος Αντωνόπουλος, Τζώρτζια Κεφαλά (Μπλε), Θύμιος Παπαδόπουλος, Αντιγόνη Γύρα (Κινητήρας-Χοροθέαμα), Λευτέρης Ελευθερίου, Ανδρέας Πυλαρινός, Νίκος Σούλης, AcrOdance, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, 100 Κιθάρες, Ciccada κ.ά. Έχουν εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε πάρα πολλά θέατρα, μουσικές σκηνές, μουσεία, φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος και έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος, Νέα Υόρκη). Έχουν δώσει και γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές (Μηχανή του Χρόνου, “Πίσω δε γυρνάω”) και θέατρο (Όρνιθες, Σιδεράδες, Συρανό ντε Μπερζεράκ) αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφόρησε ο δίσκος τους ‘’String Demons’’, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, την επιτυχημένη τους ‘’ματιά’’ πάνω στα παραδοσιακά ‘’Καγκέλια’’. Το 2016 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος με τίτλο ”Fear of the Bach” που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από δημοσιογράφους και ακροατές, κλείνοντας μέσα του ένα ποιοτικό ”Συμφωνικό Πανηγύρι’’, όπως το ονόμασαν. Το 2017 κυκλοφόρησε ο τρίτος τους δίσκος από την MINOS EMI UNIVERSAL με τίτλο ‘’Rise of Strings’’, στον οποίο, ακόμη πιο ξεκάθαρα απ’ ότι στους προηγούμενους, μέσα από οργανική μουσική αλλά και τραγούδια, σχηματίζεται το ολοκληρωμένο μουσικό στυλ της μπάντας, βασισμένο στα έγχορδα, στις φωνές τους, στα επικά, soundtrack ή ξεκάθαρα heavy metal κρουστά, αλλά με σύγχρονο, metal και ποπ ρυθμικό και ενορχηστρωτικό στυλ. Το album αυτό, το 2018 – 2019 βρέθηκε μέσα στα 15 CD με τις καλύτερες φυσικές πωλήσεις στην Ελλάδα. Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Susaeta σε format  cd/βιβλίο η μουσική και τα τραγούδια που έγραψαν για την παράσταση “Όρνιθες” που παρουσιάστηκε σε διασκευή του Ηλία Καρελλά στο “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”.

Τη σεζόν 2019-2020 εμφανίστηκαν, έγραψαν πρωτότυπη μουσική και διασκεύασαν με ανατρεπτικό τρόπο αριστουργήματα της κλασικής μουσικής στην παράσταση “Συρανό ντε Μπερζεράκ” σε σκηνοθεσία του Ηλία Καρελλά και κινησιολογία της Αντιγόνης Γύρα. Η παράσταση ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Κάππα, την παρακολούθησαν πάνω από 35.000 θεατές και έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Στη μέχρι τώρα πορεία τους ως σχήμα έχουν καταφέρει να σταθούν δίπλα στα κορυφαία ξένα σχήματα του είδους με τους ανατρεπτικούς-ψυχαγωγικούς δίσκους και τις συναυλίες τους, έχοντας αποκτήσει φανατικό κοινό.

Αδελφές Βουγιουκλή

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, «οι ιέρειες της πολυπολιτισμικότητας» όπως έχουν χαρακτηρισθεί, έχοντας στο ενεργητικό τους μια δυνατή παρουσία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, παρουσιάζουν στο Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων μια μουσική παράσταση μοναδικής αισθητικής που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, τον σπαραγμό του πορτογαλέζικου fado και τη δωρικότητα των blues και του gospel της Αμερική και φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου.

Οι δύο μουσικοί – performers με τις αυθεντικές και εκρηκτικές τους ερμηνείες συνεπαίρνουν τα ακροατήρια ανά τον κόσμο, με ένα πλήθος εμφανίσεων σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις. Η μυσταγωγία και η αμεσότητα των μουσικών τους παραστάσεων αναδεικνύει τον αρχέγονο παγκόσμιο ήχο έχοντας όχημα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο αλλά και τις δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Συντελεστές: Ελένη Βουγιουκλή (τραγούδι, πιάνο), Σουζάνα Βουγιουκλή (τραγούδι, πιάνο, κιθάρα), Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα), Χρήστος Τσαπράζης (κοντραμπάσο).

Βιογραφικά στοιχεία

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις µουσικές του κόσµου και να πειραµατίζονται µε τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές µουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έµφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και µε σεβασµό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και µε τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες.

Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών: ρεµπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συµπεριλαµβανοµένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικο fado, ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα,  ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αµερικάνικο µπλουζ, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις.

Έχουν συνεργαστεί µε πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως µε τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο, τον Goran Bregovic, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Ψαραντώνη, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου (cd «Ο Σαµάνος»), την Τατιάνα Λύγαρη ( στο µουσικό βαγόνι Orient express του θεάτρου Το Τρένο στο Ρούφ, µε τις µουσικές παραστάσεις «Μάγισσες στο Ρούφ» και «Οι κυρίες τραγουδούν και … µπλούζ»), τον Χρήστο Θηβαίο και Γιάννη Σπάθα (cd «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή»), τον Γιώργο Καζαντζή, τους Ghetonia, τον Μιχάλη Τζουγανάκη, τον Βασίλη Λέκκα, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Βασίλη Σκουλά, τους Rotting Christ κ.ά.

Έχουν δώσει συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής µουσικής σε σηµαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ, όπως στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Μιλάνο το 2015, σε χώρους ιδιαίτερης δυναµικής, όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, το International Mugham Centre στο Μπακού, σε αρχαία θέατρα και πύργους, σε όλα τα Μέγαρα Μουσικής της Ελλάδας, σε εθνικά θέατρα αλλά και σε σηµαντικά jazz clubs σε Ελβετία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Η.Π.Α, Ουκρανία, Λουξεµβούργο, Βέλγιο, Τουρκία,  Ρουµανία, Νεπάλ, Αζερµπαϊτζάν κ.α. Carnegie Hall, New York, 2013

Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και µεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι πτυχιούχος του Τµήµατος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας και συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπαϊκη Ένωση και Τουρκία». Έχει σπουδές στο πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και µονωδία, βυζαντινή µουσική, τζαζ τραγούδι και θεωρητικά, κλασικό και παραδοσιακό χορό. Σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε µε το δηµοτικό τραγούδι και σαν µαθήτρια διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισµό του Υπουργείου Παιδείας, µε το Α΄ Βραβείο στο τραγούδι a cappella. Από το 2004  συνεργάζεται µε το εργαστήριο έρευνας παραστατικών τεχνών Alma Kalma και την έρευνα πάνω στο θέατρο-performing και τη σωµατοποίηση του τραγουδιού. Μιλάει αγγλικά,  γαλλικά, τούρκικα, αραβικά και σε βασικό επίπεδο ρωσικά και ιταλικά.

Η Σουζάνα γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι πτυχιούχος Τµήµατος Μαθηµατικών, κατεύθυνση Καθαρά Μαθηµατικά, του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης µε 10  πρωτότυπες εργασίες στην Άλγεβρα. Έχει σπουδές στο πιάνο, κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και µονωδία, τζαζ τραγούδι και θεωρητικά, κλασικό, παραδοσιακό και αφρο-τζαζ χορό. Από το 2004 συνεργάζεται µε το εργαστήριο έρευνας παραστατικών τεχνών Alma  Kalma και την έρευνα πάνω στο θέατρο-performing και τη σωµατοποίηση του τραγουδιού.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, και σε βασικό επίπεδο ιταλικά και πορτογαλικά.

Δισκογραφία: To Be Safe (2013, Souel Productions), Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή (2009, Lyra-Legend «Μελιτότροπο») , Μελιτότροπο (2002)

Συµµετοχές: Η ποίηση στο ελληνικο τραγούδι – Μαρία Φαραντούρη (2003, Legend), Ευριπίδη Ιφιγενεια η εν Ταύροις – Γιώργος Καζαντζής (2003, Polytropon / fm records) Ο Σαµάνος – Θανάσης Παπακωνσταντίνου & Διονύσσης Σαββόπουλος (2008, Lyra),   Ποιά πάθη από τον έρωντα – Λουδοβίκος των Ανωγείων (2008, Lyra),  Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο – Θανάσης Γκαϊφύλλιας (2010, Lyra), Θνητάριο – Δηµήτρης Καρράς, Skull & Dawn (2012), … µόνο να ταξιδεύω – Βαγγέλης Τσακίρης (2015), Μια διαδροµή από τα γράµµατα στο Μακρυγιάννη στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου – Ηλίας Ανδριόπουλος (Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 2013, Polytropon),  Κατά τον δαίµονα εαυτού- Rotting Christ (2013, Season of mist)

Συµµετοχή σε Φιλµογραφία:

  • Οι επισκέπτες, σκηνοθεσία Θοδωρής Παπαδουλάκης (µουσική επένδυση) 2015
  • Massaw (teeser), Klystar Production (µουσική επένδυση) 2015
  • Σαν οίκτος (Αnimation), σκηνοθεσία Αφροδίτη Μπιζούνη, illustration Χρήστος
  • Κούρτογλου (indivisuals.net) (παραγωγή & πρωτότυπη µουσική) 2013
  • Ελλειπτική τροχιά (µικρού µήκους), σκηνοθεσία Ιωάννης Πρωτονοτάριος (πρωτότυπη µουσική επένδυση) 2007

Ο Νερόμυλος: μια σοφή μηχανή στο μυλοτόπι Πολίχνης

O Nερόμυλος ήταν μια σοφή στη σύλληψή της μηχανή, με απλή κτηριολογική δομή και εξοπλισμό. Λειτουργούσε απολύτως οικολογικά, δίνοντας νερό ο ένας στον άλλο. Απαιτούσε διπλή παροχή νερού και στηριζόταν στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητική ενέργεια και στη μεταφορά της περιστροφικής κίνησης της φτερωτής και του κάθετου άξονα στη μυλόπετρα, χωρίς την παρεμβολή γραναζιού.

Οι Νερόμυλοι αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη μηχανή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που αντικατέστησε τη βαριά χειρωνακτική εργασία.

Κατείχαν πρωτεύουσα σημασία στο βυζαντινό οικονομικό σύστημα, δεδομένου ότι αποτελούσαν τη βάση της πρωτογενούς παραγωγής και εισέφεραν σημαντικά φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για άλεση καρπών, αλλά και σύνθλιψη μπαρούτης και ελαιοκάρπων για παραγωγή ελαιόλαδου, σφυρηλάτηση μετάλλων, επεξεργασία υφασμάτων (ρασοτριβή – μαντάνι), πριόνισμα, κίνηση κεραμικού τροχού κ.λ.π.

Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται με το αστικό λεωφορείο Νο 1, από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Σκλαβενίτη Ευκαρπίας.

Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης με τα λεωφορεία Νο 28, 29.

Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης

Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την ιστορική σημασία, την ευκολία πρόσβασης και τη λειτουργικότητα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της ενώ με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκε ”Μνημείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων”.

Το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων της Πολίχνης, χωρητικότητας 500 ατόμων, χώρος απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Σεπτέμβριο του 2015, μετά από πολλά χρόνια αχρησίας.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, είχε παρουσιάσει τότε μια μοναδική συναυλία, σε μια πετυχημένη σύμπραξη του Δήμου Παύλου Μελά και του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Έκτοτε, το νερό κύλισε στα «μυλοτόπια» της ιστορίας και έβαλε για τα καλά το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο χάρτη της πολιτιστικής ατζέντας ολόκληρης της πόλης, με τις μοναδικές μουσικές και θεατρικές βραδιές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων που οργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού στο τέλος του καλοκαιριού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΣΕ PDF


ΩΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Συναυλίες – Θέατρα: 20.30

Θέατρο Σκιών: 20.00

Σσσς…αρχίζει”, αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών: 19.30


Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένη χωρητικότητα προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» δεν απαιτείται rapid test, self test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη τόσο κατά την προσέλευση και αναχώρηση από τον χώρο, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, για την προστασία εργαζομένων, καλλιτεχνών και θεατών.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί, γι αυτό σας καλούμε να ενημερώνεστε καθημερινά από το www.pavlosmelas.gr και το facebook του δήμου Παύλου Μελά.

Περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Πολιτισμού

2313 302937, 835 [email protected]

Θερμές ευχαριστίες προς τα Μέσα Ενημέρωσης

Ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τα Μέσα Ενημέρωσης και όλους όσους προβάλλουν τις εκδηλώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και στην προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα