Στον ρόλο και στην ανεκτίμητη, πολύπλευρη συμβολή των γυναικών στην προετοιμασία, στην οργάνωση και στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης του 1821 αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την παρουσίαση στα Καλάβρυτα του βιβλίου της Ιστορικού και συγγραφέως Βασιλικής Λάζου «Γυναίκες και Επανάσταση 1821 -Απ’ τον οθωμανικό κόσμο στο ελεύθερο ελληνικό κράτος».
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων, τον οποίο και συνεχάρη για την πρωτοβουλία του ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων εστίασε ιδιαίτερα στο έργο των καθημερινών γυναικών της προεπαναστατικής και της επαναστατικής περιόδου, σημειώνοντας ότι «οι ανώνυμες, καθημερινές γυναίκες είναι παρούσες στην τροφοδοσία και στην εμψύχωση των αγωνιστών, είναι παρούσες στις μάχες, είναι παρούσες στην περίθαλψη των ανδρών, είναι παρούσες γαλουχώντας τα παιδιά τους με τη σπίθα της Ελευθερίας, της Πίστης και της Πατρίδας και παρούσες ώστε αυτή η σπίθα να γίνει φλόγα και τελικά νικητήρια δύναμη».
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι «οι αφανείς ηρωίδες του ’21 συμβάλλουν πολύπλευρα στην Επανάσταση κόντρα, όχι μόνο στον εχθρό, αλλά και στους κοινωνικούς περιορισμούς που συνόδευαν το φύλο τους. Κόντρα σε κοινωνικά όρια που τις κατέτασσαν σε συγκεκριμένους ρόλους. Αν και όλοι οι ρόλοι τους ήταν πάντα πρώτης γραμμής».
Αναφερόμενος στο βιβλίο της κ. Λάζου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η ιστοριογραφία, αναλογικά με το εύρος της συμμετοχής και της συνεισφοράς των γυναικών στον Αγώνα, στο πριν και στο μετά, δεν είναι τόσο πλούσια. Είναι ελλειμματική. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που καθιστά το βιβλίο της κυρίας Λάζου ως μια απ’ τις πιο ξεχωριστές, πολύτιμες και ενδιαφέρουσες εκδόσεις, με αφορμή και τη συμπλήρωση φέτος των 200 χρόνων απ’ την κήρυξη της Επανάστασης στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας».
Και πρόσθεσε: «Εδώ, στα Καλάβρυτα, εδώ απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, εδώ είναι ο φυσικός τόπος να παρουσιαστεί ένα βιβλίο που μιλά για την ηρωίδα γυναίκα του ’21. Τη σύζυγο, τη μητέρα, την κόρη, την αδελφή αλλά και τη χήρα της πρώτης περιόδου του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ηρωίδες, δηλαδή, ισάξιες με τους άνδρες τους. Γυναίκες που αγωνίστηκαν με ανδρεία, με παλληκαριά, που ατρόμητες και δοξασμένες, αψήφησαν τον θάνατο στο όνομα της γης, της πατρίδας, της πίστης και της Ελευθερίας. Γυναίκες που χωρίς τη συμμετοχή τους η Επανάσταση δεν θα είχε σίγουρα την έκβαση που είχε».