1η Συνάντηση για την Ομάδα Πυρήνα, του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσεων URBACT – «KAIRÓS, Η Πολιτιστική Κληρονομιά μας ως αστική αναγέννηση» – Heritage as Urban Regeneration | KAIRÓS | Ο Δήμος |

1η Συνάντηση για την Ομάδας Πυρήνα (Core Group), του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσεων URBACT – «KAIRÓS, Η Πολιτιστική  Κληρονομιά μας ως αστική αναγέννηση» – Heritage as Urban Regeneration

Στις 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, η 1η συνάντηση της Ομάδας Πυρήνα (Core Group), του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσεων URBACT – «KAIRÓS Η Πολιτιστική  Κληρονομιά μας ως αστική αναγέννηση», στο οποίο ο Δήμος Ηρακλείου, είναι εταίρος.

Το Core Group είναι μια Ομάδα που βρίσκεται στον «πυρήνα» της Τοπικής Ομάδας Δράσης και έχει σαν στόχο την επιτάχυνση των ενεργειών, που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του KAIROS. Θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα και στη συνέχεια θα ενημερώνει την Αστικής Τοπικής Ομάδας (ULG) για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί.

1η Συνάντηση

Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου κος Γιώργος Σισαμάκης, η κα Μαρία Κασσωτάκη, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Κρήτης, σαν εμπειρογνώμονας, φορέας εξειδικευμένης γνώσης, τα μέλη του Core group KAIROSURBACT: κα Μαρία Γιατρομανωλάκη, Γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας και Επικεφαλής της Αστικής Τοπικής Ομάδας (ULG), η κα Γιάννα Ανυφαντάκη, Πρόεδρος της 1ης Τοπικής Κοινότητας, τα στελέχη του Δήμου Ηρακλείου και μέλη της Ομάδας έργου: κα Ρένια Δρόσου, Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής, Υπεύθυνη Έργου KAIROS, η κα Μάρθα Παπαδομιχελάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας KAIROS, στέλεχος Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η κα Πελαγία Σαββάκη, Υπεύθυνη Οικονομικού KAIROS, στέλεχος Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κος Στέλιος Μικράκης Σύμβουλος Δημάρχου, καθώς και ο κος Κώστας Καρμπέρης και η κα Μαίρη Ξυπνητού, εξωτερικοί συνεργάτες του KAIROS.

1η Συνάντηση

Αρχικά έγινε ενημέρωση από τους εξωτερικούς Συμβούλους για τις διαδικασίες που είχαν προηγηθεί μέχρι την τελική διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη (Roadmap) και για τις εν συνεχεία προγραμματιζόμενες ενέργειες της 2ης φάσης του Δικτύου.

Στην συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στην διοργάνωση του 1ου Θεματικού (Διαδικτυακού) Εργαστηρίου (Thematic Workshop),  που θα φιλοξενήσει ο Δήμος Ηρακλείου και είναι που θα πραγματοποιηθεί 3-4 Μαρτίου διαδικτυακά με θέμα «Χώρος: Αστική Αναγέννηση και Αξιοποίηση του Πολιτιστικού Αποθέματος»- (Kairós thematic workshop on Space Valorisation and Adaptive Reuse in the Heritage City).

Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες χρηματοδότησης της περιοχής της Αγίας Τριάδας, από επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο 2021-2027. Η Αγία Τριάδα είναι μια δυναμική αλλά υποβαθμισμένη περιοχή με ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο και η επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιηθεί αυτό το δυναμικό με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο του KAIROS, θα παραδοθεί από τον εξωτερικό συνεργάτη ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, Η κα Μαρία Γιατρομανωλάκη, Γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας και επικεφαλής της Αστικής Τοπικής Ομάδας (ULG), επισήμανε ότι υπάρχει ωριμότητα των βασικών έργων υποδομής που είναι απαραίτητο να γίνουν στην Αγ. Τριάδα (για την επίλυση βασικών προβλημάτων υποδομών, όπως π.χ. η αποχέτευση ομβρίων και η 2η φάση των πεζοδρομήσεων).

1η Συνάντηση

Το γεγονός αυτό ενισχύει την δυνητική επιλεξιμότητα της Αγίας Τριάδας για να δημιουργηθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα χωρικής παρέμβασης. Η Αγία Τριάδα είναι από τις λίγες περιοχές που πέτυχαν μετά από πολύ και συλλογική προσπάθεια, την έγκριση της αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου (ΦΕΚ 150/2018, Τεύχος Α.Α.Π), που λαμβάνει υπόψη του το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, σύμφωνα και με τον κο Στέλιο Μικράκη, Σύμβουλο Δημάρχου, υπάρχει ωριμότητα για την υλοποίηση ενεργειών που θα οδηγήσουν στον εξωραϊσμό και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή. Για παράδειγμα, υπάρχει η εγκεκριμένη Κυκλοφοριακή μελέτη, της οποίας η εφαρμογή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της άναρχης στάθμευσης, με πρόβλεψη για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.  

Στην 2η φάση του KAIROS, μέλη του εταιρικού σχήματος είναι οι: 1. Δήμος της Mula (Ισπανία) – Επικεφαλής Εταίρος, 2. Δήμος Ηρακλείου (Ελλάδα), 3. Δήμος του Μπελέν  (Βουλγαρία), 4. Δήμος του Μάλμπορκ (Πολωνία), 5. Δήμος του Ροσκίλντε (Δανία), 6. Δήμος του Σιμπένικ (Κροατία) και 7. Δήμος του Ουκμεργκέ (Λιθουανία).

Το KAIRÓS, χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και από Εθνικούς πόρους.

Επικοινωνία: Μάρθα Παπαδομιχελάκη, Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τηλ. 2813 409199, [email protected]

Ιστοσελίδα: https://urbact.eu/kairos,

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

https://www.facebook.com/KAIROSURBACT/, https://www.heraklion.gr/municipality/kairos

https://twitter.com/KAIROS_URBACT

linkedin.com: group: Urbact-Kairós. Heritage as Urban Regeneration

Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα