Η Apple εργάζεται πάνω σε τεχνολογία διάγνωσης της κατάθλιψης και της γνωστικής εξασθένισης, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με το θέμα και έγγραφα που εξετάστηκαν από την Wall Street Journal.
Χρησιμοποιώντας μια σειρά δεδομένων από αισθητήρες που καταγράφουν την κινητικότητα, τη φυσική δραστηριότητα, τα μοτίβα ύπνου, τον τρόπο πληκτρολόγησης και πολλά άλλα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν μέσω αυτών των στοιχείων να αξιολογούν την ψυχική υγεία του χρήστη μέσω αλγορίθμων.
Από την πλευρά της, η Apple θέλει να προσφέρει μοναδικές δυνατότητες στις συσκευές της, πρωτοπορώντας στην αγορά.
Οι ερευνητικές προσπάθειες είναι αποτέλεσμα συνεργασιών που έχει ανακοινώσει η Apple με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, το οποίο μελετά το άγχος και την κατάθλιψη καθώς και τη φαρμακευτική εταιρεία Biogen που μελετά ήπια γνωστική εξασθένηση.
Η Biogen ξεκίνησε τη μελέτη της τη Δευτέρα, αλλά ακόμα δεν έχουν αναφερθεί λεπτομέρειες γύρω από το θέμα. Μεγάλο μέρος της προηγούμενης υγειονομικού χαρακτήρα έρευνας της Apple επικεντρώθηκε στα smart watch της (έξυπνο ρολόι). Ωστόσο, η έρευνα για την ψυχική υγεία και τη γνωστική εξασθένιση έχει να κάνει με σίγουρα με πιο «ρευστά δεδομένα» που προκύπτουν από τη χρήση ενός iPhone.
Ενώ προηγούμενες ακαδημαϊκές μελέτες έδειξαν ως ένα βαθμό ότι άτομα με συγκεκριμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν τις ψηφιακές συσκευές τους διαφορετικά από άλλα, μένει να δούμε αν τελικά μπορούν να δημιουργηθούν αξιόπιστοι αλγόριθμοι για τον εντοπισμό των συνθηκών που ευδοκιμούν τα ψυχικά προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η σωστή διάγνωση της ψυχικής υγείας και των εγκεφαλικών διαταραχών ενός ανθρώπου απαιτεί συνήθως στενή παρακολούθηση από ειδικούς, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτούς συνήθως για οικονομικούς λόγους. Οι ερευνητές που συνεργάζονται με την Apple ελπίζουν ότι η δουλειά τους θα οδηγήσει σε μια ευρέως διαθέσιμη εναλλακτική λύση.
Εάν η έρευνα αποδώσει η Apple και οι συνεργάτες τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πάντως, η στενή παρακολούθηση του χρήστη που απαιτείται για να βγουν ενδεχόμενα συμπεράσματα για την ψυχική του υγεία θέτει στο «τραπέζι» και θέματα προσωπικού απορρήτου.
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη