Ο Κώστας και ο Στέλιος 2 Λαρισαίοι φτιάχνουν σπίτια, τα λεγόμενα cob, από άχυρο και πηλό.
Σήμερα το cob είναι ένας ελληνικός κοινωνικός συνεταιρισμός. Aσχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα και αποτελείται από μια ομάδα με 30 μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Διαθέτει άλλους τόσους φυσικούς χτίστες, 1.600 εθελοντές και 20.000 ανθρώπους να παρακολουθούν τις δραστηριότητές του.
Το εκπληκτικό είναι πως σπίτια από cob υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχουν χτιστεί πάνω από 25 φυσικά σπίτια και 100 φυσικές κατασκευές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία). Η εταιρία έχει συνεργαστεί και με διάφορους επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ελληνικά Πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη φυσική δόμηση,).Τα σπίτια cob είναι σπίτια που φτιάχνονται από πρώτη φυσική ύλη, όπως άμμος, χώμα, πέτρες, άχυρο, ξύλο, νερό, κλπ. και έχουν αρκετά λιγότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από τα που είναι με από τσιμέντο.
Πέρα από την διαφορετική αισθητική, η οποία θυμίζει λίγο τα σπίτια στις εικονογραφίες των παραμυθιών που διαβάζαμε μικροί, το οικονομικό όφελος των φυσικών σπιτιών είναι πολύ μεγάλο.
«Υπάρχουν κτίσματα που κόστισαν ακόμη και 100 ευρώ. Είναι ανάλογα τα τετραγωνικά, τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιείς και τον τρόπο κατασκευής δηλαδή το αν ο πελάτης θέλει το σπίτι του να είναι όλο χτισμένο από πρώτες ύλες ή ένα μέρος του», αναφέρει ο Κώστας Κοντομάνος. Tο σπίτι από φυσικά υλικά έχει πολλαπλάσια αντοχή από ένα «τεχνητό» σπίτι, καθώς μπορεί να μείνει άθιχτο για χιλιάδες χρόνια. Τι γίνεται, όμως, αν ένα φυσικό σπίτι γκρεμιστεί; Η απάντηση είναι τίποτα, καθώς τα φυσικά υλικά θα γίνουν ένα με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση.
Πέρα όμως από την πρακτική πλευρά, υπάρχει και η κοινωνική υπόσταση της βιοκλιματική αρχιτεκτονικής και της φυσικής δόμησης.Ο κύριος Κοντομάνος ανέφερε επίσης πως ο συνεταιρισμός είχε παρουσιάσει σε εκπροσώπους του ΟΗΕ ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να στεγάζονται σε cob. Το κόστος του κάθε cob ανερχόταν περίπου στα 300- 400 ευρώ, ενώ από πλευρά περιβαλλοντικής άποψης το όφελος θα ήταν πολύ μεγάλο. Ωστόσο τελικά τα κοντέινερ ήταν η επιλογή που προτιμήθηκε από τους αρμόδιους.
Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!
Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη