Δ. Ωραιοκάστρου: Νέες και νέοι από την Ευρώπη φιλοξενήθηκαν στο Ωραιόκαστρο και συζήτησαν για την Δημοκρατία
Νέες και νέοι ηλικίας από 17 ως 26 χρονών από τις πόλεις Detmold (Γερμανία) και Saint-Omer (Γαλλία) φιλοξενήθηκαν στο Ωραιόκαστρο από 1 έως 4 Απριλίου 2022, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Γερμανό-Γαλλικού Γραφείου Νέων με τίτλο «The Cradle of Democracy». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και οκτώ νέες και νέοι κάτοικοι του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Τους νέους από την Ευρώπη καλωσόρισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στο κτίριο «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο, σχετικά με την γέννηση της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα. Ο κ. Τσακίρης ευχήθηκε στις νέες και στους νέους να έχουν εποικοδομητικές συζητήσεις, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις αξίες της δημοκρατίας.
Τις δράσεις με τους νέους και τους συνοδούς καθηγητές τους από το Detmold και το Saint-Omer συντόνισαν ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ωραιοκάστρου, Νικόλας Σαραμούρτσης, και ο τοπικός σύμβουλος της Κοινότητας Μεσαίου, Σπύρος Θεοδούλης, οι οποίοι επιπρόσθετα τους ξενάγησαν σε περιοχές του Δήμου Ωραιοκάστρου και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Σημαντική στο πρόγραμμα ήταν η συνεισφορά της Μαρίας Δαγκλή, καθηγήτριας στο Γυμνάσιο Μυγδονίας. Με παρουσίασή της βοήθησε τους συμμετέχοντες να καταλάβουν τη σύνδεση της δημοκρατίας με το αρχαίο ελληνικό θέατρο, τη δυναμική του θεατρικού διαλόγου, τη σημασία του πολίτη και τη συμμετοχή του στην προστασία της δημοκρατίας. Επίσης, παρουσίασε την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ορέστεια» του Αισχύλου, που δημιούργησαν οι μαθητές του Γυμνασίου Μυγδονίας.
Το πρόγραμμα
Με τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας» οι νέες και οι νέοι από το Saint-Omer, το Detmold και το Ωραιόκαστρο ανέπτυξαν συζητήσεις για τις ιδέες της ισότητας και της διακυβέρνησης. Εξερεύνησαν την ιστορία της δημοκρατίας, την προέλευση, την ανάπτυξη και τη σημασία της. Επίσης, εξέτασαν τις τρέχουσες απειλές για τη δημοκρατία και τη σημασία των ελεύθερων εκλογών στη χώρα τους.
Στόχος του προγράμματος είναι να διερευνήσει πώς συγκεκριμένα η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το δημοκρατικό μέλλον από τη σκοπιά των νέων και ποια επιρροή θα μπορούσαν να έχουν οι συμμετέχοντες σε αυτό.
Οι νέες και οι νέοι από την Γερμανία και την Γαλλία αναχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας στις αποσκευές τους θετικές εντυπώσεις από το Ωραιόκαστρο και επιπλέον γνώσεις για την δημοκρατία και τις αξίες της.